Η προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, εγκαινιάζει στα τέλη της παρούσας εβδομάδας τη νέα της αποστολή στη βάση των εντολών του Αντόνιο Γκουτέρες. Στόχος της νέας προσπάθειας, με βάση τα όσα έχουν εκ των προτέρων σχεδιαστεί, είναι η διαμόρφωση κλίματος ώστε η προγραμματισμένη, όσο ακόμη ισχύει αυτός ο προγραμματισμός, νέα πενταμερής, προς το τέλος Ιουλίου, να οδηγήσει τα πράγματα σε ουσιαστική μελλοντική διαπραγμάτευση.
Ελπίζει σε τι;
Αυτή ήταν η βασική κατεύθυνση των κινήσεων του Γενικού Γραμματέα, το επιδίωξε στη συνάντηση της Γενεύης τον Μάρτιο και πήρε το πράσινο φως για τον διορισμό της Κολομβιανής αξιωματούχου. Ο Γενικός Γραμματέας βεβαίως στηριζόταν, και προφανώς ακόμη ελπίζει, στην κατάληξη των μερών στα ΜΟΕ τα οποία ο ίδιος ανακοίνωσε, με αιχμή του δόρατος τη διάνοιξη ορισμένων νέων οδοφραγμάτων. Μια προσπάθεια η οποία, με βάση τα παραγόμενα αποτελέσματα, έχει παγώσει αφού καμία εκ των πλευρών δεν επιχειρεί να κάνει το πρώτο βήμα για να ανοίξει η συζήτηση για συνολική συμφωνία στα οδοφράγματα. Απεναντίας, και οι δύο πλευρές αναζητούν σωσίβια εμμένοντας στις θέσεις τους για τα στοιχειώδη βήματα τα οποία εκ των πραγμάτων είναι η διάνοιξη οδοφραγμάτων. Ταυτόχρονα έχει στραβώσει ακόμη και το υποφερτό κλίμα των προηγούμενων εβδομάδων μετά και την καταδίκη ορισμένων σφετεριστών ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα, κάτι το οποίο εκμεταλλεύεται πολλαπλώς ο Ερσίν Τατάρ τόσο σε σχέση με τον διάλογο όσο και στο εσωτερικό της τουρκοκυπριακής κοινότητας, σε μια χρονική στιγμή προεκλογικής περιόδου για την ανάδειξη νέου ηγέτη στην τουρκοκυπριακή κοινότητα. Ο Ερσίν Τατάρ ούτε λίγο ούτε πολύ παρουσιάζεται ως υπερασπιστής των συμφερόντων της κοινότητάς του, ενώ επιλέγει να κινηθεί με «νομοθετήματα» τα οποία αφήνουν ανοιχτό το πεδίο των σφετεριστών να ενισχύσουν τις ενέργειές τους κυρίως με πρόσωπα προερχόμενα από την Τουρκία.
Βαρύ το κλίμα
Βάσει επομένως των γεγονότων ώς τώρα, καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη η όποια προσπάθεια αναζήτησης κοινών σημείων για συμφωνία τουλάχιστον σε ένα ή δύο οδοφράγματα, ώστε να υλοποιηθεί έστω και εν μέρει ο σχεδιασμός και η επιθυμία του Γενικού Γραμματέα. Το κλίμα, όπως διαμορφώνεται, δεν οδηγεί πουθενά, υποστηρίζουν πηγές που μίλησαν στον «Π». Από τη στιγμή κατά την οποία δεν υπάρχει σημείο σύμπλευσης στις χαμηλού εύρους στοχεύσεις, εκφράζεται αμφιβολία για το αποτέλεσμα στα ουσιαστικά τα οποία θα επιχειρήσει η απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα.
Η Μαρία Άνχελα Ολγκίν έχει πλήρη συναίσθηση για το τι αναμένεται να συναντήσει στις επαφές της στη Λευκωσία. Από τη μια, θα ακούσει, ακόμη μια φορά, τον Νίκο Χριστοδουλίδη να παρουσιάζεται έτοιμος για το επόμενο βήμα αλλά την ίδια στιγμή να μην είναι σε θέση να συμφωνήσει στα ζητήματα χαμηλής πολιτικής που θέτει ο Γενικός Γραμματέας, αν και ο ίδιος εμφανίζεται, φραστικά, έτοιμος για ανοίγματα. Από την άλλη, θα αντιμετωπίσει έναν Ερσίν Τατάρ ο οποίος θα βασίσει την τρέχουσα επιχειρηματολογία του στις «επιθέσεις που δέχεται η τουρκοκυπριακή πλευρά» με τη νομική διαχείριση των υποθέσεων των περιουσιών στα κατεχόμενα, προκειμένου να αναζητήσει στην ελληνοκυπριακή πλευρά τις ευθύνες του αδιεξόδου.
Με βάση τη ροή των γεγονότων είναι ξεκάθαρο ότι η αποστολή της Μαρία Άνχελα Ολγκίν εμφανίζεται πιο σύνθετη. Με βάση το δεδομένα αυτή τη στιγμή, εικάζεται ότι η πίεση της αξιωματούχου θα έχει να κάνει με την αναζήτηση διεξόδου στα, θεωρητικά, πιο εύκολα στα οποία θα έπρεπε να είχαν καταλήξει οι δύο ηγέτες αλλά, με βάση τις ενέργειες και στοχεύσεις τους, περί άλλα τυρβάζουν.