Την πρωτιά διατηρεί ο ΔΗΣΥ στην πρόθεση ψήφου για τις βουλευτικές εκλογές, με το ΑΚΕΛ να βρίσκεται στη δεύτερη θέση, σύμφωνα με τη νέα δημοσκόπηση της Pulse Market Research που έγινε για λογαριασμό της Πινδάρου. Προβάδισμα διατηρεί και η πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου ως προς τη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, ενώ χαμηλή παραμένει η δημοτικότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη.
Στην πρόθεση ψήφου, ο ΔΗΣΥ καταγράφει ποσοστό 15% και ακολουθεί το ΑΚΕΛ με 13%. Στην τρίτη θέση κατατάσσονται το ΕΛΑΜ και το ΑΛΜΑ με 10%, ενώ αρκετά πιο κάτω βρίσκεται το ΔΗΚΟ με 5%. Ακολουθούν τα κόμματα Volt και ΕΔΕΚ τα οποία καταγράφουν ποσοστό 3% και βρίσκονται πολύ κοντά στο όριο εισόδου στη Βουλή που είναι το 3,6%. Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών αγγίζει το 2% και η ΔΗΠΑ το 1%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΔΗΣΥ κατατάσσεται πρώτος με συσπείρωση χαμηλότερη του ΑΚΕΛ και του ΕΛΑΜ και αυτό δείχνει ότι υπάρχει δυνατότητα για πολύ μεγαλύτερο ποσοστό εάν το κόμμα της Πινδάρου πετύχει σημαντικό βαθμό συσπείρωσης κατά τους επόμενους μήνες. Συγκεκριμένα, ο ΔΗΣΥ καταγράφει συσπείρωση της τάξεως του 49%, το ΑΚΕΛ αγγίζει το 58% και το ΕΛΑΜ φτάνει στο 66%. Η συσπείρωση του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ φτάνουν στο 44% και άρα υπάρχει δυνατότητα αύξησης των ποσοστών τους εάν πετύχουν μεγαλύτερο βαθμό συσπείρωσης μέχρι τις βουλευτικές εκλογές του 2026.
Πάντως η έρευνα καταγράφει τάσεις έντονης κινητικότητας των ψηφοφόρων και χαλαρής κομματικής ταύτισης, με τους περισσότερους συμμετέχοντες να δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν με βάση τα πρόσωπα και όχι τα κόμματα. Συνεπώς κρίνεται καθοριστική η επιλογή των υποψηφίων και ο καταρτισμός των ψηφοδελτίων.
Συρρίκνωση συμπολίτευσης
Άξιο αναφοράς είναι και το γεγονός ότι τα κόμματα της συγκυβέρνησης (ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΔΗΠΑ) παρουσιάζουν τάσεις συρρίκνωσης και αυτό δείχνει ότι η συμμετοχή στην κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη προκαλεί πολιτική φθορά αντί να ενισχύει εκλογικά τις συγκεκριμένες πολιτικές παρατάξεις. Μάλιστα το ΔΗΚΟ καταγράφει διαρροές ψηφοφόρων προς το ΑΛΜΑ της τάξεως του 13%, ενώ στην περίπτωση του ΑΚΕΛ κατεβαίνει στο 9% και στον ΔΗΣΥ πέφτει στο 7%.
Αναποφάσιστοι
Βέβαια τα πιο πάνω ποσοστά είναι αποτέλεσμα διευκρίνισης της ψήφου από το 67% του δείγματος, με το υπόλοιπο 37% να αναφέρει ότι δεν έχει αποφασίσει ακόμη ή δεν μπορεί να απαντήσει τι θα ψήφιζε. Δηλαδή σχεδόν 4 στους 10 δεν τοποθετήθηκαν στην πρόθεση ψήφου. Συγκεκριμένα, το 24% δήλωσε ότι δεν έχει αποφασίσει ακόμα, το 7% πως δεν πρόκειται να ψηφίσει, ενώ 3% είναι χωρίς οποιαδήποτε αναφορά και 4% λευκό/άκυρο. Συνεπώς το μέγεθος των αναποφάσιστων ψηφοφόρων υπερβαίνει κατά πολύ το ποσοστό του κάθε κόμματος και φαίνεται ότι θα λειτουργήσει καθοριστικά ως προς το αποτέλεσμα της κάλπης.
Πολιτικοί αρχηγοί
Η πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου απολαμβάνει της υψηλότερης δημοτικότητας από όλους τους αρχηγούς κομμάτων. Συγκεκριμένα, η πρόεδρος του ΔΗΣΥ καταγράφει 52% θετική και μάλλον θετική γνώμη και 43% αρνητική και μάλλον αρνητική. Άξιο αναφοράς το γεγονός ότι η πρόεδρος του ΔΗΣΥ διατηρεί πολύ υψηλά ποσοστά αποδοχής μέσα στο κόμμα που αγγίζουν το 75%, ωστόσο καταγράφεται μια πολωτική τάση ως αποτέλεσμα του κλίματος εσωστρέφειας που επικράτησε στις προεδρικές εκλογές.
Ακολουθεί ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης με ποσοστό θετικής και μάλλον θετικής γνώμης που φτάνει στο 48%. Ποσοστό αρκετά χαμηλότερο από το 67% που είχε πριν προχωρήσει στην ίδρυση της πολιτικής κίνησης ΑΛΜΑ. Το ποσοστό αρνητικής και μάλλον αρνητικής γνώμης για τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη διαμορφώνεται στο 30%.
Τρίτος σε δημοτικότητα κατατάσσεται ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου με ποσοστό 39%. Ωστόσο το ποσοστό αρνητικής και μάλλον αρνητικής γνώμης αγγίζει το 49%. Ακολουθεί ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Σταύρος Παπαδούρης με το ποσοστό της θετικής/μάλλον θετικής γνώμης να αγγίζει το 34%, ενώ η αρνητική/μάλλον αρνητική βρίσκεται στο 29%. Πέμπτός κατατάσσεται ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου με ποσοστό 32%. Ωστόσο αγγίζει το 56% η αρνητική/μάλλον αρνητική γνώμη για τον αρχηγό του ΕΛΑΜ.
Στην έκτη θέση βρίσκεται ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος ο οποίος λαμβάνει ποσοστό 30%, ενώ φτάνει στο 61% η αρνητική/μάλλον αρνητική γνώμη. Ακολουθεί ο πρόεδρος της ΔΗΠΑ Μάριος Καρογιάν με θετική/μάλλον θετική γνώμη που φτάνει στο 23% και αρνητική/μάλλον αρνητική στο 64%. Η δημοτικότητας της συναντιπροέδρου του Volt Ανδρομάχης Σοφοκλέους αγγίζει το 17% και λαμβάνει ποσοστό 28% αρνητικής/μάλλον αρνητικής γνώμης. Στην τελευταία θέση κατατάσσεται ο νέος πρόεδρος της ΕΔΕΚ Νίκος Αναστασίου με δημοτικότητα που φτάνει στο 16% και αρνητική/μάλλον αρνητική γνώμη στο 29%.
Δημοτικότητα ΠτΔ
Σημάδια ανάκαμψης παρουσιάζει η δημοτικότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδης ο οποίος λαμβάνει συνολικό ποσοστό 44% θετικής και μάλλον θετικής γνώμης σε σύγκριση με το 39% που είχε τον Μάρτιο του 2025. Ωστόσο παραμένει χαμηλή σε σχέση με τη δημοτικότητα που απολάμβαναν προηγούμενοι Προέδροι της Δημοκρατίας και βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με αυτή του Δημήτρη Χριστόφια μετά την έκρηξη στο Μαρί.
Ταυτότητα έρευνας
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα πιο πάνω ποσοστά διαμορφώνονται από ένα δείγμα 1002 συμμετεχόντων σε συνεντεύξεις που διενεργήθηκαν με τη μέθοδο της τυχαίας δειγματοληψίας και της παγκύπριας κάλυψης. Η συλλογή των πληροφοριών έγινε μεταξύ 2 και 25 Ιουνίου και συμμετείχαν άτομα ηλικίας 18 και άνω. Το δείγμα σταθμίστηκε εκ των υστέρων με περιορισμούς ως προς δημογραφικές παραμέτρους και τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών του 2021.