Η χθεσινή ημέρα ήταν η δυσκολότερη για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης παροχής ηλεκτρικής ενέργειας καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες ανέβασαν τη ζήτηση, τόσο την ημέρα όσο και το βράδυ. Το ενδεχόμενο εκ περιτροπής περικοπών τις βραδινές ώρες ήταν υψηλό το μεσημέρι της Πέμπτης και τελικά αποφεύχθηκε μετά την αύξηση της διαθέσιμης ικανότητας συμβατικής παραγωγής από 1.122 MW στις 15:00 στα 1.204 MW από τις 17:45. Αυτή η επιπλέον ισχύ αύξησε το περιθώριο ασφαλείας, το οποίο ήταν εξαιρετικά στενό. Την κατάσταση βοήθησε και η ελαφρώς χαμηλότερη ζήτηση και η συνεισφορά των αιολικών. Στις 20:15 η ζήτηση ήταν 1.046 MW και καλύφθηκε με 965 MW από συμβατική παραγωγή και 59 MW από αιολικά.
Την ημέρα τα φωτοβολταϊκά επιτρέπουν την υπερκάλυψη της υψηλής ζήτησης. Χθες στην αιχμή της ζήτησης, στις 15:45 η ζητούμενη ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας ήταν 1.254 MW η οποία καλύφθηκε με την προσφορά 697 MW από συμβατική παραγωγή, 510 MW από φωτοβολταϊκά και 45 MW από αιολικά. Με βάση τη ζήτηση την ημέρα ο Διαχειριστής Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου (ΔΣΜΚ) είχε εκτιμήσει την αιχμή της ζήτησης το βράδυ, μεταξύ 20:00 - 20:30, στα 1.060-1.070 MW. Με διαθέσιμη συμβατική παραγωγή στα 1.122 MW, το λειτουργικό περιθώριο ασφαλείας ήταν ελάχιστο. Η στενότητα των αριθμών έφερε πιο κοντά το ενδεχόμενο ολιγόλεπτων, περίπου 20 λεπτά, εκ περιτροπής διακοπών στην ηλεκτροδότηση παγκύπρια προκειμένου να προστατευτεί το σύστημα ηλεκτροδότησης. Μια βλάβη σε μηχανές ηλεκτροπαραγωγής ή αν οι μηχανές δεν απέδιδαν την αναμενόμενη παραγωγή (η ζέστη επηρεάζει την απόδοσή τους), τότε η μόνη λύση θα ήταν οι περικοπές.
Η αύξηση της διαθέσιμης συμβατικής παραγωγής από αργά το απόγευμα άλλαξε την εικόνα. Η ικανότητα της ΑΗΚ να αυξήσει στο πάρε ένα την δυναμικότητα της παραγωγής της και η τύχη, δηλαδή η μη ύπαρξη βλάβης ή αστοχίας, απέτρεψαν τις διακοπές στην ηλεκτροδότηση. Ωστόσο η διασφάλιση της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας δεν μπορεί να στηρίζεται στην υπεραποδόση της συμβατικής παραγωγής της ΑΗΚ και στην τύχη.
Οι φωτιές
Η διανομή ηλεκτρικής ενέργειας δοκιμάστηκε και από τις πυρκαγιές που πλήττουν Λεμεσό και Πάφο. Οι καταστροφές οδήγησαν στην ανάπτυξη κινητών γεννητριών στην κοινότητα Πάχνας. Τρεις κινητές γεννήτριες στα κέντρα των χωριών Βάσα Κοιλανίου, Μαλιά και Άρσος. Σύμφωνα με δηλώσεις (ΚΥΠΕ) της εκπροσώπου Τύπου της ΑΗΚ, Χριστίνας Παπαδοπούλου, μέχρι χθες το μεσημέρι η ΑΗΚ έχει καταγράψει τις ζημιές στο 30% της έκτασης της πυρκαγιάς και με βάση αυτήν έχει καταγραφεί καταστροφή πέραν των 300 πασσάλων, 30 μετασχηματιστών, και ενός υποσταθμού.
Οι κοινότητες στις οποίες σημειώθηκε διακοπή στην ηλεκτροδότηση εξαιτίας της πυρκαγιάς είναι: 'Αγιος Αμβρόσιος, 'Αγιος Θεράπων, 'Αλασσα, Αρσος, Δωρός, Κισσούσα, Κάτω Κιβίδες, Κολόσσι, Μαλιά, Πάχνα, Ποταμιού, Σιλίκου, Σωτήρα, Σούνι, Βάσα Κοιλανίου, Βουνί και Ζανακιά.