Το «όχι» της ΔΗΠΑ εισέπραξε και επίσημα το ΔΗΚΟ σχετικά με την πρόταση πολιτικής συνεργασίας των κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου και κοινού ψηφοδελτίου στις βουλευτικές εκλογές του 2026. Ωστόσο αναγνωρίστηκε από κοινού η σημασία του πολιτικού διαλόγου και της συνεργασίας στα πλαίσια της συμπολίτευσης.
Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, συνοδευόμενος από την αναπληρώτρια πρόεδρο Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, τον γενικό γραμματέα Γιώργο Σολωμού και τον διευθυντή του γραφείου του Γιώργο Ιωάννου, μετέβη στα γραφεία της ΔΗΠΑ το μεσημέρι της Δευτέρας για συνάντηση και συζήτηση επί ορισμένων πολιτικών ζητημάτων ενόψει και των βουλευτικών εκλογών. Εκ μέρους της ΔΗΠΑ, παρόντες, πλαισιώνοντας τον πρόεδρο του κόμματος Μάριο Καρογιάν, ήταν οι τρεις αντιπρόεδροι της παράταξης, Μαρίνος Κλεάνθους, Γιάννος Λακκοτρύπης και Αντιγόνη Παπαδοπούλου, καθώς και ο Εκπρόσωπος Τύπου Αντρέας Θεμιστοκλέους.
Οι πληροφορίες του «Π» αναφέρουν ότι η ηγεσία του ΔΗΚΟ έθεσε θέμα συνεργασίας στις βουλευτικές εκλογές, είτε υπό τη μορφή κοινού ψηφοδελτίου είτε με κάποιο άλλο τρόπο. Ωστόσο δεν κατατέθηκε κάποια συγκεκριμένη πρόταση ώστε να γίνει ουσιαστικός διάλογος επί αυτού του θέματος. Εξάλλου απουσίαζε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου, ο οποίος θεωρείται και ο «πατέρας» της πρότασης για κοινό ψηφοδέλτιο των κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου. Ο κ. Λεωνίδου βρίσκεται στην Αθήνα για συμμετάσχει στην Οικουμενική Συνδιάσκεψη Ελλήνων Νομικών στην οποία λαμβάνουν μέρος όλοι οι δικηγορικοί σύλλογοι της Ελλάδας, των ομογενών στις ΗΠΑ και της Αυστραλίας.
Τα παράπονα της Αντιγόνης
Την εισήγηση του ΔΗΚΟ για συνεργασία στις εκλογές απέρριψε η ηγεσία της ΔΗΠΑ, τονίζοντας την απόφαση των συλλογικών οργάνων και του Πολιτικού Συνεδρίου του κόμματος για αυτόνομη κάθοδο στις βουλευτικές. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», η αντιπρόεδρος της ΔΗΠΑ Αντιγόνη Παπαδοπούλου έθεσε στα στελέχη του ΔΗΚΟ τον προβληματισμό της ως προς τον ρεαλιστικό χαρακτήρα της ιδέας, τονίζοντας το γεγονός ότι το κόμμα του Νικόλα Παπαδόπουλου δεν στήριξε κανένα υποψήφιο δήμαρχο ή αντιδήμαρχο της ΔΗΠΑ στις προηγούμενες τοπικές εκλογές. Η στάση του ΔΗΚΟ, όπως είπε, δεν δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για συνεργασία στις βουλευτικές εκλογές.
Ακολούθως έλαβε τον λόγο η αναπληρώτρια πρόεδρος του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, η οποία τόνισε ότι το θέμα της συνεργασίας δεν πρέπει να επικεντρωθεί μόνο τις βουλευτικές εκλογές, αφήνοντας έτσι να νοηθεί ότι θα υπάρξει αυτή η πρόκληση και στις προεδρικές εκλογές του 2028.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΔΗΠΑ Μάριος Καρογιάν επανέλαβε την πρόταση του για συνεργασία όλων των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου, με στόχο την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που ταλανίζουν τους πολίτες μέσα από συναινετικές προτάσεις. «Διάγουμε μια κρίσιμη περίοδο με γεωπολιτικές εξελίξεις που επηρεάζουν τη χώρα μας, το Κυπριακό είναι ξανά στην ατζέντα συζήτησης του διεθνούς παράγοντα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν υποβαθμίζουμε την ανάγκη να συζητήσουμε τα μεγάλα εσωτερικά θέματα όπως την υγεία, την παιδεία, το στεγαστικό, την αγροτική πολιτική, την υπογεννητικότητα, την κοινωνική πρόνοια και τα προβλήματα της καθημερινότητας» σημείωσε ο κ. Καρογιάν.
Ενώ ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκολας Παπαδόπουλος τόνισε τα προβλήματα που υπάρχουν στην επικοινωνία των κομμάτων της συγκυβέρνησης με το Προεδρικό και την ανάγκη όπως υπάρξει καλύτερος συντονισμός μεταξύ των συμπολιτευόμενων πολιτικών δυνάμεων για την επίλυση του συγκεκριμένου ζητήματος. Τόνισε δε ότι υπάρχουν κοινές ανησυχίες με τη ΔΗΠΑ και αναγνώρισε ότι οι δύο πολιτικές δυνάμεις ανέκαθεν θέτουν προτεραιότητα το καλό της χώρας ανεξάρτητα πολιτικού κόστους, μακριά από το λαϊκισμό. Χρειαζόμαστε τη συνεργασία μεταξύ των πολιτικών κομμάτων και των θεσμών, πρόσθεσε, για να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα των πολιτών, χαρακτηρίζοντας τη συνεργασία στη Βουλή μεταξύ ΔΗΠΑ και ΔΗΚΟ ως ιδιαίτερα εποικοδομητική.