Απογοητευμένοι έμειναν οι βουλευτές στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής σε σχέση με τα χρονοδιαγράμματα αντιμετώπισης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων στους υγροβιότοπους της Αλυκής Ακρωτηρίου και της Λίμνης Μακριά, ως αποτέλεσμα ανθρωπογενών δραστηριοτήτων στις παρακείμενες περιοχές. Η αίθουσα πάγωσε, σε συνεδρίαση για το θέμα την Τετάρτη, όταν ο δήμαρχος Κουρίου, Παντελής Γεωργίου, ανακοίνωσε ότι η μελέτη που θα παραδώσει ο ΕΟΑ Λεμεσού σε σχέση με τη διαχείριση των ομβρίων υδάτων και άλλων ροών, η οποία θα καταδείξει τις λύσεις για το πρόβλημα, θα είναι έτοιμη στο τέλος του 2026 και συνδέεται με το σχέδιο ανάπτυξης (master plan) για την ευρύτερη περιοχή, μετά τη δημιουργία του Δήμου Ύψωνα. Σε αυτό το σημείο ο κ. Γεωργίου παραδέχτηκε ότι το πρόβλημα της διοχέτευσης ομβρίων και άλλων ροών στη λίμνη Μακριά και μέσω αυτής στην Αλυκή Ακρωτηρίου δεν αρχίζει από την περιοχή της αλυκής αλλά πολύ βορειότερα, από τον Ύψωνα, το Κολόσσι και το Τραχώνι.
Εκ μέρους του ΕΟΑ Λεμεσού, ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι μπορούν να εφαρμόσουν άμεση λύση, εάν τους δοθεί η απαραίτητη έγκριση να διοχετεύσουν τα όμβρια ύδατα προς τη θάλασσα, ώστε να μην καταλήγουν στη Λίμνη Μακριά. Πρόταση που προκάλεσε την αντίδραση των περιβαλλοντικών οργανώσεων και του Τμήματος Αλιείας. Τότε, σε παρέμβασή του στη συζήτηση, ο διευθυντής του Τμήματος Περιβάλλοντος, Θεόδουλος Μεσημέρης, είπε ότι μεταξύ των μέτρων που επεξεργάζεται το Τμήμα με τις Βρετανικές Βάσεις είναι η διοχέτευση μέρους των ομβρίων στη θάλασσα.
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Κώστας Κώστα, οποίος είναι κάτοικος της περιοχής, δηλώνοντας άριστος γνώστης του προβλήματος και της διαχρονικής αδράνειας από τις αρμόδιες υπηρεσίες, είπε ότι με βάση τα όσα ειπώθηκαν από τους εμπλεκομένους, διαφαίνεται ότι το θέμα είναι πολύ σοβαρό καθώς δεν δίνονται άμεσα λύσεις. Τόνισε ότι θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις σε πολιτικό επίπεδο, από το κεντρικό κράτος, κάνοντας εισήγηση δύο εβδομάδες μετά το Πάσχα να παρουσιαστούν στη Βουλή οι υπουργοί Γεωργίας και Εσωτερικών, ακόμη και ο υπουργός Οικονομικών, ώστε να στηριχτούν άμεσα το Τμήμα Περιβάλλοντος, ο ΕΟΑ Λεμεσού και ο Δήμος Κουρίου για τη λήψη μέτρων.
Επικαλούμενος τα αποτελέσματα από τις χημικές αναλύσεις του Τμήματος Περιβάλλοντος από τους δύο υδροβιότοπους που αποκάλυψε την Τρίτη ο «Π» και καταδεικνύουν την απόρριψη λυμάτων εντός του υγροβιότοπου και την πηγή της ρύπανσης από περισσότερες από μία αιτίες, ο κ. Κώστα προειδοποίησε ότι η αλυκή μετατρέπεται σε έναν τοξικό βάλτο.
Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Καυκαλιάς επέκρινε τους αρμόδιους για απουσία συντονισμού για το όλο θέμα, με τη μία αρχή να ρίχνει το μπαλάκι της ευθύνης στην άλλη, ενώ ο πρόεδρος της Επιτροπής και βουλευτής των Οικολόγων, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου καταλόγισε στις αρμόδιες υπηρεσίες απραξία κατά τα προηγούμενα χρόνια, όταν έβλεπαν σιγά-σιγά να αυξάνεται το πρόβλημα.
Οι δράσεις του Τμήματος Περιβάλλοντος
Ο διευθυντής του Τμήματος Περιβάλλοντος αναφέρθηκε σε δράσεις, τις οποίες έχουν καθορίσει σε συντονισμό με τις Βρετανικές Βάσεις:
- Η παρακολούθηση όλων των περιβαλλοντικών παραμέτρων, του υδάτινου αποδέκτη αλλά και οτιδήποτε συνδέεται με αυτόν, σε συνεργασία με τις Βρετανικές Βάσεις.
- Διεύρυνση του πεδίου των περιβαλλοντικών παραμέτρων πέραν από τις αναλύσεις που διενεργεί το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, για να μπορέσουν να δουν πώς εξελίσσεται η περιβαλλοντική υποβάθμιση, όχι να σταματήσει, καθώς ο στόχος είναι η περιβαλλοντική αναβάθμιση.
- Στο θέμα της εφαρμογής των όρων - υποχρεώσεων, για όσους πρέπει να τους ακολουθούν, έχουν επιθεωρήσει όλες τις εγκαταστάσεις και όλες τις δραστηριότητες στην περιοχή και έχουν προβεί σε άμεσα μέτρα εφαρμογής και επιβολής της νομοθεσίας.
- Σε συνεργασία με την Αστυνομία για πρώτη φορά γίνεται παγκύπρια εκστρατεία πάταξης της παράνομης απόρριψης αποβλήτων, συμπεριλαμβανομένων και των λυμάτων, με αποτέλεσμα κλιμάκια του Τμήματος Περιβάλλοντος και της Αστυνομίας Κ να έχουν συχνή παρουσία για μία περίοδο μηνών.
«Σε ό,τι αφορά τις δικές μας διαπιστώσεις, με τις χημικές αναλύσεις που έγιναν, όντως υπάρχει φορτίο, το οποίο δεν δικαιολογείται και θα πρέπει να μας οδηγήσει όλους σε άμεσες λύσεις, για να μη συνεχιστεί περαιτέρω υποβάθμιση των περιβαλλοντικών παραμέτρων. Το πιο σημαντικό στοιχείο, στο οποίο εμείς καταλήγουμε, είναι ότι θα πρέπει να δοθεί άλλη όδευση των ομβρίων, άλλες επιλογές», είπε. Παράλληλα εξέφρασε τη σύμφωνο γνώμη του Τμήματος με τη μελέτη που θα πρέπει να γίνει από τον ΕΟΑ Λεμεσού, για να καταδείξει επιλογές.
Ανέδειξε επίσης το θέμα που αφορά υποστατικό κοντά στην αλυκή, το οποίο 24 ώρες το 24ωρο αντλεί νερό αποστράγγισης - όταν έγινε διακοπή στο ρεύμα για μία μέρα, πλημμύρισε το υπόγειο. Για 30 χρόνια μεγάλες ποσότητες νερού αποστράγγισης περνάνε σε κανάλι και καταλήγουν στη Λίμνη Μακριά, είπε. «Αναδεικνύω αυτό το θέμα, γιατί ίσως μέσα από μία μελέτη να μπορέσουμε εκτός από την επιλογή της απόρριψης του νερού στη θάλασσα, να βρούμε και επιλογές για αξιοποίηση νερού που ενδεχομένως να μην είναι ιδιαίτερα προβληματικό», εξήγησε.
Διαχείριση ομβρίων και μη αδειοδοτημένοι οχετοί
Από πλευράς περιβαλλοντικών οργανώσεων, η Έφη Ξάνθου της Οικολογικής Κίνησης Κύπρου, αφού ανέφερε ότι χρειάζεται μία λύση χθες, υπέδειξε προς το Υπουργείο Γεωργίας ότι, όπως αυτή τη στιγμή επιδεικνύει ζήλο για άμεση εξασφάλιση μικρών μονάδων αφαλάτωσης, θα πρέπει και άμεσα να δημιουργήσει σταθμούς διαχείρισης όμβριων υδάτων στην περιοχή, καθώς, κατά την άποψή της είναι η μόνη λύση.
Η εκτελεστική διευθύντρια του ιδρύματος Terra Cypria, Κούλλα Μιχαήλ, σημείωσε ότι εισέρχονται ροές νερού στην αλυκή από περισσότερες από μία κατευθύνσεις, «Και από τις αναπτύξεις, που δεν έπρεπε να αδειοδοτηθούν όταν άλλαξαν οι πολεοδομικές ζώνες και σφραγίσαμε όλη την περιοχή γύρω από τη λίμνη, και από τους οχετούς ομβρίων και από τους βόθρους οι οποίοι είναι απορροφητικοί και δεν είναι συνδεδεμένοι». Κατήγγειλε ότι ασταμάτητο νερό, 24 ώρες το 24ωρο, εισέρχεται στην αλυκή από οχετούς του ΕΟΑ Λεμεσού, ζητώντας από τον ΕΟΑ να κλείσει τους μη αδειοδοτημένους οχετούς. «Σταματήστε να αδειοδοτείτε έργα. Βάλτε μέτρα, παρακολουθείστε αν τηρούνται οι όροι», πρόσθεσε.
Τοποθέτηση της εταιρείας των γηπέδων γκολφ
Εκπρόσωπος της εταιρείας στην οποία ανήκουν οι βορείως της αλυκής αναπτύξεις γηπέδων γκολφ, οι οποίες βρίσκονται στο στάδιο της κατασκευής, απάντησε σε καταγγελίες για διοχέτευση νερού και λιπασμάτων από το πότισμα των γρασιδιών που φυτεύονται. Σημείωσε ότι η περιοχή θεωρείται νιτρικά μολυσμένη εδώ και δεκαετίες, λόγω της προηγούμενης γεωργικής χρήσης της. Η εταιρεία, όπως είπε, παρακολουθεί το αν υπάρχει αύξηση της νιτρορύπανσης, καθώς αυτό ανήκει στους όρους αδειοδότησης που της δόθηκαν. Μετά από έναν χρόνο που ποτίζουν, δεν διαπίστωσαν αύξηση, σημείωσε. Επίσης ανέφερε ότι το νερό με το οποίο ποτίζουν σήμερα είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από πριν. Ως προς τα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούν, τους τέθηκαν όροι, σε αντίθεση με το καθεστώς των προηγούμενων χρόνων. Τα νερά που πέφτουν από τα υπό κατασκευή γήπεδα γκολφ κατακρατούνται σε δεξαμενές που κατασκεύασαν και δεν πάνε στην αλυκή, αλλά πίσω στα γήπεδα για επαναξιοποίηση, διαβεβαίωσε.






