Καταγγελία για επέμβαση στον Άμαθο ποταμό - «Θυμίζει Τριμίκλινη»

ΠΑΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ

Header Image

Πρόκειται για τον γνωστό ποταμό που οδηγεί στον υδατοφράκτη Γερμασόγειας - Τι λένε στον «Π» οι απερχόμενοι κοινοτάρχες Πραστειού Κελλακίου και Διερώνας

Ανώνυμη καταγγελία για επέμβαση στον ποταμό Άμαθο, ο οποίος οδηγεί στον υδατοφράκτη Γερμασόγειας και καταλήγει στη θάλασσα, φαίνεται να στάλθηκε τις προάλλες στον Γενικό Ελεγκτή.

Η περιβαλλοντικά επιβαρυντική επέμβαση, σύμφωνα με την καταγγελία, χωροθετείται μεταξύ των κοινοτήτων Διερώνας και Πραστειού Κελλακίου, βορειοανατολικά της πόλης της Λεμεσού, όπου «δύο ιδιώτες έχουν αγοράσει ακίνητα που βρίσκονται πλάι στον ποταμό και έχουν επέμβει στην κοίτη του, εκτρέποντας τη ροή των νερών του και φτιάχνοντας κιόσκια και λίμνες». Επιπλέον για να πάει κανείς στην περιοχή, προστίθεται στην καταγγελία που έχει στην κατοχή του ο «Π» πρέπει να αγοράσει ακριβό εισιτήριο. 

«Πρόκειται για περιβαλλοντικής φύσεως παραβιάσεις πολύ παρόμοιες με εκείνες που έγιναν στην Τριμίκλινη και απασχόλησαν τελευταίως την κοινή γνώμη», καταλήγει η επιστολή προς τον Γενικό Ελεγκτή, με την/τον αποστολέα να διατυπώνει απολογίες που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία της/του.

Διχογνωμούν οι κοινοτάρχες

Σε επικοινωνία του «Π» με τους απερχόμενους ένεκα πρόσφατων εκλογών κοινοτάρχες των δύο γειτονικών χωριών διαπιστώθηκε διχογνωμία απόψεων και προσεγγίσεων.

Ο κ. Ευριπίδης Μολυβάς, Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου του Πραστειού Κελλακίου μάς είπε ότι «πράγματι έχουν γίνει ορισμένες αναπτύξεις πλησίον και πέριξ του ποταμού που μάλλον δεν έχουν λάβει τις απαραίτητες περιβαλλοντικές και άλλες άδειες, το μέγεθος ωστόσο αυτών των αναπτύξεων καθώς και οι πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να έχουν στο περιβάλλον δεν μπορεί να διατυπωθεί με σαφήνεια ή να επιβεβαιωθεί, καθότι αναφερόμαστε σε ιδιωτικές περιουσίες, όπου η πρόσβαση δεν είναι ελεύθερη για τον οποιοδήποτε».

Αναμφίβολα, τονίζει ο κ. Μολυβάς, εάν έγιναν επεμβάσεις εντός περιβαλλοντικής ζώνης είναι καταδικαστέες αυτό ωστόσο δεν είναι σε θέση να το γνωρίζει, καθότι «πρόκειται για ιδιωτική γη την οποία ποτέ δεν επισκέφθηκε».

Αλλιώς προσεγγίζει το ζήτημα ο κοινοτάρχης Διερώνας κ. Βάσος Μενελάου, ο οποίος, σε επικοινωνία του μαζί μας, έδειξε να γνωρίζει περί τίνος πρόκειται και να πιστεύει ότι δεν μιλάμε για πρόβλημα αλλά αντιθέτως για ευπρόσδεκτες  πρωτοβουλίες ιδιωτών που βοηθούν την κοινότητα να αναπτύσσεται και να προσελκύει ζωή. «Οι άνθρωποι αυτοί έχουν προχωρήσει κιόλας με καθαρισμό της όχθης και της κοίτης του ποταμού», σημειώνει ο κ. Μενελάου.

 

Το μεσαιωνικό γεφύρι που βρίσκεται κοντά στο σημείο όπου ο ποταμός Άμαθος εκβάλλει στη θάλασσα

Ποταμός γνωστός από την αρχαιότητα
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Άμαθος ποταμός θεωρείται από τα γνωστότερα ποτάμια της Κύπρου, με όνομα που παραπέμπει στο βασίλειο της αρχαίας Αμαθούντας. Πηγάζοντας από την οροσειρά του Τροόδους, ο Άμαθος διασχίζει την κοιλάδα όπου είναι χτισμένο το χωριό της Γερμασόγειας, φτάνοντας μέχρι τη θάλασσα του κόλπου της Λεμεσού.

Πρόκειται ουσιαστικά για τον ποταμό που είναι ευρύτερα γνωστός στους πολίτες της Λεμεσού και όχι μόνο ως ο ποταμός της Γερμασόγειας και που έχει δώσει το όνομά του στην παράκτια αστική περιοχή, όπου εκβάλλει και ενώνεται με τη θάλασσα. Σήμερα, η ροή του ποταμού σταματά περίπου 6 με 7 χιλιόμετρα πριν τις εκβολές του, στην περιοχή όπου έχει κατασκευαστεί το φράγμα Γερμασόγειας.

Η ροή του νερού στον ποταμό εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες. Οι χειμερινοί μήνες, κατά τους οποίους κάποτε υπερχειλίζει το φράγμα, υπενθυμίζουν τη φυσική πορεία που ακολουθούσε το νερό από την αρχαιότητα.

*φώτος αρχείου 

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε εγγραφή στο newsletter του «Π»

Εγγραφείτε στο Newsletter της εφημερίδας για να λαμβάνετε καθημερινά τις σημαντικότερες ειδήσεις στο email σας.

ΕΓΓΡΑΦΗ

Ακολουθήστε μας στα social media

App StoreGoogle Play