Άρον-άρον εσωκομματικές εκλογές επιδίωξε και πέτυχε ο υπό παραίτηση πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος κατά τη χθεσινή συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής.
Σύμφωνα με πληροφορίες του politis.com.cy, κατά τη χθεσινή συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά, τέθηκε το θέμα των στενών χρονοδιαγραμμάτων και εισήγηση για αλλαγή της ημερομηνίας διεξαγωγής των εκλογών για τον πρόεδρο του κόμματος ώστε να δοθεί κατάλληλος χρόνος στους υποψήφιους να προετοιμαστούν και να προλάβουν να διενεργήσουν προεκλογικό αγώνα.
Υπενθυμίζεται ότι η Κεντρική Επιτροπή αποφάσισε όπως οι εκλογές διεξαχθούν την 1η Ιουνίου. Ωστόσο, οι τρεις υποψήφιοι Μάριος Χαννίδης, Ηλίας Μυριάνθους και Μορφάκης Σολομωνίδης αποφάσισαν να αποσυρθούν υπέρ του Νίκου Αναστασίου, δημιουργώντας έτσι νέα δεδομένα τα οποία ανέτρεψαν το χρονοδιάγραμμα που έθεσε στην πρώτη της απόφαση η Κεντρική Επιτροπή.
Ως εκ τούτου, συνεδρίασε εκ νέου χθες η Κεντρική Επιτροπή και αποφάσισε να δώσει παράταση «για την υποβολή υποψηφιοτήτων για την προεδρία της ΕΔΕΚ μέχρι την Παρασκευή 23 Μαΐου 2025, στην 1 μ.μ.».
Η στάση του Σιζόπουλου
Οι πληροφορίες του politis.com.cy αναφέρουν ότι ο Μαρίνος Σιζόπουλος ήθελε ακόμη πιο στενό χρονοδιάγραμμα στην υποβολή υποψηφιοτήτων, καταθέτοντας εισήγηση για νέα προθεσμία μέχρι σήμερα Πέμπτη αντί της Παρασκευής. Απέρριψε δε την εισήγηση του Διομήδη Διομήδους για διεξαγωγή των εκλογών για την προεδρία «την Κυριακή 22 Ιουνίου, ή σαν η συντομότερη δυνατή εναλλακτική μέρα η Κυριακή 15 Ιουνίου 2025».
Όπως ανάφερε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής στο politis.com.cy, ο Μαρινός Σιζόπουλος δεν ήθελε ούτε να συζητήσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, μη επιτρέποντας στα υπόλοιπα μέλη να τοποθετηθούν. Η ίδια πηγή εκτίμησε ότι ο Μαρίνος Σιζόπουλος δείχνει μεγάλη βιασύνη, θέλοντας έτσι να διατηρήσει το μομέντουμ υπέρ του Νίκου Αναστασίου.
Σημειώνεται ότι με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, υποβολή υποψηφιότητας για την προεδρία αναμένεται να καταθέσουν οι Νίκος Αναστασίου και Διομήδης Διομήδους.
Η επιστολή του Διομήδη Διομήδους:
Η εισήγηση για νέα ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών κατατέθηκε γραπτώς από τον πρόεδρο της Επαρχιακής Επιτροπής Λευκωσίας Διομήδη Διομήδους, ο οποίος ανακοίνωσε τις προηγούμενες ημέρες ότι θα διεκδικήσει την προεδρία του κόμματος.
Σε επιστολή προς τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, ο Διομήδης Διομήδους ανέφερε ότι: «Μετά από τις εξελίξεις που μεσολάβησαν από την τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής μέχρι σήμερα και ενόψει της λήψης απόφασης, από την Κεντρική Επιτροπή, για επαναπροκήρυξη της διαδικασίας υποβολής υποψηφιοτήτων για εκλογή του νέου Προέδρου του κόμματος μας και έχοντας εκφράσει την πρόθεση μου να θέσω υποψηφιότητα για τη θέση του Προέδρου της ΕΔΕΚ, θεωρώ ότι οφείλουμε σεβασμό στην απόφαση της ΚΕ ημερομηνίας 25 Απριλίου 2025 για ισότιμη μεταχείριση, ανάλογα με τις προθεσμίες που καθορίσθηκαν στο προηγούμενο κύκλο υποψηφιοτήτων και ημερών ανάπτυξης προεκλογικής εκστρατείας, και στους νέους συναγωνιστές που προτίθενται να είναι υποψήφιοι».
Ως εκ τούτου, ζήτησε όπως «η νέα διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων πρέπει να είναι εύλογα ικανοποιητική αναφορικά με την ημερομηνία λήξης της προθεσμία για υποβολή υποψηφιοτήτων», προσθέτοντας ότι «η ημερομηνία διεξαγωγής της εκλογικής διαδικασίας, να καθοριστεί όπως και η προηγούμενη απόφαση της ΚΕ δηλαδή είκοσι-πέντε (25) μέρες από την ημερομηνία λήξης προθεσμίας υποβολής νέων υποψηφιοτήτων».
Κατέληξε δε στην εισήγηση για διεξαγωγή «της εκλογικής διαδικασίας την Κυριακή 22 Ιουνίου, ή σαν η συντομότερη δυνατή εναλλακτική μέρα η Κυριακή 15 Ιουνίου 2025».