Tην παραίτησή του υπέβαλε χθες ο Πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού Αντρέας Παπαχαραλάμπους. Γεγονός που αποδίδεται και στην πρόσκληση που έλαβε για να παρευρεθεί σήμερα ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής, προκειμένου να λογοδοτήσει για πράξεις, αποφάσεις και δηλώσεις του που κατέστησαν την επιτροπή ανενεργή. Βασικά έμεινε μόνος εναντίον όλων ο κ. Παπαχαραλάμπους. Συνεπώς, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Θεσμών, με τους εισηγητές του θέματος, τους βουλευτές του ΑΚΕΛ Γιώργο Λουκαΐδη, Άριστο Δαμιανού, Ειρήνη Χαραλαμπίδου και Ανδρέα Πασιουρτίδη, να αναμένουν ότι ο κ. Παπαχαραλάμπους θα δώσει σήμερα το παρών του και δεν θα φυγομαχήσει. Το θέμα που ενεγράφη για αυτεπάγγελτη εξέταση τιτλοφορείται ως εξής: «Η κρίση που έχει προκληθεί από τις πρόσφατες παραιτήσεις μελών της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού». Προσκλήθηκαν και εκπρόσωποι ποδοσφαιρικών σωματείων Α' Κατηγορίας που κήρυξαν τον κ. Παπαχαραλάμπους ως «ανεπιθύμητο πρόσωπο».
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», τα τρία μέλη της Επιτροπής Δεοντολογίας που υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους, Νίκος Καρτακούλλης, Μαριλένα Κωνσταντίνου και Εβελίνα Γεωργιάδου, φέρονται έτοιμα να τις ανακαλέσουν μετά τη χθεσινή αμετάκλητη παραίτηση του κ. Παπαχαραλάμπους, ο οποίος δεν τα πήγαινε καλά ούτε και με το τέταρτο μέλος της επιτροπής, τον Χάρη Σαββίδη. Μετά και τη χθεσινή εξέλιξη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα πρέπει να αποφασίσει τον διορισμό, είτε νέων μελών είτε προέδρου της επιτροπής, εφόσον τα τρία μέλη ανακαλέσουν τις παραιτήσεις τους.
Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις για το πρόσωπό του, ήταν η μονομερής απόφαση του κ. Παπαχαραλάμπους να αποσύρει από τη Νομική Υπηρεσία το πόρισμα της επιτροπής που αφορούσε φερόμενες πράξεις διαφθοράς. Πόρισμα, με το οποίο η Επιτροπή Δεοντολογίας εισηγήθηκε στον γενικό εισαγγελέα τη διενέργεια ποινικής έρευνας εναντίον αριθμού παραγόντων. Η απόσυρση του πορίσματος προκάλεσε και την αντίδραση του ΑΚΕΛ, το οποίο με ανακοίνωση του προανήγγειλε τη σημερινή συνεδρία στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών.
Οι λόγοι παραίτησης
Ο κ. Παπαχαραλάμπους, στη χθεσινή επιστολή παραίτησής του προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη επικαλείται δύο βασικούς λόγους:
- Τις σοβαρές αδυναμίες της κείμενης νομοθεσίας και την απουσία κανονισμών που να διέπουν τη λειτουργία της επιτροπής. «Για έναν ολόκληρο χρόνο ψάχναμε και ψάχνουμε να μας πουν πού ανήκουμε, ποιος είναι ο πολιτικός μας προϊστάμενος, και μέχρι σήμερα κανένας δεν ξέρει, ούτε και εμείς φυσικά», αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή του.
- Τις πολιτικές πλάτες που διαθέτουν αθλητικοί παράγοντες. Επί τούτου, σημειώνει τα εξής στην επιστολή του ο κ. Παπαχαραλάμπους: «Το εύκολο της πρόσβασης παραγόντων σε πολιτικούς κυβερνώντες ή μη, εξουδετερώνει κάθε προσπάθεια για πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής. (…) Οι πολιτικοί οφείλουν να αγαπήσουν το άθλημα και όχι την ψήφο». Υποδεικνύοντας, παράλληλα, πως με βάση την υπάρχουσα νομοθεσία, ανεξάρτητα από τα άλλα προβλήματα, «όλες οι έρευνες και καταγγελίες έχουν πρόβλημα».