Διακομματική νομοθετική πρωτοβουλία για την παράταση της διάρκειας ισχύος της προεδρικής εξαίρεσης από το εμπάργκο όπλων των ΗΠΑ προς την Κυπριακή Δημοκρατία από ένα στα πέντε έτη κατέθεσαν στη Βουλή των Αντιπροσώπων οι ελληνικής καταγωγής βουλευτές Κρις Πάπας, Γκας Μπιλιράκης, Ντίνα Τάιτους και Νικόλ Μαλλιωτάκη.
Όπως τονίζουν οι βουλευτές, εφόσον εγκριθεί το νομοσχέδιο «End the Cyprus Embargo Act», τότε θα ενισχυθεί η ιστορική σύσφιξη των αμερικανικοκυπριακών σχέσεων και η διμερής συνεργασία ενώ παράλληλα θα προωθηθούν τα αμερικανικά συμφέροντα ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, οι αμερικανοκυπριακές σχέσεις έχουν ενισχυθεί σημαντικά, με την Κύπρο να αναδεικνύεται ένας σημαντικός εταίρος για τις ΗΠΑ και πυλώνας σταθερότητας της περιοχής.
Η προσωρινή εξαίρεση του εμπάργκο όπλων θεσμοθετήθηκε με το «Νόμο για την Ασφάλεια και Ενεργειακή Συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο» του 2019 και επέτρεπε στον εκάστοτε πρόεδρο να την εγκρίνει κάθε χρόνο.
Η ετήσια αυτή εξαίρεση, ωστόσο, περιορίζει τη δυνατότητα της Κύπρου να προχωρήσει σε μακροχρόνιο σχεδιασμό και να προμηθεύεται αποτελεσματικά αμερικανικό αμυντικό εξοπλισμό.
Την ίδια ώρα, παρεμποδίζει κοινές έρευνες κυβερνασφάλειας και θαλάσσιας ασφάλειας και μειώνει την αποτελεσματικότητα του Προγράμματος Συνεργασίας Κρατών της Εθνοφρουράς στην Κύπρο.
«Η Δημοκρατία της Κύπρου είναι σταθερός δημοκρατικός εταίρος στην Ανατολική Μεσόγειο και σημαντικός εταίρος στη διασφάλιση της περιφερειακής ασφάλειας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο βουλευτής Κρις Πάπας, συμπληρώνοντας παράλληλα:
«Η πολιτική αυτή αλλαγή θα ενδυναμώσει τις διμερείς σχέσεις ΗΠΑ και Κύπρου, θα ενισχύσει τη διμερή δέσμευσή μας για συνεργασία στην ασφάλεια και την άμυνα και θα βελτιώσει το μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και το συντονισμό προμηθειών».
Με τη σειρά του, ο βουλευτής Γκας Μπιλιράκης τόνισε:
«Η Κύπρος έχει αποδείξει ότι είναι ένας πολύτιμος και αξιόπιστος εταίρος για τις ΗΠΑ… Δίνοντας στη Κύπρο τη δυνατότητα του σχεδιασμού, θα επιτρέψουμε στη συνεργασία αυτή να ανθίσει -κάτι που θα αποδειχτεί ωφέλιμο και για τα δύο κράτη μας αλλά και για τους συμμάχους μας».
«Εταίρο – κλειδί» στην Ανατολική Μεσόγειο χαρακτήρισε την Κύπρο η βουλευτής Ντίνα Τάιτους, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να συνεχίσουν να κάνουν προσπάθειες για την ενίσχυση των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών.
Εξήγησε, παράλληλα, ότι η αλλαγή αυτή θα επιτρέψει στην Κύπρο να προχωρά σε μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, ενισχύοντας παράλληλα τα αμερικανικά συμφέροντα ασφαλείας στο εξωτερικό.
«Αναχρονιστικό και αντιπαραγωγικό» χαρακτήρισε με τη σειρά της το ισχύον πλαίσιο για το εμπάργκο όπλων η βουλευτής Νικόλ Μαλλιωτάκη, εξηγώντας ότι το νέο νομοσχέδιο επιδιώκει να διορθώσει τα σφάλματα αυτά και να αναγνωρίσει την Κύπρο ως στρατηγικό εταίρο στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Ενισχύοντας τη δυνατότητα της Κύπρου να προστατεύσει τον εαυτό της, ενισχύουμε την γενικότερη σταθερότητα στην περιοχή» είπε χαρακτηριστικά.
Πέραν του ότι το νομοσχέδιο προβλέπει την παράταση της διάρκειας ισχύος της προεδρικής εξαίρεσης από το εμπάργκο όπλων από το ένα στα πέντε έτη και επιτρέπει στον πρόεδρο την επανεξέτασή του μόνο ανά πενταετία, είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι απαγορεύει την κατάργηση της εξαίρεσης από τον πρόεδρο παρά μόνο εάν το κογκρέσο πιστοποιήσει ότι:
1. Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν συνεργάζεται με τις ΗΠΑ στην εφαρμογή κανονισμών για την καταπολέμηση ξεπλύματος μαύρου χρήματος
2. Επιτρέπει σε ρωσικά πολεμικά πλοία να ελλιμενίζονται και να ανεφοδιάζονται σε κυπριακά λιμάνια.
Το νομοσχέδιο έχει τη στήριξη του American Hellenic Institute (AHI), του Coordinated Effort of Hellenes, του Hellenic American Leadership Council (HALC) και της ΠΣΕΚΑ (Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα).
Πηγή: cnn.gr