Υπουργός Ενέργειας: «Η λύση για φθηνό ρεύμα δεν είναι εύκολη - Μονόδρομος το Βασιλικό» (ηχητικό)

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS

Header Image

«Δεν θα χαϊδεύουμε αυτιά με ημερομηνίες», δήλωσε στο ραδιόφωνο του Πολίτη ο υπουργός Ενέργειας Μιχάλης Δαμιανός.

Με σαφή προειδοποίηση ότι «η λύση δεν είναι εύκολη» και χωρίς να δεσμεύεται σε νέα χρονοδιαγράμματα, ο Υπουργός Ενέργειας Μιχάλης Δαμιανός παραδέχθηκε πως η προοπτική φθηνότερου ρεύματος παραμένει εξαρτημένη από την έλευση φυσικού αερίου και την ολοκλήρωση του ημιτελούς έργου στο Βασιλικό,

Αναφερόμενος στο τερματικό φυσικού αερίου στο Βασιλικό, χαρακτήρισε το έργο «μισοτελειωμένο», τονίζοντας ότι «είναι μονόδρομος να τελειώσει». Ξεκαθάρισε ωστόσο πως «χρονοδιαγράμματα δεν μπορούν να μπουν», επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση δεν θα δώσει «πολιτικά χρονοδιαγράμματα για να χαϊδεύουμε τα αυτιά του κόσμου».

Για την έλευση φυσικού αερίου σημείωσε ότι αποτελεί «έναν από τους κυριότερους τρόπους για να φτηνίσει το ρεύμα», διευκρινίζοντας όμως ότι το κυπριακό αέριο αναμένεται να διοχετευθεί στην Αίγυπτο το 2027–2028 και όχι στην εγχώρια αγορά. «Θα έχουμε κάποια έσοδα, αλλά δεν είναι τέτοιες οι προϋποθέσεις ώστε να έρθει στην Κύπρο τα επόμενα χρόνια», είπε χαρακτηριστικά.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην αποθήκευση ενέργειας, υπογραμμίζοντας ότι «τα φωτοβολταϊκά από μόνα τους χωρίς αποθήκευση δεν μπορούν να βοηθήσουν» ουσιαστικά στη μείωση του κόστους. Όπως εξήγησε, η αποθήκευση ηλιακής ενέργειας μπορεί να υποκαταστήσει πιο ακριβά και ρυπογόνα καύσιμα τις βραδινές ώρες.

Καταλήγοντας, παραδέχθηκε ότι «έπρεπε να είχαν ληφθεί αποφάσεις εδώ και 15-20 χρόνια», διαβεβαιώνοντας ότι πλέον οι διαδικασίες «τρέχουν ώστε να τα καταφέρουμε».

Ακούστε την παρέμβαση τού Μιχάλη Δαμιανού στην «Δεύτερη Ματιά», που μεταδίδεται από τον Πολίτη 107.6 & 97.6:

 

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα