Σύμφωνα με ένα εσωτερικό έγγραφο του κόμματος που εξασφάλισε το Politico, το AfD φιλοδοξεί να μετατρέψει την πολιτική αντιπαράθεση σε μια αναμέτρηση ανάμεσα σε δύο ριζικά αντίθετα στρατόπεδα, ένα «αστικό-συντηρητικό» και ένα «ριζοσπαστικά αριστερό».
Η στρατηγική «α λα Τραμπ» του AfD
«Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μια κατάσταση στην οποία η πολιτική διαίρεση δεν θα υφίσταται ανάμεσα στην AfD και τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις, αλλά ανάμεσα σε ένα αστικό-συντηρητικό στρατόπεδο και ένα ριζοσπαστικοποιημένο αριστερό, ανάλογη με την κατάσταση στις ΗΠΑ», αναφέρεται στο έγγραφο. Η στρατηγική στοχεύει στη δημιουργία ενός «διπόλου ανάμεσα σε δύο ασυμβίβαστα αντίπαλα στρατόπεδα».
Παρότι το AfD κατέγραψε ιστορικά υψηλό ποσοστό στις εθνικές εκλογές του Φεβρουαρίου και αποτελεί πλέον τη μεγαλύτερη αντιπολιτευτική δύναμη στο κοινοβούλιο, παραμένει αποκλεισμένο από την εξουσία. Αυτό συμβαίνει καθώς όλα τα υπόλοιπα κόμματα της Μπούντεσταγκ, συμπεριλαμβανομένων των Χριστιανοδημοκρατών του καγκελάριου Φρίντριχ Μερτς, αρνούνται να συνεργαστούν με την ακροδεξιά. Η στάση αυτή είναι γνωστή ως «Brandmauer» (πύρινο τείχος) και αποτελεί προϊόν της μεταπολεμικής πολιτικής κουλτούρας της Γερμανίας.
Το AfD έχει αναθέσει στη βουλεύτρια Μπεάτριξ φον Στόρχ την ανάπτυξη στρατηγικής για την άρση αυτού του αποκλεισμού. Η Στόρχ, η οποία διατηρεί σχέσεις με κύκλους του Τραμπ στις ΗΠΑ και έχει παραστεί στην ορκωμοσία του, αντλεί έμπνευση από την αμερικανική εμπειρία, στην οποία η ριζοσπαστικοποίηση της πολιτικής σκηνής οδήγησε στη νομιμοποιήση της ακροδεξιάς ρητορικής.
Στο ίδιο πνεύμα, η AfD επιδιώκει να εκμεταλλευτεί την άνοδο της Αριστεράς (Die Linke), ενός ριζοσπαστικού κόμματος με αυξημένη απήχηση στους νέους ψηφοφόρους. Στο εσωτερικό έγγραφο υποστηρίζεται ότι η ενίσχυση της Αριστεράς αποδυναμώνει τους κεντροαριστερούς, όπως το SPD, και δυσχεραίνει τις συμμαχίες στο κέντρο, επιτρέποντας στην AfD να παρουσιαστεί ως «σοβαρή συντηρητική» δύναμη.
Οι εκλογικές ομάδες που βάζει στο «μικροσκόπιο» το AfD
Η στρατηγική της περιλαμβάνει επίσης τη στοχευμένη προσέγγιση εκλογικών ομάδων στις οποίες η AfD υστερεί, όπως οι γυναίκες, οι ηλικιωμένοι, οι κάτοικοι αστικών κέντρων και οι ακαδημαϊκοί. «Αυτές οι ομάδες δεν είναι ομοιογενείς και απαιτούν στοχευμένη ανάλυση για να εντοπιστούν υποομάδες με τις οποίες μπορούμε να οικοδομήσουμε γέφυρες», αναφέρεται στο έγγραφο.
Το λεγόμενο «πύρινο τείχος» εξακολουθεί να υφίσταται επισήμως, ωστόσο έχει ήδη αρχίσει να ρηγματώνεται, ιδιαίτερα σε τοπικό επίπεδο στην ανατολική Γερμανία, όπου έχουν σημειθεί συνεργασίες με το AfD. Κρίσιμο σημείο ήταν και η απόφαση του Μερτς τον Ιανουάριο να αποδεχθεί την υποστήριξη της AfD για τη θέσπιση αυστηρότερης μεταναστευτικής νομοθεσίας, σε μια κίνηση που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις.
Το AfD, σύμφωνα με το στρατηγικό της σχέδιο, θα προωθήσει προτάσεις με ευρεία απήχηση στη δεξιά και κεντροδεξιά εκλογική βάση, με στόχο όχι απαραίτητα να κερδίσει τους ψηφοφόρους, αλλά να καταστήσει πολιτικά και ηθικά δυσκολότερη για τα άλλα κόμματα τη διατήρηση του αποκλεισμού του.
Με πληροφορίες από Politico
Πηγή: Lifo.gr