Μάχη εφέσεων για την ποινή στον Γιαννάκη - Δεύτερο επεισόδιο στο δικαστήριο για τον πρώην Επίτροπο Εθελοντισμού

ΝΕΑΡΧΟΣ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ

Header Image

Η Νομική Υπηρεσία καταχώρισε έφεση επιδιώκοντας αύξηση της ποινής και η υπεράσπιση εγείρει θέμα για τη διαδοχικότητα

Μετά την υπεράσπιση του τέως επίτροπου Εθελοντισμού Γιάννη Γιαννάκη, έφεση για την απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας σε σχέση με την ποινή που επιβλήθηκε καταχώρισε και η Νομική Υπηρεσία. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», η έφεση καταχωρίσθηκε χθες, τελευταία ημέρα της προθεσμίας που προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία.

Σε τέτοιες περιπτώσεις οι εφέσεις αναμένεται να εκδικαστούν ταυτόχρονα από το Εφετείο. Η Νομική Υπηρεσία εστιάζει την έφεσή της στο ύψος της ποινής που επιβλήθηκε στον Γιάννη Γιαννάκη, ο οποίος παραδέχθηκε ενοχή σε τρεις κατηγορίες που αφορούν στην κυκλοφορία πλαστού εγγράφου.

Η υπεράσπιση καταχώρισε την περασμένη Παρασκευή την έφεσή της, με την οποία επιδιώκεται η μετατροπή της ποινής από διαδοχική σε συντρέχουσα. Υπενθυμίζεται ότι στον Γιάννη Γιαννάκη σε κάθε μια από τις τρεις κατηγορίες που παραδέχθηκε ενοχή επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 18 μηνών, με τη σημείωση ότι η ποινή για τις δύο κατηγορίες είναι συντρέχουσα. Δηλαδή, η συνολική ποινή ανέρχεται στους 36 μήνες.

Με την έφεση που καταχώρισε ο Γιάννης Γιαννάκη αμφισβητεί την απόφαση του πρωτόδικου δικαστηρίου και εγείρει θέμα για τη διαδοχικότητα των ποινών. Επί της ουσίας επιδιώκει ανατροπή των ποινών που του επιβλήθηκαν ώστε να μετατραπούν σε συντρέχουσες. Δηλαδή, να εκτίσει ποινή φυλάκισης 18 μηνών.

Από την πλευρά της, η Νομική Υπηρεσία αποφάσισε να καταχωρίσει έφεση μετά την έφεση που καταχωρίστηκε από τον Γιάννη Γιαννάκη. Με την έφεσή της η Νομική Υπηρεσία επιδιώκει αύξηση της ποινής, κυρίως στο ενδεχόμενο που γίνουν αποδεκτές οι θέσεις της υπεράσπισης για το θέμα της διαδοχικότητας των ποινών.

Σημειώνεται ότι για το θέμα της διαδοχικότητας της ποινής, στην απόφαση της δικαστού Νικόλ Γρηγορίου αναφέρεται: «'Εχω προβληματιστεί ως προς το αν θα επιβληθούν συντρέχουσες ή διαδοχικές ποινές φυλάκισης δεδομένου ότι οι κατηγορίες αφορούν δύο διαφορετικά περιστατικά. Αποτελεί πάγια νομολογιακή αρχή ότι αν τα αδικήματα πηγάζουν από ενιαία έκνομη συμπεριφορά του κατηγορούμενου, επιβάλλονται συντρέχουσες ποινές φυλάκισης ούτως ώστε να αποφεύγεται η επιβολή μιας συνολικά υπερβολικής ποινής. Το ερώτημα εν προκειμένω είναι αν υπάρχει τέτοια χρονική εγγύτητα, αλλά και διασύνδεση των γεγονότων που να καθιστά τα δύο περιστατικά μέρος της ίδιας συμπεριφοράς. Σύμφωνα με τα ενώπιον του Δικαστηρίου γεγονότα, συγκρίνοντας τα δύο περιστατικά, διαπιστώνει κανείς ότι: αφορούσαν τη διεκδίκηση διαφορετικής θέσης, έγινε χρήση διαφορετικών πλαστών εγγράφων, ο κατηγορούμενος αποκόμισε όφελος από αμφότερους τους διορισμούς, μεσολάβησε χρονικό διάστημα πέραν των 20 μηνών. Ειδικότερα, λόγω της απουσίας επαρκούς χρονικής εγγύτητας, αλλά και της κυκλοφορίας διαφορετικού (απολυτήριο) και επιβαρυντικά διαφοροποιημένου (τίτλος σπουδών με επιπρόσθετη πλαστή σφραγίδα) πλαστού εγγράφου, φρονώ ότι η παρούσα είναι περίπτωση κατά την οποία τυχόν επιβολή συντρεχουσών ποινών δεν θα αντανακλούσε τον τρόπο που συνειδητά ενήργησε ο κατηγορούμενος, ο οποίος μεθοδικά και προφανώς εκμεταλλευόμενος τη μέχρι τότε ατιμωρησία της πρώτης του παρανομίας, προέβη εκ νέου στη διάπραξη του αδικήματος της κυκλοφορίας πλαστού εγγράφου, σχεδόν δύο χρόνια μετά την πρώτη φορά, διεκδικώντας νέα θέση και υποβάλλοντας νέα πλαστά έγγραφα».

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα