Μία εβδομάδα μετά την φονική πυρκαγιά στην ημιορεινή Λεμεσό (23/7/2025), οι Μάριος Νικολάου και Στέλιος Κυπριανού από την κοινότητα Σούνι-Ζανατζιά, εξακολουθούν να είναι οργισμένοι και αγανακτισμένοι για την πλήρη απουσία σχεδιασμού και συντονισμού αναφορικά με την αντιμετώπιση τής φωτιάς.
Ο κ. Νικολάου, κάτοικος Ζανατζιάς, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι υπάρχουν 4-5 οικογένειες με μωρά που τα σπίτια τους κάηκαν, και ακόμα κοιμούνται στα αυτοκίνητά τους στην παραλία Αγίου Ερμογένη/Κουρίου. Επιπλέον, είπε ότι η κοινότητα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, ακόμα και για βασικές ανάγκες, όπως το ηλεκτρικό ρεύμα και το νερό. Παρά τη σχετική αποκατάσταση τής ηλεκτροδότησης σε μεγάλο μέρος του χωριού, ο ίδιος και άλλοι κάτοικοι παραμένουν χωρίς ρεύμα, με αποτέλεσμα να διαμένουν κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, σημείωσε, επισημαίνοντας πως μία εβδομάδα μετά την καταστροφή δεν έχει ηλεκτρισμό το σπίτι του, παρόλο που είναι 200 μέτρα από την πλατεία της κοινότητας. Ούτε ένα βυτιοφόρο να γυρίζει τα σπίτια και να μας δίνει νερό, δεν έστειλαν, ούτε αυτό το απλό πράγμα, είπε. «Ζούμε όπως τους πρόσφυγες [..] Ο κόσμος κοιμάται στα αυτοκίνητα, άλλοι φυλάνε τα σπίτια τους από το πλιάτσικο» ανέφερε χαρακτηριστικά. Κατήγγειλε δε πως ούτε μήνυμα εκκένωσης στάληκε, ούτε χτύπησε κάποια καμπάνα, ενώ όταν κάτοικοι επικοινώνησαν με την Αστυνομία, δεν υπήρξε καμία εντολή εκκένωσης. Ο ίδιος αναφέρθηκε και σε πλήρη έλλειψη ενεργειών από την Πολιτική Άμυνα και το Υφυπουργείο Πρόνοιας.
Ο αντιπρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου Σουνίου-Ζανατζιάς, Στέλιος Κυπριανού, τόνισε ότι από τον Σεπτέμβρη του 2024 προτείνει μέτρα πυροπροστασίας και δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, αλλά δεν υπήρξε ανταπόκριση από τις τοπικές αρχές. «Όλα έμειναν στα λόγια. Δεν έγινε τίποτα. Ούτε καν ένα αυτοκίνητο με πυροσβεστήρες» πρόσθεσε. Από την πλευρά του, ο Μάριος Νικολάου είπε ότι άργησε πολύ να εμφανιστεί πυροσβεστικό όχημα ενώ τα δυο πυροσβεστικά αεροσκάφη από την Ισπανία τα περιμένουν ακόμα να φανούν…: «Την νύχτα μας άφησαν να κρούσουμε. Δεν είχε κανέναν».
Νικολάου και Κυπριανού υπογράμμισαν ότι ούτε πριν ούτε κατά τη διάρκεια, αλλά ούτε και μετά τη φωτιά υπήρξε ουσιαστική στήριξη. Και οι δύο στάθηκαν στις ευθύνες των τοπικών αρχών. «Τα κοινοτικά συμβούλια δεν έκαναν τίποτα. Δεν είχαν σχέδιο, δεν ήξεραν τι να κάνουν [..] Δυστυχώς είμαστε στην Κύπρο, κανένας δεν αναλαμβάνει καμία απολύτως ευθύνη. Φταίνε όλοι οι άλλοι εκτός από εμείς» σχολίασε ο κ. Νικολάου.
Ακούστε την παρέμβαση των Μάριος Νικολάου και Στέλιου Κυπριανού στην «Πρωινή Επιθεώρηση» που μεταδίδεται καθημερινά στον Πολίτη 107.6 & 97.6: