Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις η Νέα Δημοκρατία ανεβάζει στροφές. Μέσα σε έναν μήνα κέρδισε δύο μονάδες με αποτέλεσμα -στην εκτίμηση ψήφου (βλ. γκάλοπ της Opinion Poll)- να φτάνει και στο 30%. Οι μετρήσεις αποτυπώνουν μεν το σαφές προβάδισμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, χωρίς ωστόσο να βρίσκεται η Νέα Δημοκρατία σε τροχιά αυτοδυναμίας - καθώς απέχει από ποσοστά που θα εξασφάλιζαν κάτι τέτοιο. Η κατακερματισμένη αντιπολίτευση προσπαθεί -μάταια- να βρει τον βηματισμό της απέναντι σε μια νδ που είναι μεν ακόμα λαβωμένη από το δυστύχημα των Τεμπών, παραμένει όμως για τους Έλληνες πολίτες «η μόνη επιλογή». ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν τα ποσοστά τους να συρρικνώνονται ανησυχητικά. Για του λόγου το αληθές στη δημοσκόπηση που διενέργησε η Alco και προβλήθηκε στον τηλεοπτικό σταθμό του Alpha Ελλάδος, αποτυπώνεται ξεκάθαρα η πτώση των ποσοστών τους και γίνεται όλο και πιο ορατός ο κίνδυνος παγίωσής τους σε μονοψήφια.
Στο ερώτημα τώρα «Ποιον εμπιστεύεστε περισσότερο ως Πρωθυπουργό» ο Κυριάκος Μητσοτάκης φιγουράρει στην πρώτη θέση, με ποσοστό 28% αλλά με αντίπαλο -κατά 7 μονάδες- τον κανένα που αγγίζει το 35%. Ο Νίκος Ανδρουλάκης βλέπει τη δημοτικότητά του να κατρακυλάει στο 5%. Ο Σωκράτης Φάμελλος -που υποσχέθηκε το «restart του ΣΥΡΙΖΑ» δεν κατάφερε καν να κρατήσει το κόμμα στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως ούτε και να «πείσει» τους ψηφοφόρους ότι αποτελεί την εναλλακτική επιλογή διακυβέρνησης αφού συγκεντρώνει μόλις το ποσοστό του 3%. Κάθε λόγο να χαμογελά έχει από την άλλη, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία αφήνει πίσω της Ανδρουλάκη και Φάμελλο έχοντας 8%.
Ποιον βολεύει η Ζωή;
Αναλυτές και δημοσκόποι, εξηγούν ότι αν ο ρόλος της αξιωματικής αντιπολίτευσης -όπως δείχνουν οι μετρήσεις- δοθεί στη Ζωή Κωνσταντοπούλου αυτό ευνοεί απόλυτα τη ΝΔ καθώς είναι «πολιτικά ευάλωτη» λόγω του προσωποπαγούς κόμματός της. Το ΠΑΣΟΚ την ίδια στιγμή ερμηνεύει τα ποσοστά της Πλεύσης Ελευθερίας ως «αρνητική εξέλιξη για την ελληνική κοινωνία». Ωστόσο, η Κωνσταντοπούλου, συνεχίζει την επιθετική ρητορική και αυτή τη φορά τα έβαλε, με τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, Νικήτα Κακλαμάνη, λέγοντας ότι η δικογραφία για τα Τέμπη - στην οποία έχουν πρόσβαση οι βουλευτές δεν βρίσκεται στον πρωτότυπο δίσκο, και ότι τα αρχεία του είναι δημιουργημένα πέντε μέρες αργότερα.
Η καυτή πατάτα της ΝΔ
Το δυστύχημα των Τεμπών εξακολουθεί να είναι η «καυτή πατάτα» για τη ΝΔ, καθώς επιβάλλεται να δοθούν απαντήσεις από κυβερνητικής πλευράς σε σχέση με τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών του πρώην υπουργού Μεταφορών Κώστα Καραμανλή. Η ογκωδέστατη δικογραφία -του εφέτη ανακριτή Σωτήρη Μπακαΐμη- εστάλη στη Βουλή- περιλαμβάνοντας πολιτικά πρόσωπα. Εκτός από το όνομα του Κώστα Καραμανλή υπάρχει και αυτό του πρώην υπουργού Μεταφορών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Χρήστου Σπίρτζη για τον οποίο ωστόσο δεν υπάρχει νομική δυνατότητα διερεύνησης για τη θητεία του στο Υπουργείο Μεταφορών λόγω παραγραφής αδικημάτων. Το ΠΑΣΟΚ θα ζητήσει τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον Κώστα Καραμανλή με την κυβέρνηση να δηλώνει ότι δεν θα σταθεί εμπόδιο και θα συναινέσει. Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης επικοινώνησε με τους Νίκο Ανδρουλάκη, Σωκράτη Φάμελλο, Ζωή Κωνσταντοπούλου και τον βουλευτή του ΚΚΕ Γιάννη Γκιόκα, επιχειρώντας κοινό βηματισμό της αντιπολίτευσης και ειδικά στην υπόθεση του Κώστα Καραμανλή.
Στο κάδρο και η βία
Πέρα από τα Τέμπη, ο Μητσοτάκης καλείται να διαχειριστεί άλλα τρία σημαντικά ζητήματα. Το πρώτο αφορά τη βία στα πανεπιστήμια και τα δύο πρόσφατα περιστατικά, καθώς είχαμε επίθεση κουκουλοφόρων με λοστούς και πυροσβεστήρες, στη Νομική Σχολή Αθηνών -χτύπησαν στο κεφάλι διδακτορικό φοιτητή- και επίθεση πάλι κουκουλοφόρων στην Πολυτεχνειούπολη όπου και τραυμάτισαν υπάλληλο κυλικείου. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός καλείται να «σπάσει αβγά» και να επιβάλει την πανεπιστημιακή Αστυνομία με κάμερες, θύρες ελεγχόμενης εισόδου με κάρτες. Το δεύτερο σημαντικό ζήτημα είναι οι καταγγελίες για το σκάνδαλο με πρωταγωνιστές την Ομάδα Αλήθειας και την εταιρεία Blue Skies. Και τρίτος βραχνάς, το θέμα της ακρίβειας με τις τιμές των τροφίμων στην Ελλάδα να έχουν αυξηθεί κατά 38,97% την τελευταία 15ετία ενώ την τελευταία τριετία η αύξηση ανήλθε στο 28,5%.