Βρετανία - έρευνα: Ένα στα πέντε παιδιά διαβιούν σε κατάσταση μεγάλης φτώχειας

ΑΘΗΝΑΪΚΟ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Header Image

Συνολικά 14% των ανθρώπων που ζουν στη Βρετανία αντιμετώπιζαν πείνα και στερήσεις στα τέλη Μαρτίου 2023, δηλ. περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι περισσότεροι σε σχέση με πριν από πέντε χρόνια

 

 Περισσότεροι από εννέα εκατομμύρια άνθρωποι, μεταξύ των οποίων ένα στα πέντε παιδιά, διαβιούν σε κατάσταση μεγάλης φτώχειας στη Βρετανία, αντιμετωπίζοντας δυσκολίες στη σίτιση και την ικανοποίηση των βασικών αναγκών τους, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

Συνολικά 14% των ανθρώπων που ζουν στη Βρετανία αντιμετώπιζαν πείνα και στερήσεις στα τέλη Μαρτίου 2023, δηλ. περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι περισσότεροι σε σχέση με πριν από πέντε χρόνια, σύμφωνα με την έρευνα του Trussell Trust, μιας φιλανθρωπικής οργάνωσης που διαχειρίζεται ένα μεγάλο δίκτυο τραπεζών τροφίμων σε όλη τη χώρα.

Το φαινόμενο αυτό έχει ιδιαίτερο αντίκτυπο στα παιδιά, 20% των οποίων βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση, όπως και το ένα τρίτο των μονογονεϊκών οικογενειών και το 28% των ανθρώπων που κατάγονται από μειονότητες των μαύρων.

Πάνω από 50% των 9,3 εκατ. ανθρώπων αυτών ζουν επίσης σε μια οικογένεια της οποίας ένα μέλος πάσχει από αναπηρία, υπογραμμίζει το Trussell Trust, που θεωρεί πως σε μεγάλη φτώχεια βρίσκονται τα νοικοκυριά των οποίων οι διαθέσιμοι πόροι είναι για παράδειγμα 152 στερλίνες (181 ευρώ) την εβδομάδα για ένα άτομο μόνο του, και 204 στερλίνες (243 ευρώ) την εβδομάδα για έναν ενήλικα με ένα παιδί.

Σύμφωνα με το Trussell Trust, η πανδημία της Covid-19 και η κρίση του κόστους ζωής που έπληξε τη χώρα από το 2022 λόγω των επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία, εξηγούν εν μέρει την επιδείνωση της κατάστασης.

Η ΜΚΟ αναφέρει ως εκ τούτου πως διένειμε 3,1 εκατομμύρια συσκευασίες τροφίμων, αριθμό που αποτελεί ρεκόρ, ανάμεσα στον Απρίλιο του 2023 και τον Μάρτιο του 2024, δηλ. διπλάσιο αριθμό σε σχέση με πέντε χρόνια νωρίτερα.

Όμως αναφέρεται επίσης στις «αδυναμίες» του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, κυρίως σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του "Universal Credit", του βασικού επιδόματος που χορηγείται στα νοικοκυριά με χαμηλό ή καθόλου εισόδημα, το οποίο θέσπισε η κυβέρνηση των Συντηρητικών το 2013.

Απέναντι σε αυτούς τους αριθμούς, η ΜΚΟ καλεί την κυβέρνηση των Εργατικών να λάβει μέτρα προκειμένου να βελτιώσει το σύστημα κοινωνικών παροχών, κυρίως ορίζοντας ένα ελάχιστο «εγγυημένο» επίπεδο εισοδήματος.

«Αν δεν αλλάξει τίποτα, ο αριθμός των ανθρώπων που δυσκολεύονται να τραφούν και ζουν σε δυσπραγία θα αυξηθεί», λέει η Χέλεν Μπάρναρντ, διευθύντρια πολιτικών, έρευνας και επίπτωσης του Trussell Trust, σύμφωνα με μια ανακοίνωση.

Η κυβέρνηση - που θα παρουσιάσει τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους στα τέλη του μηνός- θα πρέπει να καταστήσει «επείγουσα προτεραιότητα» τη μεταρρύθμιση του συστήματος, επιμένει.

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε εγγραφή στο newsletter του «Π»

Εγγραφείτε στο Newsletter της εφημερίδας για να λαμβάνετε καθημερινά τις σημαντικότερες ειδήσεις στο email σας.

ΕΓΓΡΑΦΗ

Ακολουθήστε μας στα social media

App StoreGoogle Play