Πρόκειται για μια τριμερή συνάντηση της Τουρκίας-Ουκρανίας-Ρωσίας. Προηγήθηκε τριμερής της Ουκρανίας με τις ΗΠΑ και την Τουρκία, ενώ αμέσως μετά οι Αμερικανοί εγκατέλειψαν το Ντολμάμπαχτσε. Αναφέρθηκε ότι από την αμερικανική πλευρά ήταν ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο, ο Πρέσβης των ΗΠΑ Τομ Μπαράκ και ο ειδικός απεσταλμένος για την Ουκρανία Κέλογκ.
Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν μίλησε κατά την έναρξη της τριμερούς συνάντησης Τουρκίας-Ρωσίας-Ουκρανίας, σημειώνοντας ότι αυτή ήταν η πρώτη πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση μεταξύ των δύο χωρών από τον Μάρτιο του 2022. «Πρέπει να εκμεταλλευτούμε αυτή την ευκαιρία για να προχωρήσουμε στο δρόμο της ειρήνης», ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.
Ο Χακάν Φιντάν, ο οποίος δήλωσε ότι θεωρούν πολύ σημαντικό το γεγονός ότι ο Πούτιν και ο Ζελένσκι άκουσαν τις εκκλήσεις για ειρήνη από τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν και τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τραμπ, δήλωσε ότι «η ετοιμότητα της Ρωσίας και της Ουκρανίας για άμεσες συνομιλίες κατέστησε δυνατή αυτή την κρίσιμη φάση, τη σημερινή».
Όπως μπορείτε να αντιληφθείτε, συνέχισε, «υπάρχουν δύο δρόμοι στο στάδιο που έχουμε φτάσει. Η μία από τις οδούς θα ξεκινήσει μια διαδικασία που θα οδηγήσει στην ειρήνη, ενώ η άλλη θα οδηγήσει σε περισσότερες καταστροφές και απώλειες ζωών. Τα μέρη θα αποφασίσουν ποια από αυτές τις οδούς θα επιλέξουν, με τη δική τους βούληση».
Υπενθυμίζοντας τις προσπάθειες της Τουρκίας για τον τερματισμό του πολέμου, ο Φιντάν είπε ότι «το γεγονός ότι φιλοξενούμε εκπροσώπους και από τις δύο πλευρές στην Τουρκία καταδεικνύει την ισχυρή μας βούληση να τερματίσουμε τον πόλεμο».
Ο Ουκρανός Υπουργός Άμυνας Ρουστέμ Ούμεροφ, ο οποίος ηγείται της ουκρανικής αντιπροσωπείας για τη συνάντηση με τη Ρωσία στην Κωνσταντινούπολη, δήλωσε ότι η ειρήνη θα μπορούσε να είναι εφικτή εάν η Ρωσία αποδεχτεί μια 30ήμερη εκεχειρία, την επιστροφή των απαχθέντων παιδιών και την ανταλλαγή όλων των αιχμαλώτων πολέμου.
Ο Ούμεροφ ανέφερε σε ανάρτησή του στο Facebook ότι η ουκρανική αντιπροσωπεία ήρθε «για να βρει πραγματικούς τρόπους για την επίτευξη βιώσιμης, δίκαιης ειρήνης».
Ένας Ουκρανός αξιωματούχος δήλωσε ότι οι προσπάθειες της Ρωσίας να εντάξει τις συνομιλίες της Κωνσταντινούπολης στις διαπραγματεύσεις του 2022 θα αποτύχουν.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, σχολίασε τις συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν σήμερα στην Κωνσταντινούπολη, λέγοντας: «Είναι πολύ καλό που οι Ουκρανοί έχουν έρθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Όλη η πίεση είναι στον Πούτιν».
Οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ ουκρανικής και ρωσικής αντιπροσωπείας στην Κωνσταντινούπουλη, ολοκληρώθηκαν, δήλωσε μια πηγή του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.
Ουκρανική πηγή ανέφερε σύμφωνα με το Reuters ότι κατά τη διάρκεια των συνομιλιών η ρωσική πλευρά έθεσε μη ρεαλιστικά αιτήματα, τα οποία ξεπερνούσαν κατά πολύ αυτά που οι δύο πλευρές είχαν συζητήσει στο παρελθόν.
«Οι ρωσικές απαιτήσεις είναι εκτός πραγματικότητας και υπερβαίνουν κατά πολύ οτιδήποτε έχει συζητηθεί προηγουμένως. Περιλαμβάνουν τελεσίγραφα προς την Ουκρανία να αποσυρθεί από το έδαφός της για κατάπαυση του πυρός και άλλους μη αρχικούς και μη εποικοδομητικούς όρους», δήλωσε η πηγή στο Reuters υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.
Σύμφωνα με πληροφορίες η Μόσχα απαιτεί από το Κίεβο να παραδώσει ουκρανικά εδάφη πριν από μια κατάπαυση του πυρός, τόνισε Ουκρανός αξιωματούχος στο Γαλλικό Πρακτορείο.
«Η Ουκρανία είναι έτοιμη για μια πραγματική κατάπαυση του πυρός και περαιτέρω γνήσια ειρηνευτική διαδικασία χωρίς προϋποθέσεις» πρόσθεσε η ουκρανική πηγή.
Μια ουκρανική πηγή προσκείμενη στις ειρηνευτικές συνομιλίες Μόσχας-Κιέβου αποκάλυψε στο BBC ότι η Ρωσία απαίτησε να μην παραστούν οι Αμερικανοί στη συνάντηση.
Επίσης τόνισε ότι η ρωσική αντιπροσωπεία «δεν είχε εντολή να λάβει σημαντικές αποφάσεις».
«Δεν είναι έτοιμοι να αποφασίσουν οτιδήποτε ουσιαστικό για τον τερματισμό του πολέμου», ανέφερε η πηγή.
Το Κίεβο μάλιστα τόνισε ότι οι Ουκρανοί «ήρθαν με σαφή εντολή» και κατηγόρησε τη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί τη συνάντηση για να «χαλάσει χρόνο και να δώσει μια παράσταση».
«Έχουμε πληροφορίες ότι οι Ρώσοι σχεδιάζουν να πάνε κατευθείαν στο ξενοδοχείο μετά τις διαπραγματεύσεις και τη συνέντευξη Τύπου και από εκεί στο αεροδρόμιο. Αυτό δείχνει επίσης ότι μπορεί να μην είναι σοβαροί», πρόσθεσε η ίδια πηγή.
Αυτές ήταν οι πρώτες άμεσες συνομιλίες μεταξύ των δύο εθνών από τις αρχές του 2022, αμέσως μετά την έναρξη της πλήρους εισβολής της Ρωσίας.
Σε μία άλλη εξέλιξη ο Πάπας Λέων προσφέρθηκε να ενεργήσει ως μεσολαβητής μεταξύ Κιέβου και Μόσχας για να βοηθήσει στην εξασφάλιση της ειρήνης στην Ουκρανία, ανέφερε το ιταλικό μέσο ενημέρωσης RAI, επικαλούμενο τον Υπουργό Εξωτερικών του Βατικανού, Πιέτρο Παρολίν.
Ο Παρολίν δήλωσε την Παρασκευή ότι ο πάπας θα μπορούσε να διατεθεί για μια συνάντηση μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων πλευρών, ώστε να συναντηθούν και «τουλάχιστον να μιλήσουν» μεταξύ τους, ανέφερε το RAI. Η Αγία Έδρα θα μπορούσε να είναι ένα «πολύ κατάλληλο μέρος», πρόσθεσε ο Παρoλίν.
Με πληροφορίες από Reuters,
ΠΗΓΗ: KYΠΕ, ΑΠΕ- ΜΠΕ, cnn.gr