Καθυστέρηση στην τήρηση των συμφωνημένων χρονοδιαγραμμάτων για τα έργα της Φάσης Α για τον Ακάμα, αποδίδει στο Τμήμα Δασών η πλευρά των μελών της Ad hoc επιτροπής για την Έκθεση Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης (ΕΟΑ), τα οποία στην τελευταία συνεδρίαση, που έγινε στις 16 Απριλίου, ζήτησαν από το Τμήμα, ως υπεύθυνο υλοποίησης του έργου, συμπληρωματικά στοιχεία σε σχέση με τα έργα, ώστε να υποβάλουν στην Επιτροπή την τελική τους τοποθέτηση.
Πηγές από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις ανέφεραν στον «Π» ότι, με βάση τα όσα συμφωνήθηκαν, θα έπρεπε να τους αποσταλούν τα συμπληρωματικά στοιχεία μέχρι τις 30 Απριλίου, κάτι το οποίο δεν έγινε μέχρι σήμερα. Τόνισαν ότι η τελική τους τοποθέτηση θα έπρεπε να υποβληθεί στην Επιτροπή δύο εβδομάδες μετά την αποστολή των συμπληρωματικών στοιχείων, δηλαδή στις 15 Μαΐου. Όπως ανέφεραν, οι απαντήσεις που ζήτησαν να λάβουν, θα συμβάλουν στο να έχουν μία ολοκληρωμένη εικόνα των έργων που έχουν υλοποιηθεί και αυτών που προβλέπονται για την υλοποίηση της Φάσης Α.
Σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα, μετά τις 30 Απριλίου, το Τμήμα Δασών είχε προθεσμία μίας εβδομάδας για να συλλέξει από τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους και φορείς τα συμπληρωματικά στοιχεία και να τα στείλει πίσω στα μέλη της Ad hoc επιτροπής, τα οποία μέχρι τα μέσα Μαΐου θα έπρεπε να καταθέσουν την τελική τους τοποθέτηση. Στο τέλος, μετά τις τελικές τοποθετήσεις των μελών και άλλων φορέων που δεν συμμετέχουν στην Επιτροπή, το Τμήμα Περιβάλλοντος, θα πρέπει να τις αξιολογήσει και να επανέλθει με τελική γνωμοδότηση για τον τρόπο που θα συνεχιστούν τα έργα. Ωστόσο εκφράζεται ανησυχία από πλευράς περιβαλλοντικών οργανώσεων για αλυσιδωτές καθυστερήσεις, καθώς ακόμη δεν έλαβαν τα στοιχεία που ζήτησαν από το Τμήμα Δασών.
Όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, αυτή η εξέλιξη έρχεται σε αντίθεση με το θετικό κλίμα της τελευταίας σύσκεψης της Ad hoc Επιτροπής. Τότε κυριάρχησε η καθολική πρόθεση εξεύρεσης λύσεων και συνεργασίας, διαψεύδοντας τους φόβους του προηγούμενου διαστήματος για εντάσεις, λόγω της μη υποχώρησης του Τμήματος Δασών από τις θέσεις του, αλλά και προηγούμενων συνεδριάσεων σε τεταμένο κλίμα.
Από τους τοίχους αντιστήριξης και τα όμβρια των αναπτύξεων μέχρι τα υδραυλικά και το καλώδιο
Σύμφωνα με πληροφόρηση του «Π», μεταξύ των συμπληρωματικών στοιχείων που ζητούν από το Τμήμα οι περιβαλλοντικές οργανώσεις και άλλοι φορείς, είναι τα εξής ζητήματα:
Τοίχοι αντιστήριξης: Σύμφωνα με τους όρους της συμπληρωματικής έκθεσης Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης για την Φάση Α’ που εκδόθηκε από το Τμήμα Περιβάλλοντος (Μάρτιος 2024) οι τοίχοι αντιστήριξης θα πρέπει να καταργηθούν και να βρεθούν εναλλακτικές λύσεις, ενώ σε περίπτωση διαφωνίας θα πρέπει να τεκμηριωθεί επαρκώς από τους μελετητές του Έργου. Αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίας της Επιτροπής δεν ήταν ξεκάθαρο ποιοι τοίχοι αντιστήριξης έχουν υλοποιηθεί και ποιοι τοίχοι προτείνονται για να κτιστούν, αφού υπήρξε διαφωνία συμμόρφωσης με αυτόν τον όρο. Από πλευράς περιβαλλοντικών οργανώσεων ζητούνται εξής: Λεπτομέρειες (ύψος, μήκος) και χάρτης των τοίχων αντιστήριξης που έχουν κατασκευαστεί ένθεν και ένθεν των δρόμων, καθώς και τι προτείνεται να κατασκευαστεί ακόμη σύμφωνα με την επιστολή του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης ημερομηνίας 10/4/2025. Ζητούν όπως τους κοινοποιηθεί η συγκεκριμένη επιστολή.
Όμβρια ύδατα από τις αναπτύξεις του Δήμου Πέγειας στην είσοδο του Άσπρου Ποταμού: Να κοινοποιηθούν η παρουσίαση, μελέτη και επιστολή που κατατέθηκε από το Δήμο Ακάμα ημερομηνίας 14/3/2025 προς τα μέλη της επιτροπής Ad-hoc.
Ρείθρα: Να κατατεθούν λεπτομέρειες (ύψος, μήκος) και χάρτης των ρείθρων που έχουν κατασκευαστεί ένθεν και ένθεν των δρόμων, καθώς και τι προτείνεται να κατασκευαστεί ακόμα σύμφωνα με το μελετητή του έργου. Στις λεπτομέρειες να αναφέρεται το ποσοστό των ρείθρων που έχουν κατασκευαστεί έναντι αυτών που υπολείπονται σύμφωνα με τους αρχικούς σχεδιασμούς. Συνάμα θα πρέπει να τους κοινοποιηθούν τα τελικά ανοίγματα κατά μήκος των ρείθρων και των τοίχων αντιστήριξης που θα συμφωνηθούν μεταξύ του Τμήματος Δασών, της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας και του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης κατόπιν της επιτόπιας επίσκεψης που θα διενεργήσουν.
Χάρτης αποκατάστασης οικοτόπων: Να αποσταλούν λεπτομέρειες (έκταση, τύπος οικοτόπου) των οικοτόπων που επηρεάστηκαν από τη μη συμμόρφωση με τους όρους της Φάσης Α’. Συγχρόνως να κατατεθεί χάρτης που να δείχνει α) τις περιοχές που επηρεάστηκαν, β) τις περιοχές που έχει γίνει αποκατάσταση από το Τμήμα Δασών και γ) περιοχές που δεν έχει γίνει ακόμα οποιαδήποτε αποκατάσταση.
Αποκοπές προσβάσεων: Να αποσταλούν λεπτομέρειες όλων των παράνομων προσβάσεων (μήκος, περιοχή), συμπεριλαμβανομένου και χάρτη. Στις παράνομες προσβάσεις θα πρέπει να καταγραφούν και τυχόν δρόμοι που δημιουργηθήκαν κατά της διάρκεια των κατασκευαστικών έργων της Φάσης Α’. Για όλες τις παράνομες προσβάσεις (υφιστάμενες και καινούργιες) να διευκρινιστεί ποιες από αυτές έχουν αποκοπεί ήδη και ποιες από αυτές προβλέπεται να αποκοπούν και πότε.
Οδοποιία και υπερεκσκαφές: Να αποσταλεί χάρτης, που να καταδεικνύει τα σημεία και μήκη των δρόμων που έγιναν υπερεκσκαφές και τι εισηγείται ο μελετητής του έργου ως υλικά για να επανέλθει το αρχικό ανάγλυφο στα σημεία όπου έγιναν. Στις λεπτομέρειες που θα κατατεθούν, να δίνεται διευκρίνηση του πάχους στρώσης για το κάθε υλικό που θα χρησιμοποιηθεί για την αποκατάσταση του ανάγλυφου.
Υδραυλικά έργα/γεφύρια: Χαρακτηρίζουν ξεκάθαρο το γεγονός ότι τα υδραυλικά έργα που έχουν υλοποιηθεί, και ιδιαίτερα αυτά στην περιοχή του Άβακα είναι εντελώς λάθος κατασκευασμένα και δεν μπορούν να ικανοποιήσουν ούτε τα οικολογικά ούτε τα γεωλογικά χαρακτηριστικά και παραμέτροι αυτής της περιοχής. Είναι της άποψης ότι τα υδραυλικά έργα στην περιοχή του Άβακα θα πρέπει να κατεδαφιστούν, να γίνει αποκατάσταση της επηρεαζόμενης περιοχής και να επαναξιολογηθεί το αντικείμενο της μελέτης των υδραυλικών έργων. Για τα υδραυλικά έργα ζητούν όπως τους κοινοποιηθούν τα ακόλουθα στοιχεία: α) Οι όροι που ετοίμασε το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων (ΤΑΥ) για την προκήρυξη που θα ανακοινώσει το Τμήμα Δασών για τη μελέτη που θα εκπονηθεί για τα οικολογικά και υδραυλικά κριτήρια που θα πρέπει να πληρούν τα γεφύρια που θα ξανακατασκευαστούν στην περιοχή του Άβακα. Επίσης να αναφερθεί το χρονοδιάγραμμα της προκήρυξης και ολοκλήρωσης της μελέτης αυτής. β) Η επιστολή του ΤΑΥ ημερομηνίας 4/3/2025.
Αγωγός υδροδότησης και καλώδιο: Ζητούν να διευκρινιστούν τα ακόλουθα για να υπάρξει ξεκάθαρη εικόνα του συγκεκριμένου θέματος (Όρος 11 της Συμπληρωματικής Έκθεσης ΕΟΑ): Πόσο μήκος από τον αγωγό υδροδότησης και το καλώδιο έχει ήδη αφαιρεθεί και πόσο παραμένει στην εκσκαφή; Επίσης ζητούν όπως τους αποσταλεί χάρτης, που να δείχνει αυτά τα μήκη και σημεία.