Πρόταση Κομισιόν για τέλος €2 σε δέματα ηλεκτρονικών καταστημάτων από τρίτες χώρες

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS

Header Image

Στο πλαίσιο μέτρων για τη διαχείριση της αυξανόμενης εισροής στην ΕΕ δυνητικά επικίνδυνων φθηνών προϊόντων που δεν συμμορφώνονται με ποιοτικά πρότυπα ποιότητας

Πρόταση για επιβολή τέλους διεκπεραίωσης ύψους €2 για μεμονωμένα δέματα ηλεκτρονικού εμπορίου από χώρες εκτός της ΕΕ, προτείνει η Κομισιόν, στο πλαίσιο μέτρων για τη διαχείριση της αυξανόμενης εισροής στην ΕΕ δυνητικά επικίνδυνων φθηνών προϊόντων που δεν συμμορφώνονται με ποιοτικά πρότυπα ποιότητας.

Η πρόταση παρουσιάστηκε την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, η οποία την Τετάρτη ενέκρινε, με συντριπτική πλειοψηφία 619 ψήφων, την έκθεση για τρόπους άμβλυνσης της πίεσης που υφίστανται οι τελωνειακές αρχές και οι αρχές εποπτείας της αγοράς, που ελέγχουν καθημερινά 12 εκ. μικρά πακέτα ηλεκτρονικού εμπορίου που φθάνουν στην ΕΕ από τρίτες χώρες.

Η έκθεση υποστηρίζει με επιφυλάξεις την πρόταση της Επιτροπής να επιβληθεί τέλος διεκπεραίωσης για μεμονωμένα δέματα ηλεκτρονικού εμπορίου από χώρες εκτός της ΕΕ. Οι ευρωβουλευτές ζητούν από την Επιτροπή να επαληθεύσει ότι το ποσό αυτό είναι επαρκές και αναλογικό για την επίτευξη των στόχων, σύμφωνο με τους κανόνες του ΠΟΕ και ότι δεν θα μετακυλιστεί στους καταναλωτές της ΕΕ.

Μεταξύ άλλων, οι Ευρωβουλευτές είδαν ως χρήσιμο μέτρο για τον ποιοτικό και τελωνειακό έλεγχο και την αποθήκευση προϊόντων εντός της ΕΕ. Η προσέγγιση αυτή θα απαιτούσε να ενθαρρυνθούν οι έμποροι εκτός ΕΕ να δημιουργήσουν αποθήκες σε ευρωπαϊκό έδαφος, όπου τα εμπορεύματα θα φτάνουν σε χύδην μορφή πριν συσκευαστούν για τελική αποστολή στους πελάτες.

Κατά συνέπεια, ο έλεγχος αποστολών παρόμοιων εμπορευμάτων θα ήταν σημαντικά ευκολότερος, σε σύγκριση με τον έλεγχο μεμονωμένων δεμάτων που εισέρχονται στην ΕΕ απευθείας από τρίτες χώρες.

Στο πλαίσιο της ευρύτερης μεταρρύθμισης του τελωνειακού κώδικα, οι ευρωβουλευτές τάσσονται επίσης υπέρ της κατάργησης του ισχύοντος ορίου απαλλαγής από την καταβολή τελωνειακών δασμών και ΦΠΑ για εμπορεύματα αξίας κάτω των 150 ευρώ, καθώς περίπου το 65% των δεμάτων που εισέρχονται στην ΕΕ δηλώνονται σκοπίμως με χαμηλότερη δασμολογητέα αξία.

Επιπλέον, η έκθεση τονίζει επίσης ότι η ψηφιοποίηση, και ιδίως η χρήση νέων εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης και αλυσίδας συστοιχιών (blockchain), θα μπορούσε να συμβάλει σημαντικά στη μείωση της υπερφόρτωσης των τελωνείων και να καταστήσει τους ελέγχους πιο αποτελεσματικούς.

Οι ευρωβουλευτές καλούν τα κράτη μέλη της ΕΕ να αυξήσουν την χρηματοδότηση στις τελωνειακές αρχές για την υιοθέτηση αυτών των νέων εργαλείων και την ίδια την ΕΕ να επικεντρωθεί στην εφαρμογή των υφιστάμενων κανόνων.

Οι ευρωβουλευτές ζητούν, επίσης, από τα κράτη μέλη να περιορίζουν τη δραστηριοποίηση πωλητών υψηλού ρίσκου σε υποδομές ζωτικής σημασίας και συστήματα ασφάλειας των συνόρων τους, μεταξύ άλλων κατά την προμήθεια εξοπλισμού ελέγχου ασφάλειας και ελέγχου φορτίου που χρησιμοποιείται σε αεροδρόμια και λιμάνια.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε εγγραφή στο newsletter του «Π»

Εγγραφείτε στο Newsletter της εφημερίδας για να λαμβάνετε καθημερινά τις σημαντικότερες ειδήσεις στο email σας.

ΕΓΓΡΑΦΗ

Ακολουθήστε μας στα social media

App StoreGoogle Play