Παλαιστίνιος Πρέσβης από Λευκωσία: «Η σιωπή της διεθνούς κοινότητας σκοτώνει»

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS

Header Image

Απεργία πείνας στην Πρεσβεία της Παλαιστίνης

Σαφές μήνυμα προς τη διεθνή κοινότητα για τον άμεσο τερματισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Ισραήλ στη Γάζα έστειλε την Τρίτη ο Πρέσβης του Κράτους της Παλαιστίνης στην Κύπρο, Αμπντάλα Ατάρι, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με αφορμή τη συμβολική κίνηση διαμαρτυρίας και απεργίας πείνας μεταξύ 9 π.μ. και 4 μ.μ. για την κατάσταση που επικρατεί στον παλαιστινιακό θύλακα.

Σύμφωνα με τον κ. Ατάρι, πρόκειται για ένα δυνατό ανθρώπινο κάλεσμα προς όλους τους φίλους της δικαιοσύνης, της ελευθερίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, «μία ελάχιστη πράξη προς τον παλαιστινιακό λαό».

«Η κατάσταση στη Γάζα έχει ξεπεράσει κάθε όριο ανθρώπινης αντοχής. Το κράτος δολοφόνος, το καθεστώς της γενοκτονίας, συνεχίζει ατιμώρητα τα εγκλήματά του, ενώ η διεθνής κοινότητα σιωπά, αρκείται σε ντροπαλές δηλώσεις που δεν σώζουν ζωές, δυστυχώς», ανέφερε, προσθέτοντας ότι αυτή η συμβολική πράξη είναι μια πράξη ηθικής αντίστασης, μία κραυγή συνείδησης.

«Η Κύπρος είναι μια δημοκρατική κοινωνία που έχει ευαισθησίες, αξίες και αρχές, που βασίζονται στη δημοκρατία και στη δικαιοσύνη. Οι Κύπριοι γνωρίζουν πολύ καλά τι σημαίνει αξιοπρέπεια. Πρόκειται για μια κοινωνία θωρακισμένη απέναντι σε ρατσιστικά φαινόμενα όπως αυτά του αντισημιτισμού και του “αντιπαλαιστινισμού”», συνέχισε.

«Από εδώ, από αυτή τη χώρα, απευθύνομαι σε όλες τις χώρες του κόσμου και όχι μόνο στους Κυπρίους. Καμία κυβέρνηση, κανένας Πρόεδρος, κανένας Πρωθυπουργός, κανένας Υπουργός, κανένας Βουλευτής, κανένας αθλητής, κανένας απλός πολίτης δεν είναι άμοιρος ευθυνών και προπαντός κανένας δημοσιογράφος», ανέφερε.

Σεβαστείτε, πρόσθεσε, «το αίμα των Παλαιστινίων».

Σύμφωνα με τον κ. Ατάρι, το πιο επικίνδυνο φαινόμενο είναι να εξοικειωθούμε με αυτό που βλέπουμε. «Γίνεται μια γενοκτονία, βλέπουμε ειδήσεις, ακούμε αριθμούς. Σήμερα σκοτώθηκαν 50, εχθές 59 και πάει λέγοντας. Αυτό που δεν φανταζόμουν ποτέ όμως είναι ο κόσμος να εξοικειωθεί με την λιμοκτονία. Το να βλέπουμε παιδιά να πεθαίνουν από την πείνα είναι όχι τραγικό, είναι απάνθρωπο, και όποιος θέλει να εξοικειωθεί με αυτές τις εικόνες που βλέπουμε, να πάει και να εξεταστεί αν είναι ακόμα άνθρωπος», συμπλήρωσε.

Όπως ανέφερε, οι Κύπριοι έχουν ένα πολύ γνωστό σύνθημα, το «δεν ξεχνώ», και αυτή τη στιγμή όλη η παλαιστινιακή κοινωνία, η παλαιστινιακή ηγεσία, προσπαθούν να μην αποκτήσουν ένα σύνθημα που να λέει «δεν ξεχνώ, δεν συγχωρώ, θα εκδικηθώ».

«Δεν θέλουμε κανείς να μας σπρώξει να μισήσουμε την ανθρωπότητα. Έχουμε πολλά να προσφέρουμε, είμαστε ένας λαός ξεχωριστός σε όλη την περιοχή και όχι μόνο στη Μέση Ανατολή και δεν θέλουμε να χάσουμε την ανθρωπιά μας. Εγώ προσωπικά νιώθω ότι προστατεύω την ανθρωπιά μου με αυτή την πράξη, την απεργία πείνας», είπε.

«Ξέρω ότι δεν πρόκειται να ελευθερωθεί η Παλαιστίνη με μια τέτοια πράξη, αλλά η κάθε πράξη για μας σημαίνει πολλά. Εμείς παίρνουμε το κουράγιο από τους φίλους και από τους ανθρώπους που έχουν αξίες και αρχές και έχουν συνείδηση και έχουν ανθρωπιά», προσέθεσε.

Συμπλήρωσε πως στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο έχασαν τη ζωή τους 67 δημοσιογράφοι σε 7 χρόνια, ενώ στο Βιετνάμ 63 δημοσιογράφοι σε 20 χρόνια. «Στη Γάζα, σε 22 μήνες, 186 δημοσιογράφοι εκτελέστηκαν εν ψυχρώ. Αυτό το λέω για όσους δημοσιογράφους ακόμα μιλάνε για αυτοάμυνα, που ακόμα δικαιολογούν τι κάνει το Ισραήλ στη Γάζα», συμπλήρωσε.

Έκανε επίσης λόγο για σχέδιο όλων των ισραηλινών κυβερνήσεων περί δημιουργίας του «Μεγάλου Ισραήλ», το μεγαλύτερο εμπόδιο για την εφαρμογή του οποίου, σύμφωνα με τον κ. Ατάρι, είναι ο εκτοπισμός των Παλαιστινίων.

Προσέθεσε ότι στη Δυτική Όχθη, το Ισραήλ, όπως στοχεύει τη Γάζα, τη Χαμάς και την αντίσταση, όπως υποστηρίζει, στοχεύει και την Παλαιστινιακή Αρχή.

«Εμείς σαν Παλαιστινιακή Αρχή αυτή τη στιγμή περνάμε δραματικές στιγμές και πέρα από τους καταυλισμούς της Τζενίν, της Τουλκάρεμ και άλλους όπου προσπαθούν να εκτοπίσουν τον κόσμο και να γκρεμίσουν αυτούς τους καταυλισμούς, υπάρχει και ο οικονομικός πόλεμος», ανέφερε. Αυτή τη στιγμή, πρόσθεσε, «η ισραηλινή κυβέρνηση κρατάει από τα χρήματα του Παλαιστινιακού Λαού 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ από τελωνειακούς δασμούς, το ΦΠΑ, το 75% του φόρου εισοδήματος που παρακρατείται από τους Παλαιστινίους εργάτες εντός Ισραήλ. Ένα τέτοιο ποσό, αν στερηθεί από τον Παλαιστινιακό Λαό και από την Παλαιστινιακή Αρχή, είναι κοντά στο να καταρρεύσει οικονομικά».

Έκανε επίσης λόγο για 59 χιλιάδες νεκρούς και 140 χιλιάδες τραυματίες στη Γάζα, ενώ σύμφωνα με την τελευταία στατιστική της UNICEF πάνω από 17 χιλιάδες παιδιά έχουν σκοτωθεί. «Και για αυτά που λένε κέντρα βοήθειας, που εμείς τις ονομάζουμε παγίδες θανάτου, μόνο σε αυτό το σημείο έχουν σκοτωθεί τελευταίες μέρες 875 άνθρωποι, προσπαθώντας να πάρουν ένα κιλό αλεύρι ή μια κονσέρβα», συμπλήρωσε.

«Καλούμε λοιπόν τον κόσμο να αντιδράσει, να αναζητήσει, να εφαρμόσει τρόπους άσκησης πίεσης στο Ισραήλ ώστε να σταματήσει η λιμοκτονία που χρησιμοποιείται ως εργαλείο γενοκτονίας. Από όσα διαβάζουμε στην ιστορία ξέρουμε ότι η λιμοκτονία έρχεται σαν αποτέλεσμα ενός πολέμου. Αλλά το να χρησιμοποιείται η λιμοκτονία σαν όπλο, σαν εργαλείο, να εξυπηρετήσει μια γενοκτονία που εκτελείται αυτή τη στιγμή στη Γάζα, ίσως πρώτη φορά συμβαίνει στην ιστορία», ανέφερε καταληκτικά, εκφράζοντας εκ νέου την απογοήτευσή του για την έλλειψη αντίδρασης από τη διεθνή κοινότητα.

Ερωτηθείς αν η συμβολική εκδήλωση διαμαρτυρίας γίνεται μόνο στην Κύπρο ή όπου υπάρχουν Παλαιστίνιοι, ο κ. Ατάρι είπε ότι ίσως ξεκινήσει από τη Λευκωσία, αλλά θα υπάρχει κινητοποίηση παντού, προσθέτοντας πως υπάρχουν διαφορετικές ενέργειες που οδηγούν προς αυτή την κατεύθυνση.

Κληθείς να σχολιάσει τους λόγους για τους οποίους η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να ασκήσει έμπρακτη επιρροή στο Ισραήλ, ο Παλαιστίνιος πρέσβης είπε αρχικά ότι το γεγονός πως το Ισραήλ ανέκαθεν θεωρείται το χαϊδεμένο παιδί της Δύσης έχει σχέση και με την ιστορία και με το ότι οι Εβραίοι αδικήθηκαν στην Ευρώπη, αλλά και με το ότι κάποιες κυβερνήσεις και κάποιοι πολιτικοί έχουν κάποιο σύμπλεγμα απέναντι σε αυτό το θέμα.

Ερωτηθείς αν έχει συζητήσει τα εν λόγω ζητήματα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, δεδομένου ότι η Κύπρος είναι χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι η ίδια θύμα εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής και από τον Ιανουάριο του 2026 και για έξι μήνες θα έχει την προεδρία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο κ. Ατάρι είπε ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Προέδρου Χριστοδουλίδη στη Ραμάλα έγινε πρόταση από τον ίδιο να τεθεί το Παλαιστινιακό στις προτεραιότητες της κυπριακής προεδρίας.

«Βεβαίως και το θέλουμε, βεβαίως και το συζητάμε και συζητάμε συγκεκριμένα πράγματα. Η Κύπρος είναι μια φιλική χώρα, μας συνδέουν με την Κύπρο ιστορικές σχέσεις υπάρχει αλληλοσεβασμός και αλληλοκατανόηση στη σχέση μας με την Κύπρο και πάντα ευχόμαστε και ελπίζουμε ότι η κυπριακή κυβέρνηση, ασκώντας την εξωτερική πολιτική, ποτέ δεν θα είναι εις βάρος το Παλαιστινιακού, όπως η εξωτερική μας πολιτική ποτέ δεν ήταν και δεν πρόκειται να είναι εις βάρος του Κυπριακού», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς αν θεωρεί ότι η Κύπρος μπορεί να συμβάλει με κάποιον τρόπο στη διανομή της βοήθειας στη Γάζα, ίσως και μέσω του μοντέλου που χρησιμοποιήθηκε το προηγούμενο διάστημα, ο Παλαιστίνιος πρέσβης είπε ότι η Κύπρος ήταν από τις πρώτες χώρες που επίσημα δήλωσε ότι είναι έτοιμη να βοηθήσει. Αλλά, πρόσθεσε, «υπάρχει μεγάλη απόσταση από το να θέλω να βοηθήσω και το να μπορέσω να βοηθήσω επί του εδάφους στη Γάζα. Είναι πολύ περίπλοκη η κατάσταση στη Γάζα, είναι πάρα πολύ επικίνδυνη, πάρα πολύ δύσκολη».

Έξω από τον χώρο της πρεσβείας συγκεντρώθηκαν Παλαιστίνιοι που ζουν στην Κύπρο και άλλοι πολίτες, οι οποίοι με συνθήματα και πανό εξέφρασαν την συμπαράστασή τους στον λαό της Γάζας.

 

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε εγγραφή στο newsletter του «Π»

Εγγραφείτε στο Newsletter της εφημερίδας για να λαμβάνετε καθημερινά τις σημαντικότερες ειδήσεις στο email σας.

ΕΓΓΡΑΦΗ

Ακολουθήστε μας στα social media

App StoreGoogle Play