«Λυπάμαι που το λέω αλλά πραγματικά η κατάσταση με την πώληση αλκοόλ σε ανήλικους έχει ξεφύγει. Χώροι όπως περίπτερα, μικρές υπεραγορές, καταστήματα εστίασης και ξενοδοχεία πωλούν αλκοολούχα ποτά χωρίς να πραγματοποιούν τους απαραίτητους ελέγχους ηλικίας. Και δεν μιλάμε για ανήλικους των 16 και των 17 ετών, αλλά πλέον η κατανάλωση αλκοόλ ξεκινά από τα 14-15, ακόμη και από την ηλικία των 12 ετών. Το γεγονός αυτό εγείρει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την ευκολία πρόσβασης των εφήβων στο αλκοόλ», αναφέρει σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου (ΑΑΕΚ), δρ Χρίστος Μηνά. Ο δρ Μηνά απευθύνει έκκληση προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους να ελέγχουν ότι χώροι πώλησης αλκοολούχων ποτών τηρούν όλες της πρόνοιες της σχετικής νομοθεσίας αλλά και προς τους πολίτες, οι οποίοι θα πρέπει να καταγγέλλουν καταστήματα που παραβιάζουν τη νομοθεσία. «Είναι θέμα δημόσιας υγείας και ασφάλειας των παιδιών μας», πρόσθεσε.
«Δεν εφαρμόζουν τον νόμο»
Ο δρ Μηνά τόνισε ότι υπάρχει νομοθεσία, η οποία προβλέπει ποινές όπως φυλάκιση έως και έξι μήνες ή χρηματικό πρόστιμο έως και 3.000 ευρώ για όσους πωλούν αλκοόλ σε ανήλικους, ωστόσο το πρόβλημα, ανέφερε, έχει να κάνει με την εφαρμογή της. «Οι ποινές που υπάρχουν στη νομοθεσία είναι -θεωρώ- αποτρεπτικές, ωστόσο το πρόβλημα που εντοπίζουμε εμείς έγκειται στους ελέγχους, οι οποίοι πρέπει να γίνονται», ανέφερε. «Υπάρχουν στοιχεία τα οποία λένε ότι η πρόσβαση των ανήλικων σε αλκοόλ είναι εύκολη. Αρχικά, σε έρευνα που είχαμε κάνει πριν από μερικά χρόνια, οκτώ στους δέκα ανήλικους είχαν αναφέρει ότι είχαν καταναλώσει αλκοόλ περισσότερες από μια φορά», είπε ο δρ Μηνά, αναφερόμενος την ίδια στιγμή και στα αποτελέσματα μιας άλλης έρευνας που διενεργηθεί σε συνεργασία με το ΤΕΠΑΚ, και αυτή αφορούσε υποστατικά που πουλούν αλκοόλ. Σε 200 επισκέψεις που πραγματοποιήθηκαν σε υποστατικά φάνηκε ότι μόνο το 1% ζητούσε ταυτότητα για να επιβεβαιώσει την ηλικία του αγοραστή, ενώ για ένα στα δέκα υποστατικά ήταν αρκετή η λεκτική «επιβεβαίωση» της ηλικίας. «Πάνε λοιπόν οι ανήλικοι, των 15 και των 16 ετών, πολλές φορές δεν τους ρωτούν καν ηλικία αλλά ακόμη και εκεί που τους ρωτούν, οι πλείστοι πωλητές δεν ζητούν ταυτότητα», εξήγησε ο δρ Μηνά, σημειώνοντας ακόμη την απουσία σχετικών σημάνσεων που να υποδηλώνουν ότι τα μαγαζιά αυτά πουλούν αλκοόλ και ότι απαγορεύεται από τον νόμο η πώληση αλκοόλ σε ανήλικους.
Τόνισε, δε, ότι δεν είναι μόνο θέμα νομοθεσίας, επισημαίνοντας τη μεγάλη σημασία του ρόλου των γονέων. «Το ιδανικό θα ήταν οι ανήλικοι να μην έμπαιναν καν στη διαδικασία αναζήτησης αλκοόλ για να καταναλώσουν, γεγονός που προϋποθέτει δράσεις από πλευράς της Πολιτείας, του σχολείου, εκστρατείες ενημέρωσης από την ΑΑΕΚ, αλλά χρειαζόμαστε και την οικογένεια, τους γονείς, οι οποίοι οφείλουν να επικοινωνούν ουσιαστικά με τα παιδιά τους και να θέτουν σαφή όρια».
Θέμα δημόσιας υγείας
Ο δρ Μηνά χαρακτήρισε ακόμη το πρόβλημα ως θέμα δημόσιας υγείας, αναφέροντας ότι η κατανάλωση αλκοόλ από νεαρή ηλικία έχει συσχετιστεί μέχρι και με την εμφάνιση επτά διαφορετικών ειδών καρκίνου, ενώ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις περιπτώσεις κατά τις οποίες ανήλικοι προβαίνουν σε αυτό που οι ειδικοί ονομάζουν ως «επεισοδιακή κατανάλωση». «Πάει, για παράδειγμα, ένα παιδί 14-15 ετών σε ένα πάρτι και μπορεί προηγουμένως να έχει πιει αλκοόλ μια φορά στη ζωή του ή να μην έχει δοκιμάσει καν, και καταναλώνει πέντε και πλέον ποτήρια αλκοόλ. Έτσι αυξάνεται η πιθανότητα σοβαρών επιπλοκών, καθώς το ήπαρ και το κεντρικό νευρικό τους σύστημα δεν έχουν αναπτύξει την ικανότητα να επεξεργάζονται μεγάλες ποσότητες αλκοόλ», τόνισε, υπογραμμίζοντας ακόμη ότι οι μακροπρόθεσμες συνέπειες είναι ακόμη πιο ανησυχητικές. «Η συστηματική κατανάλωση αλκοόλ κατά την εφηβική ηλικία μπορεί να διαταράξει τη φυσιολογική ανάπτυξη του εγκεφάλου. Έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση αλκοόλ κατά την περίοδο της εφηβείας επηρεάζει αρνητικά την ανάπτυξη του προμετωπιαίου φλοιού, της περιοχής του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για τη λήψη αποφάσεων, τον αυτοέλεγχο και την κριτική σκέψη. Αυτή η δυσλειτουργία μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο εξαρτήσεων στην ενήλικη ζωή, όπως ο αλκοολισμός και η κατάχρηση άλλων ουσιών», εξήγησε.