Τεχνικά Γυμνάσια: Από Σεπτέμβρη σε Λευκωσία και Λεμεσό - Το πλάνο του Yπουργείου Παιδείας

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS

Header Image
Το ωρολόγιο πρόγραμμα του Τεχνικού Γυμνασίου θα περιλαμβάνει μαθήματα σε θεματικές, στις οποίες υπάρχει αναντιστοιχία στην αγορά εργασίας.

Εγκρίθηκε σήμερα, Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2025, η πρόταση της υπουργούς Παιδείας, δρ Αθηνάς Μιχαηλίδου, για εισαγωγή του θεσμού του Τεχνικού Γυμνασίου στο εκπαιδευτικό μας σύστημα. 

Μετά το πέρας της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, η κα Μιχαηλίδου δήλωσε ότι η  χώρα μας έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά συμμετοχής αποφοίτων Γυμνασίου στην Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση, ενώ η διασύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας αναδεικνύεται ως μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η Κύπρος τα επόμενα χρόνια.

Επισημαίνοντας ότι, η εισαγωγή του Τεχνικού Γυμνασίου θα βελτιώσει την ελκυστικότητα της Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, και σε βάθος χρόνου θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση της αναντιστοιχίας δεξιοτήτων που παρατηρείται στην αγορά εργασίας.

«Αφορά όλα τα παιδιά, μελλοντικούς πολίτες του τόπου μας, ανεξάρτητα από την επιλογή τους αν θα πάνε στο Λύκειο ή στην Τεχνική Σχολή» πρόσθεσε η υπουργός, αναφέροντας ότι η πιλοτική εισαγωγή του θεσμού θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά κατά τη σχολική χρονιά 2025-2026 σε δύο Γυμνάσια, ένα στη Λευκωσία και ένα στη Λεμεσό, τα οποία θα επιλεγούν στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων, όπως η τοποθεσία, η προσβασιμότητα και οι υποδομές των σχολείων.

Το ωρολόγιο πρόγραμμα του Τεχνικού Γυμνασίου θα περιλαμβάνει μαθήματα σε θεματικές, στις οποίες υπάρχει αναντιστοιχία στην αγορά εργασίας. Ενδεικτικά, τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να επιλέξουν ανάμεσα σε θεματικές κατευθύνσεις, όπως “Μηχανική Επιστήμη”, “Σχεδιασμός”, “Τέχνες” και “Τουριστικές Σπουδές” με δυνατότητα προσαρμογής των κατευθύνσεων ανάλογα με τη ζήτηση. Η διδακτική μεθοδολογία θα περιλαμβάνει πρακτικές μεθόδους διδασκαλίας σε ειδικά εξοπλισμένα εργαστήρια, χρήση υλικών από τα παιδιά (να σχεδιάσουν, να δημιουργήσουν, να διορθώσουν), εφαρμογή σε σενάρια του πραγματικού κόσμου, υπόδηση ρόλου, λύση προβλήματος.

Η πιλοτική εφαρμογή θα αξιολογηθεί με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων, ώστε η διεύρυνση να γίνει τεκμηριωμένα.» 

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε εγγραφή στο newsletter του «Π»

Εγγραφείτε στο Newsletter της εφημερίδας για να λαμβάνετε καθημερινά τις σημαντικότερες ειδήσεις στο email σας.

Ακολουθήστε μας στα social media

App StoreGoogle Play