Τα οδοφράγματα του κυπριακού σχολείου

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS

Header Image

Οδοφράγματα στο νησί μας δεν υπάρχουν μόνο για να πας στα κατεχόμενα. Υπάρχουν και στα σχολεία μας. Και ακριβώς όπως στα κανονικά οδοφράγματα έτσι και στα σχολικά θα βρεις τελωνείο, αστυνομικούς, διαβατήρια , αναμονές κ.λπ.

Το οδόφραγμα της διευθύντριας - διευθυντή: Το γραφείο των περισσότερων διευθυντών είναι απόρθητο φρούριο και για τους μαθητές και για τους καθηγητές. Οι περισσότεροι διευθυντές στην αρχή λένε… «το γραφείο μου θα είναι πάντα ανοιχτό για όλους», μα βασικά λένε ψέματα αφού μετά από μια βδομάδα το κλείνουν. Οι καθηγήτριες όμως δεν διαμαρτύρονται ποτέ αφού αυτή η παράξενη στάση του διευθυντή είναι γνωστή σε όλους από την εμπειρία χρόνων. Η μόνη που έχει ελεύθερη πρόσβαση στο γραφείο του διευθυντή είναι η γραμματέας του και η καττινιέρισσα. Οι καθαρίστριες όχι, αν και τις φωνάζει συχνά να καθαρίσουν καφέδες και ψίχουλα σφολιάτας που μασούν συνήθως οι επιθεωρητές.

Το οδόφραγμα του καθηγητικού συλλόγου: Επειδή οι καθηγητές και καθηγήτριες πάντα ονειρεύονται τη μέρα που θα γίνουν διευθυντές, και εμπνευσμένοι από το οδόφραγμα του μάστρου, στήνουν κι αυτοί με τη σειράς τους μέσα στους δικούς τους συλλόγους οδοφράγματα. Απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση των μαθητών αλλά και η διέλευση. Αν ένας μαθητής θέλει να δει την κυρία Σπυρούλλα πρέπει να σταθεί έξω από την πόρτα του συλλόγου και να τη φωνάξει διακριτικά.

Το οδόφραγμα της τουαλέτας: Αυτό το οδόφραγμα είναι γνωστό σε όλους όσοι φοιτούν στο κυπριακό σχολείο. Η πρώτη πράξη των μαθητών μόλις φτάσουν σπίτι τους είναι να τρέξουν στην τουαλέτα επειδή την τουαλέτα του σχολείου τους την αποφεύγουν για πολλούς λόγους. Μάλιστα σε πάρα πολλά κυπριακά σπίτια που έχουν δύο και πάνω παιδιά στα σχολεία, το μεσημέρι γίνονται καβγάδες για την κρατημένη τουαλέτα. Κάθε μέρα. Τη σχολική τουαλέτα τη φρουρούν οι δάσκαλοι και οι καθηγητές. Με πρόγραμμα. Κάθε μέρα και άλλος. Κρατάνε τα κλειδιά. Κάποια σχολεία αν μαθητής θέλει να ουρήσει εν ώρα μαθήματος ζητάνε και ταυτότητα για να του δοθεί το κλειδί και όταν το επιστρέψει τη δίνουν πίσω. Τη δουλειά αυτή την επιφορτίζονται οι καθαρίστριες. Το οδόφραγμα της τουαλέτας ελέγχεται και πριν και μετά τη διέλευση του μαθητή. Το ίδιο και ο μαθητής. Μέσα στις τουαλέτες γίνονται πολλά και απαίσια πράματα και θάματα που όμως δεν επιτρέπεται να τα πει κάποιος επειδή είναι ακατάλληλα και επικίνδυνα. Η συνεχής φρούρηση του μέρους, κάπως εξομαλύνει την κατάσταση.

Το οδόφραγμα της εισόδου: Η είσοδος του σχολείου είναι από μόνη της ένα οδόφραγμα. Κάθε σχολείο με τα ψηλά του κάγκελα λέει στον ξένο, τον περαστικό, τον κλέφτη, έξω. Εξελιγμένα σχολεία των κυπριακών πόλεων έχουν και φρουρούς. Οι φρουροί αμείβονται με ελάχιστα. Συνήθως είναι μιας κάποιας ηλικίας και λυπημένοι. Προσπαθούν να απωθήσουν τους καθημερινούς εισβολείς των σχολείων μα δεν τα καταφέρουν πάντα, αφού οι εισβολείς είναι συνήθως περσινοί ή προπέρσινοι μαθητές που είναι φίλοι με τους φρουρούς, έτσι μιλάμε για ψευδοαπώθηση.

Το οδόφραγμα του κυρίου Παναγιώτη: Ο κύριος Παναγιώτης, όπως και πολλοί άλλοι καθηγητές, στήνουν τα δικά τους οδοφράγματα, με το έτσι θέλω, μέσα στις τάξεις τους. Απαγορεύεται στους μαθητές να μπουν στις ειδικές αίθουσες, για παράδειγμα στην αίθουσα της τεχνολογίας, οποιαδήποτε ώρα χωρίς επίβλεψη. Επίσης, τα διαλείμματα απαγορεύεται οι μαθητές να μένουν και στις ίδιες τις τάξεις τους. Στήνονται δηλαδή οδοφράγματα στους διαδρόμους και κλειδώνονται οι αίθουσες. Αυτό το οδόφραγμα ανοίγει μόνο σε περιπτώσεις έντονων βροχοπτώσεων, δηλαδή σχεδόν ποτέ.

Το οδόφραγμα του κήπου, του γηπέδου, της καντίνας και του καφέ απέναντι: Σε κανένα από αυτά τα μέρη δεν επιτρέπεται η στάση και στάθμευση των μαθητών. Όσα σχολεία διαθέτουν κήπους απαγορεύουν στους μαθητές να πλησιάζουν τις ντομάτες και τα αγγουράκια. Υπεύθυνοι για τις καλλιέργειες αυτές είναι συνήθως παραβατικοί μαθητές που εξαγοράζουν την ποινή τους με το να τσαπίζουν τα χώματα. Μάλιστα οι διευθυντές που εφάρμοσαν αυτό το φοβερό μέτρο, πήραν και επαίνους από κάποιους προοδευτικούς επιθεωρητές.

Οδοφράγματα υπάρχουν και στα γήπεδα, ειδικά των μεγάλων σχολείων, επειδή οι Κύπριοι καθηγητές δεν φημίζονται για την καλή φυσική τους κατάσταση, επομένως δεν μπορούν να πιάσουν τους μαθητές που περπατούν γύρω-γύρω στο γήπεδο. Είναι και οι μαθητές που τρέχουν, επομένως η απαγόρευση είναι το καλύτερο μέτρο. Εξάλλου το τρέξιμο είναι γνωστό πως σκοτώνει, ειδικά όταν γίνεται σε μέρη με κοσμοσυρροή.

Οδοφράγματα έχουν και τα καφέ γύρω από τα σχολεία. Κάποιοι διευθυντές κυνηγούν τους μαθητές αλλά και κάποιες αναρχικές καθηγήτριες που τόλμησαν να πάνε στο καφέ τάδε, εκτός του σχολείου, για να παραγγείλουν το φρέντο καπουτσίνο τους. Μόνο ένας διευθυντής ακολούθησε την κυρία Στέλλα στο απέναντι καφέ, όχι για να της βάλει πρόστιμο, αλλά επειδή την αγάπησε αληθινά. Οι δυο τους παντρεύτηκαν και έφτιαξαν μια καλή οικογένεια.

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε εγγραφή στο newsletter του «Π»

Εγγραφείτε στο Newsletter της εφημερίδας για να λαμβάνετε καθημερινά τις σημαντικότερες ειδήσεις στο email σας.

Ακολουθήστε μας στα social media

App StoreGoogle Play