Γερμανική οικονομία: Συρρίκνωση τώρα, ανάκαμψη το 2023 | Οικονομία | DW

DEUTSCHE WELLE

Header Image



H πανδημία αλλά και η νέα ενεργειακή κρίση που επιτείνεται από το Ουκρανικό, έχουν επηρεάσει και τη γερμανική οικονομία. Αυτό φαίνεται από την ετήσια έκθεση για την πορεία της γερμανικής οικονομίας, που παρουσίασε σήμερα το πρωί στο γερμανικό κοινοβούλιο ο υπουργός Οικονομίας και Προστασίας του Κλίματος από τους Πρασίνους, Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Υπό το βάρος του τέταρτου κύματος της πανδημίας το τελευταίο τρίμηνο του 2021 το γερμανικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,7% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 1,5% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019 - δηλαδή πριν από από την έλευση της πανδημίας - σύμφωνα με στοιχεία της Γερμανικής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Όμικρον, αυστηρά μέτρα, εφοδιαστικές αλυσίδες

Γερμανία λιανικό εμπόριο

Υπό πίεση στη Γερμανία το λιανικό εμπόριο

Η συρρίκνωση οφείλεται εν πολλοίς στα αυστηρά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας που έχουν πλήξει έντονα το λιανικό εμπόριο και στη Γερμανία,ενώ προβλήματα δημιούργησε και η συμφόρηση στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδεςεξαιτίας της πανδημίας. 

Και το επόμενο διάστημα δεν αναμένεται πάντως εύκολο για τη γερμανική οικονομία, τουλάχιστον το πρώτο τρίμηνο του 2022 εξαιτίας της επέλασης της μετάλλαξης Όμικρον. Αναμένεται ωστόσο ανάκαμψη από το δεύτερο εξάμηνο του 2022, ενώ το 2023 πλέον εκτιμάται ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας θα επανέλθουν στα επίπεδα προ κρίσης.

Κοινωνική και οικολογική οικονομία της αγοράς

Ρόμπερτ Χάμπεκ

O Ρόμπερτ Χάμπεκ με την έκθεση για την πορεία της γερμανικής οικονομίας ανά χείρας

Σύμφωνα με εκτιμήσεις οικονομολόγων, το 2022 η ανάπτυξη στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης εκτιμάται στο 3% με 4%, με τη γερμανική κυβέρνηση να την υπολογίζει γύρω στο 3,6% του γερμανικού ΑΕΠ - έναντι 4,1% το περασμένο φθινόπωρο, βάσει υπολογισμών της προηγούμενης κυβέρνησης Μέρκελ.

Για τον Ρόμπερτ Χάμπεκ πέρα από τη διαχείριση της πανδημίας είναι σημαντικό «να αποσυνδεθεί το γερμανικό ΑΕΠ από τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου», ενώ ο ίδιος δίνει ιδιαίτερη έμφαση σε ένα μοντέλο κοινωνικής και οικολογικής οικονομίας της αγοράς με ισορροπημένη ανάπτυξη, η οποία μπορεί να εγγυηθεί περαιτέρω ανάκαμψη στο μέλλον.

 

Δήμητρα Κυρανούδη, Βερολίνο



ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα