Ο φετινός Ιούλιος σημαδεύεται από έντονα καιρικά φαινόμενα που προκαλούν ανησυχία στους επιστήμονες και τις αρχές σε όλο τον κόσμο
Από τον ασυνήθιστο θαλάσσιο καύσωνα στη δυτική Μεσόγειο έως τις καταστροφικές βροχοπτώσεις στην Ασία, τα ακραία φαινόμενα φέρνουν στο προσκήνιο τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής Guardian.
Θερμοκρασίες ρεκόρ στην Μεσόγειο θάλασσα
Η θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας κοντά στην Ισπανία και την Πορτογαλία έχει εκτοξευθεί σε επίπεδα που προβληματίζουν έντονα την επιστημονική κοινότητα. Ειδικά στα ανοικτά της Μαγιόρκα, από τα τέλη Ιουνίου οι θερμοκρασίες ξεπερνούν τακτικά τους 30°C, φαινόμενο ιδιαίτερα σπάνιο για την εποχή.
Τέτοιες θερμοκρασίες είναι συνηθέστερες αργότερα μέσα στο καλοκαίρι, γεγονός που το καθιστά ιδιαίτερα ανησυχητικό.
Η ναυτιλιακή αρχή της Πορτογαλίας ανακοίνωσε πως η νότια Αλγκάρβε βίωσε θαλάσσιο καύσωνα από τις 28 Ιουνίου έως τις 9 Ιουλίου, με τη θερμοκρασία να υπερβαίνει τον μέσο όρο των τελευταίων 20 ετών κατά έως και 5°C. Σύμφωνα με ειδικούς, πρόκειται για τον πιο ακραίο θαλάσσιο καύσωνα που έχει καταγραφεί ποτέ στην περιοχή αυτή για την εποχή.
Η κλιματική κρίση, επισημαίνουν οι επιστήμονες, εντείνει την ένταση και τη διάρκεια αυτών των φαινομένων. Οι θαλάσσιοι καύσωνες επηρεάζουν σοβαρά τα θαλάσσια οικοσυστήματα και την άγρια ζωή.
Η παρατεταμένη έκθεση σε θερμά νερά εξαντλεί τα ενεργειακά αποθέματα των οργανισμών, οδηγώντας ορισμένα είδη σε αδυναμία επιβίωσης ή και αναπαραγωγής. Η διατάραξη αυτή μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα των θαλάσσιων περιοχών.
Ακραία καιρικά φαινόμενα στη νοτιοανατολική Ασία
Την ίδια ώρα, η Νότια Κορέα αντιμετωπίζει τις συνέπειες μιας παρατεταμένης περιόδου καταρρακτωδών βροχών. Από την περασμένη Τετάρτη, ισχυρές βροχοπτώσεις πλήττουν τη χώρα, προκαλώντας κατολισθήσεις, πλημμύρες και ανθρώπινες απώλειες. Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ δύο ακόμη αγνοούνται.
Οι αρχές εξέδωσαν προειδοποιήσεις για κατολισθήσεις σε πολλές περιοχές. Από τις πλημμύρες και τις εκκενώσεις επηρεάστηκαν περισσότεροι από 7.000 πολίτες, με περίπου 3.000 να μην έχουν επιστρέψει ακόμα στα σπίτια τους. Πάνω από 600 κατοικίες υπέστησαν σοβαρές ζημιές, επισημαίνει το ρεπορτάζ.
Στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής και νοτιοανατολικής Ασίας, η τροπική καταιγίδα Wipha συνέβαλε σε περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης. Αφού επηρέασε τις Φιλιππίνες, πέρασε νότια της Ταϊβάν και την Κυριακή έφερε έντονα καιρικά φαινόμενα στο Χονγκ Κονγκ. Πάνω από 110 χιλιοστά βροχής καταγράφηκαν σε μόλις τρεις ώρες, ενώ οι άνεμοι έφτασαν ταχύτητες έως και 161 χιλιόμετρα την ώρα.
Η συνύπαρξη των ακραίαων καιρικών φαινομένων αυτήν την περίοδο συμπίπτει με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής επισημαίνουν οι ειδικοί. Ωστόσο αυτές οι επιπτώσεις δεν είναι πάντα ορατές με γυμνό μάτι και μπορεί να έχουν πιο μακροπρόθεσμα αποτελέσματα, αλλάζοντας το περιβάλλον γύρω μας. Αυτό μπορεί να συμβεί με τις ακραίες θερμοκρασίες στα θαλάσσια ύδατα στην Μεσόγειο. Το ίδιο σημαντικές μπορεί να είναι οι επιπτώσεις από τις παρατεταμένες καταιγίδες σε τμήματα της Ασίας.
Πηγή: iefimerida.gr