Η Παγκύπρια Ένωση Προσφύγων (ΠΕΠ), με αφορμή τη συμπλήρωση 51 χρόνων από το δίδυμο έγκλημα του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής, απευθύνει μήνυμα ενότητας, αφύπνισης και αγωνιστικής διεκδίκησης, καλώντας κράτος και πολίτες να σταθούν ανυποχώρητοι στον αγώνα για τερματισμό της κατοχής και επιστροφή στις πατρογονικές εστίες.
Ακολουθεί αυτούσια η διακύρηξη της:
Ένας ακόμη Ιούλιος προστίθεται φέτος στο μαύρο ημερολόγιο του Κυπριακού λαού και ιδιαίτερα των ελληνοκυπρίων εκτοπισθέντων, που αναμένουν με ατέρμονη καρτερία την επιστροφή στις πατρογονικές τους εστίες. 51 δίσεκτα χρόνια στην προσφυγιά, που καθημερινά θυμίζουν εκείνο το δραματικό καλοκαίρι του 1974. Μιας τραγικής περιόδου που άφησε ανεξίτηλα τραύματα και πληγές, διχόνοια και ανθρώπινες απώλειες, θλίψη, πόνο και οικονομικές συνέπειες, που προήλθαν από τα όσα συνέβησαν τις αποφράδες εκείνες μέρες του δίδυμου εγκλήματος, του προδοτικού πραξικοπήματος της 15ης και της βάρβαρης τουρκικής εισβολής της 20ης Ιουλίου.
Ο προσφυγικός κόσμος, μέσα από τις δυσκολίες που υφίσταται, ζει και αναπνέει για τη μέρα της επιστροφής, γνωρίζοντας ότι ο χρόνος κυλάει αδυσώπητα και μαζί του παρασύρει οικεία πρόσωπα, αναμνήσεις, βιώματα και συναισθηματικούς δεσμούς. Την ίδια ώρα, προσβλέπει στη στήριξη τη πολιτείας, τόσο σε ότι αφορά τις καθημερινές του ανάγκες, αλλά και κυρίως στην αντιμετώπιση των μεγάλων ζητημάτων που αντιμετωπίζουν οι νέες γενιές και ιδιαίτερα τη φοίτηση αλλά και την στέγαση των παιδιών και των εγγονιών τους. Η περιορισμένη οικονομική δυνατότητα, λόγω της απαγόρευσης αξιοποίησης και εκμετάλλευσης της κατεχόμενης του περιουσίας, η ταυτόχρονη έξαρση του σφετερισμού των ελληνοκυπριακών περιουσιών στις κατεχόμενες περιοχές και η απουσία εναλλακτικών λύσεων και αντισταθμιστικών μέτρων από την πολιτεία, οδηγούν αρκετούς πρόσφυγες, στο ξεπούλημα των περιουσιών τους στην κατοχική δύναμη. Επιπρόσθετα των πιο πάνω, εξακολουθούν να υφίστανται περιορισμοί και μεγάλες δυσκολίες στην άσκηση των θρησκευτικών δικαιωμάτων των προσφύγων και στη λειτουργία των κατεχόμενων εκκλησιών ενώ παράλληλα συνεχίζεται η ανηλεής εκμετάλλευση των περιουσιών τους. Οι πληγές από την απώλεια των ηρωικών πεσόντων δεν πρόκειται να κλείσουν και ένα πελώριο «γιατί» και «πότε» αιωρείται μέχρι και την ταυτοποίηση του τελευταίου αγνοουμένου. Και όλα αυτά, ενώ στην σκλαβωμένη Καρπασία και όχι μόνο, οι ελάχιστοι απομείναντες εγκλωβισμένοι μας, παλεύουν καθημερινά για τη διασφάλιση των πιο βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων τους και τη διαφύλαξη, με σθένος και πρωτοφανή αγωνιστικότητα, της πίστης, των αξιών και των ιδανικών του λαού μας.
Η πάροδος 51 χρόνων οφείλει να αφυπνίσει ολόκληρο των Κυπριακό λαό και να εμπεδώσει στον καθένα ότι ο στόχος της λύσης δεν αφορά μόνο τους εκτοπισθέντες, αλλά ολόκληρο τον ελληνισμό που κατοικεί στο χρυσοπράσινο φύλλο της Μεσογείου. Όσο η κατοχή συνεχίζεται και η Κύπρος εξακολουθεί να είναι μοιρασμένη στα δύο, ο Κυπριακός Ελληνισμός κινδυνεύει. Το καταμαρτυρούν καθημερινά οι αυξανόμενες προκλητικές ενέργειες του κατοχικού καθεστώτος αλλά και οι συνεχιζόμενες παραβιάσεις της διεθνούς νομιμότητας από την Τουρκία. Ο παράνομος εποικισμός των κατεχόμενων εδαφών και ο σφετερισμός των ελληνοκυπριακών περιουσιών από τον εισβολέα και τους εγκάθετους του, αυξάνει τα αισθήματα αδικίας και αγανάκτησης. Η διχοτομική ρητορική των τελευταίων χρόνων δημιουργεί περαιτέρω ανασφάλεια, ανησυχία και προβληματισμό.
Οι νέες γενιές πρέπει να αντιληφθούν τον κίνδυνο και την αβεβαιότητα. Χρειάζεται ενημέρωση, αφύπνιση και εγρήγορση αλλά και εμπλοκή της πολιτείας και της εκκλησίας για την περαιτέρω καλλιέργεια συναισθηματικών δεσμών με την πατρώα γη. Το «Δεν Ξεχνώ» θα πρέπει να αποκτήσει εκ νέου περιεχόμενο καθώς πλέον, απευθύνεται σε ελληνοκύπριους που γεννήθηκαν μεταπολεμικά. Οφείλουμε να διαφυλάξουμε όλοι μας τον πόθο και τη φλόγα για επιστροφή αλλά ταυτόχρονα να επιδιώξουμε και να ξεκαθαρίσουμε προς πάσα κατεύθυνση εντός και εκτός Κύπρου, ότι ο τερματισμός της κατοχής και η επίλυση του Κυπριακού αποτελούν προτεραιότητα. Στην υλοποίηση αυτού του εθνικού στόχου, ο κάθε πολίτης, ο κάθε νέος, μαθητής, φοιτητής, εργαζόμενος, οικογενειάρχης και επιχειρηματίας, έχει το δικό χρέος και ρόλο να επιτελέσει.
Η Παγκύπρια Ένωση Προσφύγων, καλείται εξίσου και ακόμη πιο έντονα και αποτελεσματικά, να ασκήσει το ρόλο και να υλοποιήσει τις επιδιώξεις της, διαφυλάσσοντας κάθε νόμιμο δικαίωμα του προσφυγικού κόσμου, διεκδικώντας την εφαρμογή της ισότιμης κατανομής βαρών αλλά και την έναρξη εφαρμογής ενός σχεδίου αποζημίωσης των ιδιοκτητών για την απώλεια χρήσης των κατεχόμενων περιουσιών τους. Χαιρετίζει και σημειώνει την κατάθεση προτάσεων νόμου, που αφουγκράζονται τις ανησυχίες και τα θέματα που έχει αναδείξει μέσα από επιστολές προς τη νομοθετική και εκτελεστική εξουσία αλλά και με παρεμβάσεις στα ΜΜΕ, και αναμένει από την Κυβέρνηση τη δική της πρόταση για την ενίσχυση του ταμείου του 0.4%. Ταυτόχρονα, ενισχύσει την επαγγελματική της δομή και αναβαθμίζει τη δράση της με αντικατοχικές εκδηλώσεις αλλά και δράσεις διαφώτισης που απευθύνονται κυρίως προς τη νέα γενιά, ενώ διευρύνει τη στήριξη και κοθοδήγηση που προσφέρει στον προσφυγικό κόσμο μέσα από την επέκταση των δραστηριοτήτων της σε Παγκύπρια βάση αλλά και την περαιτέρω εκπαίδευση του προσωπικού της επί όλων των σχεδίων που προσφέρονται για στήριξη των εκτοπισθέντων και των οικογενειών τους.
Η ΠΕΠ, στηρίζει παράλληλα την Κυβέρνηση και τις προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη, για την επανέναρξη των συνομιλιών και την επίλυση του Εθνικού μας ζητήματος, μέσα από την εφαρμογή των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και την ειρηνική διευθέτηση της λύσης στη συμφωνημένη βάση που προνοείται από αυτά και που θα πρέπει να διασφαλίζει τη λειτουργικότητα και τη βιωσιμότητα του κράτους αλλά και την ασφάλεια και την ευημερία του Κυπριακού λαού στο σύνολο του.
Για την ΠΕΠ όμως, δεν είναι αρκετή η σταδιακή και χρονοβόρα υλοποίηση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, τα οποία λειτουργούν ως μικρά παυσίπονα μπροστά στο μεγάλο τραύμα της συνεχιζόμενης κατοχής. Οι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, εξάλλου, έχουν αποδείξει στην πράξη, τόσο μέσα από επιχειρηματικές και άλλες δραστηριότητες αλλά και μέσα από τις συνεργασίες σε κάθε επίπεδο και τομέα ότι το ζήτημα δεν είναι η εμπιστοσύνη μεταξύ των κοινοτήτων και των λαών, αλλά η παρουσία των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων και η υλοποίηση των γεωπολιτικών επιδιώξεων της Τουρκίας. Ζητείται περαιτέρω εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σημειώνεται από την ΠΕΠ, η αφοσίωση και ο χρόνος που αφιερώνεται από το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, αλλά επιβάλλεται να υπάρξει περαιτέρω βούληση και καταλυτική παρέμβαση των μεγάλων χωρών της ΕΕ αλλά και των Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας προς την πλευρά της Τουρκίας, ώστε να επαναρχίσουν το συντομότερο οι συνομιλίες από το σημείο στο οποίο διακόπηκαν το 2017. Νοείται περαιτέρω ότι θα πρέπει να αποφεύγονται από τους εκλεγμένους εκπροσώπους και αξιωματούχους της ελληνοκυπριακής κοινότητας, και ιδιαίτερα αυτούς που δραστηριοποιούνται στο ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, ενέργειες που προσβλέπουν στην προσέλκυση δημοσιότητας και που πιθανόν να χρειάζονται περαιτέρω συντονισμό και προεργασία. Είναι ιδιαίτερα λυπηρό και καταδικαστέο από τον προσφυγικό κόσμο, να βλέπει δράσεις, συνεντεύξεις και δημόσιες παρεμβάσεις που να τυγχάνουν αξιοποίησης από το ψευδοκράτος, να λειτουργούν επιζήμια προς την εθνική μας υπόθεση, να υποβοηθούν την άτεγκτη στάση της άλλης πλευράς και να ενισχύουν την ανυπόστατη επιχειρηματολογία της.
Η ΠΕΠ διατρανώνει για ακόμη μια φορά τη θέληση και την αποφασιστικότητα του προσφυγικού κόσμου για εξεύρεση μιας δίκαιης λύσης που να διασφαλίζει τον τερματισμό της κατοχής, να άρει τα επεμβατικά δικαιώματα και τις ξένες εγγυήσεις, να επιφέρει την απομάκρυνση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων και να οδηγεί σε ουσιαστική επανένωση της πατρίδας μας ως ένα ομόσπονδο κράτος μέσα στην Ε.Ε, με μία διεθνή προσωπικότητα, μία αδιαίρετη κυριαρχία, μία ιθαγένεια. Στο πλαίσιο αυτό, η Παγκύπρια Ένωση Προσφύγων καλεί όλους τους ελληνοκύπριους και ειδικότερα τους νέους, εκτοπισθέντες και μη, όπως συμμετέχουν ενεργά στις αντικατοχικές εκδηλώσεις και στις εκδηλώσεις τιμής των πεσόντων της τουρκικής εισβολής. Αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΠΕΠ, θα επιδώσει την ερχόμενη βδομάδα, σχετικό ψήφισμα προς τις πρεσβείες των χωρών μελών του Σ.Α. του ΟΗΕ στην Κύπρο, ενώ στις 2 Αυγούστου, η Ένωση θα συμμετέχει με δικό της περίπτερο στην αντικατοχική εκδήλωση του Δήμου Αμμοχώστου, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου στη Δερύνεια. Η αντικατοχική εκδήλωση της ΠΕΠ, θα πραγματοποιηθεί στις 17 Σεπτεμβρίου 2025, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, στο χώρο στάθμευσης του Ι.Ν. Αποστόλου Λουκά στο συνοικισμό Αγίου Αθανασίου.