Έρευνα «Π»: Ανεπαρκής η νομοθεσία για την ηχορύπανση - Δεν υπάρχει καμία... κοινή ησυχία

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS

Header Image
Οι δήμοι ζητούν να γίνονται πιο απλές οι διαδικασίες για τα εξώδικα, ενώ η Αστυνομία παραδέχεται πως δεν υπάρχουν ολοκληρωμένες λύσεις για το πρόβλημα.

 

 

 

ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΝΕΑΡΧΟΥ

 

 

Μεγάλη συζήτηση η ηχορύπανση όλων των μορφών και ακόμα μεγαλύτερη η διασφάλιση της κοινής ησυχίας. Θα έπρεπε, όμως; Και τι λέει η απόσταση που μας χωρίζει από όλες τις πολιτισμένες κοινωνίες του κόσμου, στις οποίες τα όρια είναι ευδιάκριτα και καθορισμένα; Αλλά και πόσο είναι αλήθεια εδώ;

 

Ο κ. Κωστής Ευσταθίου, βουλευτής της ΕΔΕΚ, νομικός και μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, χαρακτήρισε τη νομοθεσία που διασφαλίζει την κοινή ησυχία ως ανεπαρκή. Όπως εξήγησε στον «Πολίτη», είναι αναγκαίο να καθοριστεί ακριβώς ένα ωράριο το οποίο να συμβαδίζει με τις νέες συνθήκες. «Υπάρχει μια αντίληψη στην Κύπρο, ότι λίγο μετά τα μεσάνυχτα είναι ώρα κοινής ησυχίας, ενώ δεν είναι έτσι τα πράγματα. Μετά τις 10 το βράδυ, πρέπει να υπάρχει κοινή ησυχία». Σε αυτό το σημείο, θέτουμε και την άποψη ενός από τους πολίτες στον οποίο θέσαμε το ερώτημα: «Γιατί κάποια άτομα παραβιάζουν αυτή τη νομοθεσία», λαμβάνοντας από τον βουλευτή την απάντηση: Επειδή δεν γνωρίζουν τη νομοθεσία. Ο κ. Ευσταθίου, αναφέρει ότι οι πολίτες δεν είναι καθόλου ενήμεροι σχετικά με αυτόν τον νόμο, αφού όπως λέει «δεν δίνουμε σημασία στην Κύπρο για τις λεπτομέρειες, οι οποίες κάνουν τη ζωή μας ευκολότερη ή δυσκολότερη…». Επίσης, τονίζει ότι δεν πρέπει να υπάρχει η ανάγκη απόδειξης διατάραξης της κοινής ησυχίας με ντεσιμπελόμετρα, αφού δεν είναι αυτή η ουσία της κοινής ησυχίας. Διατάραξη της κοινής ησυχίας σήμερα, διευκρινίζει, θεωρείται όταν πάει η Αστυνομία και διαπιστώσει συνεχή και επίμονο θόρυβο, ενώ δεν χρειάζεται όλα αυτά να αποδειχθούν. «Από τη στιγμή που ενοχλείται ο γείτονάς μου, δεν χρειάζεται -αντικειμενικά, βεβαίως- να αποδειχθεί είτε (ο βαθμός των) ντεσιμπέλ, ή οτιδήποτε άλλο», επισημαίνει και δηλώνει ότι η Κύπρος αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα με το συγκεκριμένο ζήτημα.

Ο κ. Ευσταθίου επεσήμανε στον «Π» ότι είναι αναγκαία η επικαιροποίηση της υφιστάμενης νομοθεσίας, καθώς το πρόβλημα είναι ότι πολλές από τις ρυθμίσεις περιλαμβάνονται σε διαφορετικούς νόμους. Η νομοθεσία θα πρέπει να επικαιροποιηθεί, υπογράμμισε, και να κωδικοποιηθεί σε έναν και μοναδικό νόμο. Υποστηρίζει, επίσης, πως η νομοθεσία αυτή θα πρέπει να προνοεί για την ποιότητα ζωής στις αστικές περιοχές. «Όπως ενημερώνεται ο κόσμος για τις υποχρεώσεις του και από τις κοινοτικές αρχές και από την κυβέρνηση, αυτό πρέπει να γίνει και εδώ, γιατί είναι και δικαίωμα η κοινή ησυχία, δεν είναι μόνο υποχρέωση. Έχω κι εγώ δικαίωμα, αφού τηρώ τον νόμο, να απαιτώ την εφαρμογή του γιατί σήμερα ενοχλώ, αύριο θα ενοχληθώ εγώ ο ίδιος».

Έγιναν βήματα;

Υπήρξε όμως κάποια πρόταση για «αναβάθμιση» του υφιστάμενου νόμου; Ο κ. Ευσταθίου δήλωσε ότι κατά καιρούς κατατέθηκαν τροπολογίες. Για παράδειγμα, όταν συζητήθηκε για την άδεια λειτουργίας των υποστατικών και για την ηχορύπανση, στην Επιτροπή Εσωτερικών, εδώ και χρόνια, αλλά και για το ωράριο των καταστημάτων. «Το τελευταίο πράγμα που λαμβάνεται υπόψη είναι ο δυσμενής επηρεασμός των ανέσεων των κατοίκων των περιοχών, ενώ θα έπρεπε να είναι το πρώτο», τονίζει. Όπως ανέφερε, έγιναν κατά καιρούς κάποιες προτάσεις. Δεν χρειάζεται να αποδείξουμε πολλά πράγματα με την ηχορύπανση, είπε, πρέπει να μπει ένα ωράριο. Επιπλέον, σημαντικό είναι να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη και τα δικαιώματα των πολιτών και όχι μόνο των νυχτερινών κέντρων και άλλων υποστατικών. «Δεν μπορεί δηλαδή να λειτουργεί μία καφετέρια μέχρι τις 2 το πρωί και από πάνω ακριβώς, στον πρώτο όροφο, να διαμένει οικογένεια. Πρέπει να τους σεβόμαστε όλους».

Το εξώδικο ως άμεση λύση;

Οι διαδικασίες για τη συμμόρφωση των παραβατών μπορεί να καταστούν χρονοβόρες και περίπλοκες, σημειώνεται από πλευράς των δήμων, οι οποίοι επιμένουν ότι η δικαστική οδός πρέπει να προχωρά γρηγορότερα. Και ο κ. Ευσταθίου προτείνει να απλοποιηθούν οι διαδικασίες, με την εφαρμογή της εξώδικης διευθέτησης. «Το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ότι κανείς δεν τιμωρείται», καθώς πρέπει να σπαταληθεί πολύς δικαστικός χρόνος για «μικρο-υποθέσεις» όπως αυτές και είναι και δύσκολο να αποδειχθεί η παράβαση του νόμου. Τέλος, προσθέτει και το εξής: η αίσθηση της ατιμωρησίας φαίνεται ότι είναι αρκετά δυνατή, γι’ αυτό και η ανάγκη για πειθαρχία είναι ακόμη εντονότερη και η επιβολή προστίμου φαίνεται να είναι η πιο άμεση λύση για συμμόρφωση. «Και βεβαίως, πρέπει να αποφασίσουμε και σαν Κύπριοι ότι μπορούμε να διασκεδάζουμε και χωρίς να ενοχλούμε τους άλλους. Δηλαδή, μπορούμε να ακούμε μια μουσική χωρίς να μας ακούει το επόμενο τετράγωνο».

Αυτοκίνητα και βεγγαλικά

Οι καταγγελίες για διατάραξη της κοινής ησυχίας από πυροτεχνήματα και τροποποιημένα αυτοκίνητα, είναι δύο από τις πιο συχνές περιπτώσεις καταγγελιών για την πιο πάνω κατηγορία. Όπως δήλωσε στον «Π» ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας κ. Χρίστος Ανδρέου, πολλές φορές σταματάει η χρήση των πυροτεχνημάτων μέχρι να φτάσει η Αστυνομία στο σημείο, με αποτέλεσμα να μην εντοπίζονται οι παραβάτες. Όσον αφορά τον εντοπισμό των τροποποιημένων αυτοκινήτων, σε περιπτώσεις που οι ιδιοκτήτες τους καταγγέλθηκαν λόγω του θορύβου που παράγουν, κατέληξαν στην καταστροφή των οχημάτων τους, στην κατάσχεση ή στην επιβολή μεταφοράς τους στην αρχική τους κατάσταση. Η διαδικασία της καταγγελίας ατόμων για διατάραξη της ησυχίας σε ώρες κοινής ησυχίας, όπως εξήγησε ο κ. Ανδρέου, εξαρτάται από τις προθέσεις του παραπονούμενου. Σε κάποιες περιπτώσεις, επειδή δεν θέλουν να έρχονται σε ρήξη με τους γείτονές τους, δεν επιθυμούν να μεταφερθεί η υπόθεση στο δικαστήριο, έτσι γίνεται μια παρατήρηση συνήθως. Βάσει στατιστικών της Αστυνομίας, δεν υπάρχουν καταγγελίες για διατάραξη κοινής ησυχίας από το 2020 μέχρι σήμερα. Σχετικά με τη συμμόρφωση των πολιτών που καταγγέλλονται, ο κ. Ανδρέου ανέφερε ότι κάποιοι συμμορφώνονται άμεσα, ενώ κάποιοι άλλοι εξακολουθούν να προκαλούν οχληρία, με αποτέλεσμα να δέχονται καταγγελίες συνεχώς. Κι εδώ τίθεται ξανά το ερώτημα της λύσης, έστω μείωσης του προβλήματος. Δεν υπάρχουν ολοκληρωμένες λύσεις για το πρόβλημα, δηλώνει, υποδεικνύοντας την ανάγκη κατανόησης και από τις δύο πλευρές -κατανόηση λ.χ. του ατόμου που του ανήκει η οικοδομή, για παράδειγμα, ότι δηλαδή ο γείτονάς του χρειάζεται και δικαιούται να ξεκουραστεί κάποιες ώρες, αλλά και του γείτονα, ότι ο ιδιοκτήτης της οικοδομής πρέπει να κάνει τη δουλειά του.



 

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε εγγραφή στο newsletter του «Π»

Εγγραφείτε στο Newsletter της εφημερίδας για να λαμβάνετε καθημερινά τις σημαντικότερες ειδήσεις στο email σας.

Ακολουθήστε μας στα social media

App StoreGoogle Play