O πρώην ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ βρέθηκε χθες στη Λευκωσία όπου είχε συνάντηση με τον Τ/κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ. Ο κ. Ντάουνερ επισκέφθηκε τα κατεχόμενα μέσω του τ/κ αεροδρομίου Ερτζιάν και ως εκ τούτου σύμφωνα με διπλωματικές πηγές δεν σκοπεύει να έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας ή άλλους εκπροσώπους της Κυπριακής Δημοκρατίας.
O Αλεξάντερ Ντάουνερ ο οποίος διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας, εγκατέλειψε την πολιτική το 2008 και στη συνέχεια διορίστηκε Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο. Κατείχε αυτή τη θέση μέχρι το 2014, οπότε και παραχώρησε τη θέση του στο Νορβηγό Εσπεν Μπαρθ Άιντα. Κατά τη διάρκεια της θητείας του στην Κύπρο ετοιμάστηκε το γνωστό έγγραφο των συγκλίσεων στην εσωτερική πτυχή του Κυπριακού το οποίο επιχειρήθηκε να υπογραφεί από τον Πρόεδρο Χριστόφια και τον Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στην παρουσία του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ το Φεβρουάριο του 2010 χωρίς όμως αποτέλεσμα.
Λομπίστας
Μέχρι στιγμής δεν έχουν ανακοινωθεί οι λόγοι της επίσκεψης Ντάουνερ στα Κατεχόμενα. Δεν βρίσκεται σε αποστολή των Ηνωμένων Εθνών σύμφωνα με διπλωματική πηγή, οι οποία υπενθυμίζει «τις διεθνείς υπηρεσίες λόμπιγκ που προσφέρει ο Αλεξάντερ Ντάουνερ». Την περίοδο αυτή ο κ. Ντάουνερ εργάζεται ως σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας και των κατεχομένων σύμφωνα με ε/κ διπλωματική πηγή. Στόχος η προώθηση της κυριαρχικής ισότητας των Τ/κ όπως έχει τεθεί και επισήμως τόσο από τον Τ/.κ ηγέτη όσο και από την Άγκυρα. Η ίδια πηγή αναφέρει ότι «παρόμοιες υπηρεσίες προσφέρει και ο πρώην ΥΠΕΞ της Βρετανίας Τζακ Στρο».
Η συνάντηση
Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ παρόντες στη συνάντηση Ντάουνερ-Τατάρ, ήταν ο ειδικός εκπρόσωπος του κ. Τατάρ Γκιουνές Ονάρ, ο ειδικός σύμβουλος για διεθνείς σχέσεις και διπλωματία Χουσεϊν Ισικσάλ, η σύμβουλός του για νομικά ζητήματα, Σουλέν Καραμπατζιάκ, ο υπεύθυνος για τον Τύπο, Κερέμ Χασέρ και ο Τσετίν Ραμαντάν, συμπρόεδρος της «εκστρατείας ελευθερίας και δικαιοσύνης για τη Βόρεια Κύπρο», που γίνεται στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Ο κ. Αλεξάντερ Ντάουνερ μετά από την συνάντησή του δήλωσε ότι εργάστηκε για έξι χρόνια για την επίλυση του προβλήματος και διαπιστώνει πως ακόμη επαναλαμβάνονται οι ίδιες ιδέες. Με τις ίδιες απόψεις δεν μπορείς να φτάσεις κάπου, «γι’ αυτό πρέπει να συζητηθούν νέες και δημιουργικές ιδέες».