Κατηγορίες για «συνωμοσία» απαγγέλθηκαν εναντίον τεσσάρων φιλοπαλαιστίνιων ακτιβιστών οι οποίοι πριν δύο εβδομάδες εισέβαλαν σε βάση της Πολεμικής Αεροπορίας της Βρετανίας και έβαψαν με μπογιά δύο αεροσκάφη για να διαμαρτυρηθούν για την υποστήριξη του Λονδίνου προς το Ισραήλ, ανακοίνωσε χθες Τετάρτη το βράδυ η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της αστυνομίας.
Νωρίτερα χθες οι Βρετανοί βουλευτές ψήφισαν με μεγάλη πλειοψηφία να τεθεί εκτός νόμου και να χαρακτηριστεί τρομοκρατική η οργάνωση Palestine Action, μέλη της οποίας ευθύνονται για τον βανδαλισμό αυτό. Σήμερα πρόκειται να ψηφίσει για το θέμα και η Βουλή των Λόρδων.
Υπό κράτηση
Η Έιμι Γκάρντινερ- Γκίμπσον, 29 ετών, ο Τζόνι Κινκ, 24 ετών, ο Ντάνιελ Τζερονιμάιντες- Νόρι, 35 ετών, και ο Λιούι Τσιαραμέλο, 22 ετών, έχουν τεθεί υπό προσωρινή κράτηση και αναμένεται να παρουσιαστούν σήμερα ενώπιον δικαστηρίου στο Λονδίνο.
Κατηγορούνται για «συνωμοσία» με στόχο να εισέλθουν σε απαγορευμένη περιοχή προκειμένου να βλάψουν την ασφάλεια και τα συμφέροντα της Βρετανίας και να διαπράξουν ζημιές, ανέφερε η υπηρεσία αντιτρομοκρατίας σε ανακοίνωσή της.
Αρχικά ήταν ύποπτοι ότι «διέπραξαν, προετοίμασαν ή υποκίνησαν τη διάπραξη τρομοκρατικών ενεργειών», όμως η εισαγγελία εκτίμησε τελικά ότι «τα αδικήματα αυτά δεν συνδέονται με την τρομοκρατία».
Ακτιβιστές εισέβαλαν σε βάση Brize Norton
Μία γυναίκα 41 ετών συνελήφθη επίσης, καθώς είναι ύποπτη ότι «προσέφερε βοήθεια» στους ακτιβιστές, όμως αφέθηκε ελεύθερη υπό όρους μέχρι τις 19 Σεπτεμβρίου. Ακόμη ένας άνδρας 23 ετών αφέθηκε ελεύθερος χωρίς να του απαγγελθούν κατηγορίες.
Πολλά μέλη της Palestine Action εισέβαλαν στις 20 Ιουνίου στη βάση Brize Norton, τη μεγαλύτερη της βρετανικής Πολεμικής Αεροπορίας που βρίσκεται στην κεντρική Αγγλία, και έβαψαν με κόκκινη μπογιά δύο πολεμικά αεροσκάφη.
Σύμφωνα με την αστυνομία, η ζημιά εκτιμάται στα 7 εκατομμύρια λίρες (8,10 εκατ. ευρώ). Η οργάνωση επεσήμανε ότι θα προσφύγει στη δικαιοσύνη κατά της απαγόρευσής της και της ένταξής της στον κατάλογο με τις τρομοκρατικές οργανώσεις.
Υπό εξέταση η υπόθεση
Δικαστήριο του Λονδίνου θα αρχίσει να εξετάζει το θέμα ήδη από την Παρασκευή, με την Palestine Action να έχει την υποστήριξη ανθρωπιστικών μη κυβερνητικών οργανώσεων, περιλαμβανομένης της Διεθνούς Αμνηστίας.
Αν η παραμείνει σε ισχύ η απαγόρευση της οργάνωσης, όποιος ανήκει σε αυτή ή την υποστηρίζει θα κινδυνεύει να του ασκηθούν ποινικές διώξεις και να του επιβληθεί ποινή έως και 14 ετών κάθειρξη.
Πηγή: cnn.gr