Η πρόθεση του τέως Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας, Οδυσσέα Μιχαηλίδη, να προχωρήσει αύριο σε δημόσια αποτύπωση ενός ουσιαστικά πολιτικού μανιφέστου ποσώς αποτέλεσε έκπληξη. Όπως δεν είναι πρωτογενείς οι σχεδιασμοί του ότι η αυριανή δημόσια αναφορά του για ένα Πολιτικό Κίνημα με διακηρυκτικά χαρακτηριστικά συντόμως θα μετεξελιχθεί σε πολιτικό σχηματισμό με δρώντα χαρακτηριστικά. Η εξελικτική αυτή διαδικασία μετατροπής ενός Πολιτικού Κινήματος όπως θα παρουσιαστεί αύριο σε πολιτικό σχηματισμό αναμένεται να ολοκληρωθεί, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, αρχές φθινοπώρου, όταν θα βρίσκεται το κομματικό σκηνικό στα χρονικά του όρια για να εμπλακεί στη διαδικασία των επόμενων βουλευτικών εκλογών του Μαΐου. Μπορεί επομένως ένας εκ των πιθανών συμμετεχόντων στη νέα κομματική προσπάθεια, ο καθηγητής Στρατηγικής Διοίκησης στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, Χαρίδημος Τσούκας, να δηλώνει στον «Π» ότι επί του παρόντος πρόκειται να εξαγγελθεί μια Πολιτική Κίνηση αλλά είναι ξεκάθαρο ότι αυτή η Κίνηση θα εισέλθει στην αρένα της κομματικής αντιπαλότητας με στόχο να διεκδικήσει την άμεση ψήφο των πολιτών.
Αυτό ακριβώς το πλαίσιο ακροθιγώς το έδωσε στον «Π» ο καθηγητής του πανεπιστημίου. Οι συνεργάτες του τέως Ελεγκτή σχηματικά κατατάσσουν μάλιστα το πολιτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο χωράνε οι στόχοι και ο ιδεολογικός προσανατολισμός του νέου πολιτικού σχηματισμού.
• Οι συμμετέχοντες στη νέα πολιτική πρωτοβουλία καταγράφουν το ιδεολογικό της στίγμα ως συμπληρωματικό του λεγόμενου ριζοσπαστικού κέντρου
• Η νέα Κίνηση θα αντλήσει κοινά χαρακτηριστικά από τις αξίες του κλασικού φιλελευθερισμού, τη σοσιαλδημοκρατία και την οικολογία.
• Οι εμπνευστές αυτής της Κίνησης θα επιδιώξουν να φέρουν σε ακτίνα επικοινωνίας παραδοσιακές ιδεολογικές γραμμές, ενώ θα εκφράζει πολίτες τόσο του κεντροδεξιού όσο και του κεντροαριστερού φάσματος.
• Η βασική παράμετρος αυτής της συμπόρευσης με υφιστάμενες ιδέες και προσανατολισμούς, κοινωνικούς, ιδεολογικούς και πολιτικούς, είναι:
• Να ενώσει δυνάμεις γύρω από έναν κοινό παρονομαστή: τη θέληση για μεταρρυθμίσεις και εξυγίανση του κράτους από τη σήψη και τη διαφθορά.
Η ρέουσα πολιτική
Ασφαλή συμπεράσματα για το ιδεολογικό στίγμα της νέας Κίνησης θα εξαχθούν όχι μόνο αύριο με βάση το πιθανό περιεχόμενο προθέσεων αλλά και στην πρακτική αντιμετώπιση της ρέουσας πολιτικής πραγματικότητας το επόμενο διάστημα. Είναι ωστόσο σαφές ότι η προσπάθεια έχει ατόφια υπερβατικά χαρακτηριστικά. Όπως περιγράφεται κατά καιρούς από τον ίδιο τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη αλλά και ανθρώπους που συνδράμουν την προσπάθεια, η πρωτοβουλία έχει ως στόχο να υπερκεράσει το παραδοσιακά ιδεολογικό πλαίσιο προσφέροντας μια διαφορετική διέξοδο σε πολίτες τους οποίους το υπάρχον δεν τους ικανοποιεί. Με βάση τα όσα ανέφερε στον «Π» ο καθηγητής Χαρίδημος Τσούκας, εικάζουμε ότι μέσα από το ιδεολογικό περίβλημα της νέας προσπάθειας θα επιχειρηθεί όχι απλώς ώσμωση θέσεων από τους βασικούς άξονες δράσης αλλά πάντρεμα θέσεων που πρεσβεύουν σήμερα τα ιδεολογικά ρεύματα με βάση τις θέσεις για την εμπέδωση ενός κράτους δικαίου με λειτουργία των θεσμών του, την οικονομική και κοινωνική δικαιοσύνη και με άξονα το ίδιο το κοινωνικό κράτος.
Ανοικτοί ορίζοντες
Η παρουσίαση των κατευθυντήριων γραμμών ενός πολιτικού σχηματισμού έχει αξία όταν επιδράσει καταλυτικά στη διαμόρφωση ενός νέου πολιτικού και κομματικού χάρτη.
Με βάση τα ώς τώρα δεδομένα, προφανώς η κομματική σκηνή στην Κύπρο κινείται προς νέες κατευθύνσεις και υπό προϋποθέσεις το νέο Κίνημα Μιχαηλίδη μπορεί να συμβάλει τα μάλα προς την κατεύθυνση αναδιατύπωσης ολόκληρου του κομματικού συστήματος.
Πώς θα χωρέσει το νέο Κίνημα στον σημερινό κομματικό χάρτη; Με βάση τα τελευταία στοιχεία τα οποία η ομάδα Μιχαηλίδη επεξεργάζεται, είναι πασιφανές ότι με τη δημιουργία της Πολιτικής Κίνησης και συντόμως του κόμματος υπό την ηγεσία Μιχαηλίδη, βρισκόμαστε ενώπιον μιας αλλαγής του κομματικού χάρτη. Ποιο θα είναι το εύρος αυτής της αλλαγής; Με βάση τις μετρήσεις, ώς τώρα, με άξονα τις προθέσεις του τέως Γενικού Ελεγκτή, ο υπό κυοφορία κομματικός σχηματισμός μπορεί να εισέλθει με ποσοστά όχι ως τέταρτη στη σειρά πολιτική δύναμη αλλά να μετρηθεί με ποσοστά που να τη φέρουν ακόμη και στη δεύτερη θέση.
Όπως σημείωναν στον «Π» συνεργάτες του τέως Ελεγκτή, ο νέος πολιτικός σχηματισμός είναι σε θέση να σπάσει τη σημερινή σειρά δύναμης των κομμάτων. Με βάση τις τελευταίες εκλογές, τρία κόμματα, ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ και ΕΛΑΜ, σχηματοποιούν την πρώτη ομάδα δράσης. Όπως σημειώνουν στο παρασκήνιο ορισμένοι εκλογολόγοι, το εύρος του νέου σχήματος κινείται με βεβαιότητα σε διψήφιο ποσοστό, ενώ με βάση ορισμένες πρόσφατες, κυριολεκτικώς των τελευταίων ημερών, μετρήσεις εκτοξεύεται σε ποσοστά τα οποία δυνητικά μπορούν να το κατατάξουν σε πορεία διεκδίκησης της δεύτερης θέσης
Η τάση διαμόρφωσης ενός ισχυρού πόλου δράσης, με άξονα το πλαίσιο των αυριανών εξαγγελιών του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, είναι η ρεαλιστική αποτύπωση της σημερινής κυρίαρχης πραγματικότητας στην Κύπρο. Αυτή δε η τάση οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η μάχη Μιχαηλίδη, στην πρώτη φάση της πολιτικής του δράσης, βρίσκεται το υπό διαμόρφωση Κίνημα σε διψήφια ποσοστά ως μίνιμουμ στόχο, κάτι που θα του δώσει την ευχέρεια διαμόρφωσης ενός σχηματισμού-κλειδί με στόχευση βεβαίως τις επικείμενες προεδρικές εκλογές του ’28. Ό,τι περισσότερο διεκδικήσει και κερδίσει στις βουλευτικές εκλογές του ’26 τόσο πιο κοντά θα βρίσκεται στη διεκδίκηση της Προεδρίας της Δημοκρατίας.
Βεβαίως, επί του παρόντος εκείνο που προέχει είναι η προσπάθεια του ίδιου του τέως κρατικού αξιωματούχου να σχηματοποιήσει τη φιλοδοξία του στο πολιτικό και κομματικό σκηνικό. Από αύριο ωστόσο η κοινωνία και οι πολίτες αναμένεται να βιώσουν, αν όχι ριζική σε αυτό το στάδιο μετεξέλιξη του κομματικού σκηνικού, τουλάχιστον μια ορατή αλλαγή του ευρύτερου πολιτικού πλαισίου.
Όχι στο υφιστάμενο προσωπικό
Παρά το γεγονός ότι έχουν διαρρεύσει αρκετά για τους πιθανούς συνεργάτες Μιχαηλίδη, εντούτοις, είναι ξεκάθαρο πως:
1) Δεν φαίνεται στο πρώτο τουλάχιστον στάδιο να συνδράμουν τον τέως Ελεγκτή εκπρόσωποι του υφιστάμενου πολιτικού και κομματικού προσωπικού. Είτε αυτοί βρίσκονται στον χώρο της κεντροδεξιάς είτε στον χώρο της κεντροαριστεράς. Η ενσωμάτωση κραυγαλέων περιπτώσεων υφιστάμενων παικτών στο κομματικό παιχνίδι δεν συνάδει, όπως μας τονίστηκε, με το πνεύμα και το γράμμα των εξαγγελιών του.
2) Μαζί του θα βρίσκεται ο καθηγητής Στρατηγικής Διοίκησης στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, Χαρίδημος Τσούκας. Εκτός απροόπτου θα είναι παρών στην προσπάθεια Μιχαηλίδη και ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Κωνσταντίνος Χριστοφίδης. Μια συμμετοχή η οποία βρίσκεται υπό την αίρεση σημερινής σύναξης πολιτικών φίλων του πρώην πρύτανη για να αποφασίσουν την ενεργοποίησή τους στην επιχειρούμενη νέα προσπάθεια.
3)Η αυριανή εξαγγελία Μιχαηλίδη θα ορίσει και το πλαίσιο δράσης του αλλά και τους δυνητικούς του συμμάχους για το μέλλον