Οι ΗΠΑ κατηγορούν την Google ότι ποντάρει στην ΑΙ για να εδραιωθεί ως μονοπώλιο

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS

Header Image
Η έκβαση της υπόθεσης θα μπορούσε να αλλάξει ριζικά το Διαδίκτυο περιορίζοντας τον ρόλο της Google ως αποκλειστικής πύλης εισόδου.

 

Στη μεγάλη αντιμονοπωλιακή υπόθεση της Google που εκδικάζεται στην Ουάσιγκτον, το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ζήτησε από τους δικαστές να εμποδίσουν την εταιρεία να χρησιμοποιήσει την τεχνητή νοημοσύνη για να ενισχύσει την κυριαρχία της στην διαδικτυακή αναζήτηση.

H Google έχει ήδη κριθεί ένοχη ως μονοπώλιο στις μηχανές αναζήτησης και το υπουργείο Δικαιοσύνης, σε συνεργασία με τους εισαγγελείς αρκετών πολιτειών, θέλει να την αναγκάσει να πουλήσει το πρόγραμμα περιήγησης Chrome και να υιοθετήσει μια σειρά άλλων διορθωτικών μέτρων.

Η έκβαση της υπόθεσης θα μπορούσε να αλλάξει ριζικά το Διαδίκτυο περιορίζοντας τον ρόλο της Google ως αποκλειστικής πύλης εισόδου.

Είναι ώρα «να πούμε στην Google και άλλα μονοπώλια που μας ακούν, και σίγουρα μας ακούν, ότι υπάρχουν συνέπειες για την παραβίαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας» δήλωσε στο δικαστήριο ο Ντέιβιντ Ντάλκουιστ, δικηγόρος του υπουργείου.

«Τα διορθωτικά μέτρα του δικαστηρίου πρέπει να κοιτάζουν προς το μέλλον και να μην αγνοούν τι βρίσκεται στον ορίζοντα» είπε, αναφερόμενης στην τεχνητή νοημοσύνη, η οποία πιστεύεται ευρέως ότι θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο αναζητούμε πληροφορίες στο Διαδίκτυο.

Όπως επισήμανε ο Ντάλκουιστ, η κυριαρχία της Google στην αναζήτηση βοηθά την εταιρεία να βελτιώνει τα προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης, τα οποία με τη σειρά τους κατευθύνουν τους χρήστες στη μηχανή αναζήτησης της εταιρείας.

Από την πλευρά της, η Google υποστηρίζει ότι οι τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης δεν αφορούν μια δίκη που εστιάζεται στις μηχανές αναζήτησης. Τα διορθωτικά μέτρα που ζητά το υπουργείο «θα ήταν τροχοπέδη για την αμερικανική καινοτομία» έγραψε σε ανάρτησή της η αντιπρόεδρος της Google Λι-Αν Μαλχόλαντ.

Η εταιρεία έχει δηλώσει ότι θα υποβάλει έφεση μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας.

Αποκλειστικές συμφωνίες

Σύμφωνα με έγγραφα που κατατέθηκαν στο δικαστήριο, η Google πληρώνει ένα μηνιαίο ποσό για την εγκατάσταση της εφαρμογής της Gemini AI στις συσκευές της Samsung. Οι οικονομικοί όροι της συμφωνίας δεν γνωστοποιήθηκαν, σύμφωνα όμως με τον Ντάλκουιστ πρόκειται για «τεράστιο ποσό».

Η πρακτική αυτή μπορεί να απαγορευτεί, δεδομένου ότι το δικαστήριο είχε ήδη χαρακτηρίσει αθέμιτες προηγούμενες συμφωνίες της Google με κατασκευαστές κινητών όπως η Apple για την αποκλειστική χρήση της δικής της μηχανής αναζήτησης στα προϊόντα τους.

To υπουργείο Δικαιοσύνης ζητά να τερματιστούν αυτές οι αποκλειστικές συμφωνίες. Σε περίπτωση που δεν αποκατασταθεί ο υγιής ανταγωνισμός στο χώρο της διαδικτυακής αναζήτησης, προτείνει το υπουργείο, η Google θα πρέπει να πουλήσει το λειτουργικό σύστημα Android.

Η Google από την πλευρά της λέει ότι το δικαστήριο θα πρέπει να περιοριστεί στο να καταστήσει μη αποκλειστικές τις επίμαχες συμφωνίες με τους κατασκευαστές.

Η εταιρεία υποστηρίζει ότι τα χρήματα που πληρώνει στους κατασκευαστές βοηθά να κρατηθούν χαμηλά οι τιμές και να συνεχίσουν να υπάρχουν εταιρείες όπως η Mozilla, η οποία εξαρτάται από τα χρήματα της Google.

Η εταιρεία σκοπεύει να καλέσει ως μάρτυρες υπεράσπισης εκπροσώπους της Mozilla, της Verizon και της Apple, η οποία ζήτησε ανεπιτυχώς να παρέμβει στην εκδίκαση.

Η υπόθεση της Google εντάσσεται στο πλαίσιο μιας ευρύτερης αντιμονοπωλιακής καμπάνιας που ξεκίνησε επί πρώτης θητείας Τραμπ και τώρα συνεχίζεται παρά τις θετικές σχέσεις των Big Tech με τη νέα κυβέρνηση.

Αντιμέτωπη με αντιμονοπωλιακή δίκη βρίσκεται και η Meta Platforms, η οποία κατηγορείται ότι εξαγόρασε το Instagram και το WhatsApp για να απαλλαγεί από τον ανταγωνισμό.

 in.gr

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε εγγραφή στο newsletter του «Π»

Εγγραφείτε στο Newsletter της εφημερίδας για να λαμβάνετε καθημερινά τις σημαντικότερες ειδήσεις στο email σας.

Ακολουθήστε μας στα social media

App StoreGoogle Play