Το Λος Άντζελες «ήταν ασφαλές και ήσυχο τις τελευταίες δύο νύχτες», δήλωσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, την Πέμπτη το πρωί, καθώς επαίνεσε τις στρατιωτικές δυνάμεις για τη βοήθειά τους στην αποκατάσταση της τάξης στην πόλη έπειτα από ημέρες διαδηλώσεων κατά των απελάσεων παράτυπων μεταναστών.
«Η υπέροχη Εθνική Φρουρά μας, με μια μικρή βοήθεια από τους πεζοναύτες, επέτρεψε στην Αστυνομία του Λος Άντζελες να κάνει αποτελεσματικά τη δουλειά της», δήλωσε ο Τραμπ στο Truth Social, προσθέτοντας ότι χωρίς τον στρατό η πόλη «θα ήταν μια σκηνή εγκλήματος που δεν έχουμε δει εδώ και χρόνια».
Οι ως επί το πλείστον ειρηνικές διαδηλώσεις ξέσπασαν την περασμένη εβδομάδα λόγω της ξαφνικής κλιμάκωσης των προσπαθειών για τη σύλληψη μεταναστών που βρίσκονται παράνομα στη χώρα.
Ωστόσο, υπήρξαν και μεμονωμένα επεισόδια βίας, όπως η πυρπόληση ταξί και πετροβολισμοί κατά της Αστυνομίας.
Ο Τραμπ ανέπτυξε αρκετές χιλιάδες στρατιώτες της Εθνοφρουράς και περίπου 700 πεζοναύτες σε ενεργό υπηρεσία, παρά τις αντιρρήσεις του Δημοκρατικού κυβερνήτη της Καλιφόρνια, Γκάβιν Νιούσομ, στην πρώτη τέτοια ενέργεια από Αμερικανό Πρόεδρο εδώ και δεκαετίες.
Στην ανάρτησή του, ο Τραμπ ανέφερε ότι ο Νιούσομ «είχε χάσει εντελώς τον έλεγχο της κατάστασης».
«Θα έπρεπε να λέει ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που τον σώσαμε, αντί να προσπαθεί να δικαιολογήσει τα λάθη και την ανικανότητά του!!!», πρόσθεσε ο Αμερικανός Πρόεδρος.
Παρόμοιες διαμαρτυρίες ξέσπασαν και σε άλλες πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ η Καλιφόρνια προετοιμαζόταν την Πέμπτη για μια νομική αναμέτρηση σχετικά με την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων από τον Τραμπ.
Για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας, καθώς οι τοπικές αρχές προσπαθούσαν να περιορίσουν τις βιαιοπραγίες και τις λεηλασίες που έπληξαν μερικά τετράγωνα της μεγαλούπολης, η οποία εκτείνεται σε έκταση 1.300 τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Πηγή: ΚΥΠΕ