Για «αντιδραστική κίνηση της άκρας δεξιάς» έκανε λόγο ο Ευρωβουλευτής με το ΔΗΣΥ- Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), Λουκάς Φουρλάς, κληθείς να τοποθετηθεί για τις προεκτάσεις της πρότασης μομφής που κατατέθηκε στην Ολομέλεια του ΕΚ στο Στρασβούργο κατά της Προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν, και του Κολλεγίου Επιτρόπων. Πρόκειται για πρόταση που κατατέθηκε με πρωτοβουλία Ευρωβουλευτή της ομάδας των Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών, την οποία προσυπέγραψαν 73 Ευρωβουλευτές, μεταξύ των οποίων και ο ανεξάρτητος Κύπριος Ευρωβουλευτής, Φειδίας Παναγιώτου.
Ο κ. Φουρλάς ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι είναι «μία κίνηση η οποία ήταν καταδικασμένη από την αρχή να αποτύχει, διότι δεν πρόκειται να στηριχθεί από τις άλλες πολιτικές ομάδες. Απλώς προσπάθησαν να μπουν στο κάδρο, αμφισβητώντας την κα. φον ντερ Λάιεν».
Εξήγησε ότι και μέλη της πολιτικής ομάδας του ΕΛΚ δεν είναι πλήρως ικανοποιημένα από τη δράση της κ. φον ντερ Λάιεν, ειδικά σε όσον αφορά την Κύπρο, όμως εξήγησε ότι επιλέγουν να εκφράζουν την δυσαρέσκειά τους στην ίδια την πολιτική τους ομάδα, προσθέτοντας ότι αυτό το έχουν κάνει επανειλημμένα.
«Δεν είναι η ώρα μία αντιδραστική κίνηση της άκρας δεξιάς να οδηγήσει σε αμφισβήτηση των θεσμών αυτή τη δεδομένη στιγμή. Ειδικά τώρα, που χρειάζεται μια ισχυροποίηση της Ευρώπης και όχι κατακερματισμός της», υπογράμμισε ο κ. Φουρλάς, επισημαίνοντας τα όσα τεκταίνονται με ΗΠΑ και Κίνα, αλλά και στη Μέση Ανατολή.
«Σκεφτήκατε να βάζαμε την Πρόεδρο της Κομισιόν στο σκαμνί ειδικά αυτή την περίοδο, τι αντίκτυπο θα είχε στην ΕΕ;», είπε.
«Όλα τα σοβαρά ζητήματα τα λύνεις εσωτερικά και δεν τα κάνεις ούτε για ψηφοθηρικούς λόγους, ούτε για λόγους αντίδρασης και ούτε απλά για να κάνεις κινήσεις εντυπωσιασμού με σκοπό να τραβήξεις τα φώτα πάνω σου», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι η κ. φον ντερ Λάιεν μπορεί να κριθεί για πάρα πολλά πράγματα, επαναλαμβάνοντας όμως δεν είναι αυτή η κατάλληλη στιγμή.
Δεν δίνουμε λευκή επιταγή στην Κομισιόν, θα θέσουμε προβληματισμούς για το ReArm Europe
«Δεν δίνουμε και ούτε παρέχουμε λευκή επιταγή στην Κομισιόν», υπογράμμισε τέλος ο κ. Φουρλάς, εξηγώντας ότι στο ΕΛΚ, έχουμε πάρα πολλά συζητήσει μαζί της. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα “Rearm Europe”, για το οποίο, σημείωσε δεν υπήρξε διαβούλευση και μέσω του οποίου θα διατεθούν συνολικά 800 δισ. ευρώ για εξοπλισμούς.
«Έχουμε ήδη καλέσει την κ. φον ντερ Λάιεν στην πολιτική μας ομάδα και εκεί ως Επικεφαλής της Κυπριακής Αντιπροσωπείας τόσο εγώ όσο και άλλοι συνάδελφοι, θα έχουμε την ευκαιρία να θέσουμε τους προβληματισμούς, τις ανησυχίες και την όποια δυσαρέσκειά μας», πρόσθεσε.
«Ως Κύπρος έχουμε πάρα πολλά να πούμε ειδικά για τα δύο μέτρα και δύο σταθμά που ακολουθεί σε πάρα πολλές περιπτώσεις σε ότι αφορά την πατρίδα μας», κατέληξε ο κ. Φουρλάς.
KΥΠΕ