«Κάθε Ιούλιο, Αύγουστο, η Aγια Νάπα βγάζει περισσότερους τραυματίες από ότι ένας πόλεμος. Και αυτό που σας λέω το βιώνουμε κάθε βράδυ. Μεθυσμένοι χωρίς ίχνος συνείδησης, τραυματισμένοι σε βαθμό που ξεπερνά τα ανθρώπινα όρια. Ατυχήματα με τετράτροχες, βουτιές από τις διαφημισμένες θαλασσινές σπηλιές, μας φέρνουν καθημερινά τρεις με τέσσερις ασθενείς με σοβαρά κατάγματα σπονδύλων. Τα λέμε εδώ και χρόνια, αλλά τίποτα δεν αλλάζει. Η κατάσταση είναι τρομακτική».
Τα παραπάνω λόγια ανήκουν σε νοσηλευτή ο οποίος εργάζεται στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου και ο οποίος απευθυνόμενος στην Επιτροπή Υγείας της Βουλής μίλησε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στις Πρώτες Βοήθειες του εν λόγω νοσηλευτηρίου, οι οποίες όπως προέκυψε και μέσα από την συζήτηση, υποφέρουν από υποστελέχωση σε γιατρούς και νοσηλευτές.
Η συζήτηση, αφορούσε τα προβλήματα που υπάρχουν στα τμήματα Πρώτων Βοηθειών στο ΓΝ Λάρνακας και Αμμοχώστου. Κύριο πρόβλημα που ανέδειξαν βουλευτές γιατροί και νοσηλευτές είναι η σοβαρή υποστελέχωση σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, με το νοσοκομείο Αμμοχώστου να αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη πίεση. Το προσωπικό καλείται να διαχειρίζεται σύνθετα περιστατικά, συχνά υπερβαίνοντας κατά πολύ το κανονικό ωράριο για να καλύψει τις ανάγκες.
Ο εκπρόσωπος του ΟΚΥπΥ, Χαράλαμπος Χαριλάου, δήλωσε ότι στο ΤΑΕΠ Λάρνακας υπηρετούν 13 γιατροί, ενώ δύο ακόμη θέσεις βρίσκονται στη διαδικασία πλήρωσης. Παραδέχθηκε παλαιότερο έλλειμμα σε νοσηλευτές, το οποίο εν μέρει καλύφθηκε, ανεβάζοντας τον αριθμό στους πέντε. Τόνισε ότι η σωστή στελέχωση των ΤΑΕΠ αποτελεί προτεραιότητα για τον οργανισμό. Για την Αμμόχωστο, παραδέχθηκε σοβαρή υποστελέχωση, με 9 γιατρούς αντί των 12 που απαιτούνται. Οι σχετικές θέσεις έχουν προκηρυχθεί, ενώ τέσσερις γιατροί που αποχώρησαν το 2024 γίνονται προσπάθειες να επιστρέψουν. «Στόχος μας είναι η πλήρης επάνδρωση του ΤΑΕΠ με 12 γιατρούς», ανέφερε.
Ο Πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ, Σωτήρης Κούμας, αμφισβήτησε τα στοιχεία του ΟΚΥπΥ για τη στελέχωση του νοσοκομείου Αμμοχώστου, τονίζοντας πως «πάσχει σε ποσότητα και ποιότητα». Όπως ανέφερε, οι 9 γιατροί στο ΤΑΕΠ δεν επαρκούν για την ασφάλεια ασθενών και προσωπικού. Από αυτούς, επτά είναι ειδικοί – αλλά ο ένας τέθηκε σε διαθεσιμότητα – και οι άλλοι τρεις, χωρίς ειδικότητα, εργάζονται με αγορά υπηρεσιών, βάσει αποφάσεων του ΟΑΥ.
Ο κ. Κούμας κατηγόρησε τον ΟΑΥ ότι υπερβαίνει τον ασφαλιστικό του ρόλο, επεμβαίνοντας σε ζητήματα πολιτικής υγείας και ποιότητας. Παράλληλα, κατέκρινε τον ΟΚΥπΥ για υποβάθμιση των υπηρεσιών, σημειώνοντας ότι ένας μόνο γιατρός εξυπηρετεί έξι κλίνες επειγόντων και έξι βραχείας νοσηλείας στην πρωινή βάρδια. Ζήτησε άμεσα δεύτερο γιατρό και ενίσχυση του προσωπικού.
Αναφορικά με τα νέα ιατρεία ταχείας εξυπηρέτησης, τόνισε ότι δεν θα λύσουν τα προβλήματα χωρίς σωστή στελέχωση, και διερωτήθηκε: «Τι επιπέδου ΤΑΕΠ έχουμε τελικά;».
Ο Πρόεδρος της ΠΑΣΥΝΟ, Σάββας Ιακώβου, μετέφερε ανησυχίες για τις συνθήκες στο νοσοκομείο Λάρνακας, όπου, παρά την καλή εξυπηρέτηση, οφείλεται αποκλειστικά στην υπερπροσπάθεια του προσωπικού. Για το νοσοκομείο Αμμοχώστου, ανέφερε ότι τα προβλήματα είναι διαχρονικά. Αν και το νοσηλευτικό προσωπικό ενισχύθηκε, η αποχώρηση τεσσάρων νοσηλευτριών λόγω άδειας μητρότητας επηρέασε τη λειτουργία της βραχείας νοσηλείας. Τέλος, επεσήμανε ότι οι νεοπροσληφθέντες γιατροί είναι ανειδίκευτοι και δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες του ΤΑΕΠ.