Ο Κώστας Παρασκευά, Αναπληρωτής Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου και Δικαίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, πρόεδρος του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου, ανέφερε ότι το πιο σημαντικό σημείο της απόφασης του ΕΔΑΔ για την υπόθεση N.T. v Cyprus (για χειρισμό καταγγελίας βιασμού και αναστολή δίωξης), είναι η αποτυχία των κυπριακών διωκτικών αρχών, για ακόμη μία φορά, να ανταποκριθούν στην υποχρέωση για αποτελεσματική έρευνα σε σοβαρές υποθέσεις.
Ο Δρ Παρασκευά, που μιλούσε στον Πολίτη 107.6 & 97.6, με αφορμή τη χθεσινή διάσκεψη Τύπου του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα της Κυπριακής Δημοκρατίας, Σάββα Αγγελίδη, σε σχέση με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ/γνωστού και ως ΕΔΑΔ) για την N.T. v Cyprus, επεσήμανε ότι η εν λόγω υπόθεση προστίθεται σε σειρά παρόμοιων καταδικαστικών αποφάσεων κατά της Κύπρου. Το πρόβλημα, συνέχισε, εντοπίζεται τόσο στη διαδικασία διερεύνησης όσο και στην τελική απόφαση για αναστολή ποινικής δίωξης από τη Νομική Υπηρεσία, η οποία –σύμφωνα με το Δικαστήριο– επηρεάστηκε από σεξιστικά στερεότυπα και προκαταλήψεις, αντί να εστιάσει στο ζήτημα της συναίνεσης. Επιπλέον, η απόφαση θίγει το ζήτημα του ανεξέλεγκτου χαρακτήρα των αποφάσεων τού Γενικού Εισαγγελέα, κάτι που υπονομεύει την έννοια της δικαιοσύνης και της λογοδοσίας.
Ερωτηθείς εάν πρέπει η υπόθεση να ξανανοίξει, ο Καθηγητής απάντησε θετικά. «Πιστεύω ότι είναι μονόδρομος να ξανανοίξει η υπόθεση αυτή. Γιατί, όταν υπάρχει μία καταδίκη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δεν είναι μόνον ζήτημα η πληρωμή του ποσού της επιδίκασης, της δίκαιης ικανοποίησης [..] αλλά το κυριότερο είναι η λήψη ατομικών και γενικών μέτρων» εξήγησε.
Ακούστε την παρέμβαση τού Κώστα Παρασκευά στην «Πρωινή Επιθεώρηση, που μεταδίδεται καθημερινά από τον Πολίτη 107.6 & 97.6: