Ιδιαίτερα απαιτητικές και δύσκολες ήταν οι συνθήκες, μέσα στις οποίες διεξήχθησαν οι διαγωνισμοί για τη μίσθωση και προμήθεια εναέριων και επίγειων μέσων πυρόσβεσης από το 2020 και μετά, αναφέρει το Τμήμα Δασών του Υπουργείου Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, σε ανακοίνωσή του σχετικά με την Ειδική Έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας με θέμα τον έλεγχο διαγωνισμών την περίοδο 2022- 2024.
Στην ανακοίνωσή του, το Τμήμα Δασών αναφέρει ενδεικτικά την υψηλή διεθνή ζήτηση και μειωμένη προσφορά μέσων, τις αυξημένες τιμές ως αποτέλεσμα της ευρύτερης γεωπολιτικής αστάθειας και τον αποκλεισμό συγκεκριμένων παρόχων, λόγω των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Ρωσία.
Το Τμήμα Δασών σημειώνει ότι αντιμετωπίζει το σύνολο των διαπιστώσεων και συστάσεων της Ελεγκτικής Υπηρεσίας «με απόλυτο σεβασμό και σοβαρότητα», αναγνωρίζοντας τη σημασία τους ως πολύτιμα εργαλεία για τη βελτίωση της λειτουργίας του.
Σημειώνει, παράλληλα, ότι με αίτημα της Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, από το 2024 η ευθύνη διενέργειας όλων των διαγωνιστικών διαδικασιών, που αφορούν πτητικά μέσα, έχει μεταφερθεί στο Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας, το οποίο δρα εκ μέρους της Αρμόδιας Αρχής.
Την ίδια στιγμή, προσθέτει, η Μονάδα Πτητικών Μέσων του Τμήματος Δασών έχει μεταφερθεί στο Υπουργείο Άμυνας, με στόχο τη διαλειτουργικότητα και ενίσχυση του τομέα.
Όπως συμπληρώνει, «η κάθε επιμέρους σύσταση τυγχάνει της δέουσας ανάλυσης, με στόχο τη βελτιστοποίηση των εσωτερικών διαδικασιών και την επίτευξη καλύτερων αποτελεσμάτων στη βάση μετρήσιμων κριτηρίων», για να προσθέσει ότι «προτεραιότητα του Τμήματος παραμένει σταθερά η επιχειρησιακή ετοιμότητα και η ασφάλεια πτήσεων, καθώς και η αποτελεσματική κάλυψη των αναγκών της Κυπριακής Δημοκρατίας στον τομέα της πρόληψης και αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών».
Αναφέρει ακόμα ότι «με συνέπεια και υπευθυνότητα εφαρμόζει όλες τις πρόνοιες της ισχύουσας νομοθεσίας, σε όλα τα στάδια των διαγωνισμών, τηρώντας τις βασικές αρχές που διέπουν τις Δημόσιες Συμβάσεις», σημειώνοντας ότι «μέσα από τους διαγωνισμούς αυτούς, καλείται να αξιολογηθεί η τεχνική επάρκεια και ικανότητα ανταπόκρισης των μέσων, σημεία τα οποία αξιολογούνται με βαθμονομημένα κριτήρια που προεπιλέγονται, όπως οι συνθήκες αγοράς και η ετοιμότητα παράδοσης, δίδοντας πλεονέκτημα σε εκείνους τους Οικονομικούς Φορείς, που μπορούν να πληρούν τις εν λόγω απαιτήσεις».
Πηγή: ΚΥΠΕ