Ο πλανήτης υποδέχεται το 2026 με πυροτεχνήματα και χαμόγελα – Οι πρώτες χώρες που υποδέχθηκαν τη νέα χρονιά (βίντεο)

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS

Header Image

Η ατόλη Κιριτιμάτι, γνωστή και ως Νήσος των Χριστουγέννων, έγινε το πρώτο μέρος στον πλανήτη που υποδέχθηκε επίσημα το 2026, καθώς οι κάτοικοί της γιόρτασαν την αλλαγή του χρόνου αρκετές ώρες πριν από οποιαδήποτε άλλη περιοχή.

Οι πανηγυρισμοί για την έλευση του νέου έτους ξεκίνησαν στις χώρες του Ειρηνικού που γύρισαν ήδη την σελίδα του 2025 που σημαδεύτηκε από τον πόλεμο και την ανακωχή στη Γάζα, τις μάταιες προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, τις κολοσσιαίες επενδύσεις στο τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης και την ταραχώδη επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Οξυμένα από την κλιματική απορρύθμιση που προκαλείται από τις ανθρώπινες δραστηριότητες, ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα - δασικές πυρκαγιές στην Ευρώπη, ξηρασία στην Αφρική και φονικές πλημμύρες στην Ασία - έπληξαν τον πλανήτη και το 2025, που μένει επισήμως στην ιστορία μεταξύ των τριών θερμότερων ετών που έχουν ποτέ καταγραφεί.

Οι χώρες του Ειρηνικού με πρώτο το Κιριμπάτι ήταν οι πρώτες περιοχές του πλανήτη όπου το ρολόι σήμανε 12 τα μεσάνυνκτα. Ακολούθησαν η Νέα Ζηλανδία με την πρωτεύουσα Ουέλινγκτον να φωτίζεται από τα πυροτεχνήματα, κηρύσσοντας την έναρξη των εορτασμών στον κόσμο.

Οι πρώτες χώρες που μπήκαν στο νέο έτος

Πρώτοι υποδέχθηκαν την Πρωτοχρονιά οι νησιωτικοί προορισμοί του Ειρηνικού. Ανάμεσά τους η Δημοκρατία του Κιριμπάτι, και ειδικότερα το λεγόμενο Νησί των Χριστουγέννων, που καταγράφεται ως το πρώτο σημείο του πλανήτη όπου αλλάζει το ημερολόγιο, καθώς και η Σαμόα. Στη συνέχεια, τη σκυτάλη πήραν η Νέα Ζηλανδία και η Αυστραλία, όπου χιλιάδες πολίτες και επισκέπτες συγκεντρώθηκαν σε ανοιχτούς χώρους για να παρακολουθήσουν θεαματικές φωταγωγήσεις και εορτασμούς σε εμβληματικά τοπόσημα.

To Σίδνεϊ της Αυστραλίας γιόρτασε την έλευση του 2026 με ένα εντυπωσιακό σόου πυροτεχνημάτων, που πραγματοποιήθηκε υπό αυξημένη αστυνομική παρουσία, εβδομάδες αφότου ένοπλοι σκότωσαν 15 ανθρώπους σε μια εβραϊκή εκδήλωση στην πόλη.

 

 

Οι ετήσιες εορταστικές εκδηλώσεις της Πρωτοχρονιάς στο Σίδνεϊ είναι παγκοσμίως γνωστές για τα θεαματικά πυροτεχνήματά τους, με 40.000 πυροτεχνήματα να φωτίζουν τον ουρανό σε μήκος επτά χιλιομέτρων πάνω από κτίρια και σκάφη στο λιμάνι του, μεταξύ άλλων στα διάσημα αξιοθέατα της Γέφυρας του Λιμανιού και της Όπερας του Σίδνεϊ.

Οι διοργανωτές τήρησαν ενός λεπτού σιγή για τα θύματα της επίθεσης στις 11.00 το βράδυ τοπική ώρα (14.00 ώρα Κύπρου), με τη Γέφυρα του λιμένα του Σίδνεϊ να έχει φωτιστεί με λευκό χρώμα και μια μενορά (επτάφωτος λυχνία), σύμβολο του Ιουδαϊσμού, να προβάλλεται στους πυλώνες της.

«Έπειτα από ένα τραγικό τέλος της χρονιάς για την πόλη μας, ελπίζουμε πως η παραμονή της Πρωτοχρονιάς θα προσφέρει μια ευκαιρία να έρθουμε ο ένας κοντά στον άλλο και να ατενίσουμε με ελπίδα ένα ειρηνικό και ευτυχισμένο 2026», δήλωσε η δήμαρχος του Σίδνεϊ Κλόβερ Μουρ ενόψει των εκδηλώσεων.

Οι δύο ένοπλοι, ένας πατέρας και ο γιος του, σκότωσαν 15 ανθρώπους σε μια εκδήλωση για τη Χανουκά τη 14η Δεκεμβρίου, στη χειρότερη μαζική ένοπλη επίθεση των τελευταίων 30 ετών, η οποία σόκαρε τη χώρα και αύξησε τους φόβους για την άνοδο του αντισημιτισμού.

Οι παραδοσιακοί χριστουγεννιάτικοι εορτασμοί στο Μποντάι ακυρώθηκαν φέτος και διάφορες πρωτοχρονιάτικες εκδηλώσεις που είχαν προγραμματιστεί επίσης δεν θα πραγματοποιηθούν.

Περίπου 3.000 αστυνομικοί, ορισμένοι κρατώντας πυροβόλα όπλα, αναπτύχθηκαν στην πόλη για τις εκδηλώσεις της Πρωτοχρονιάς, που συνήθως προσελκύουν πάνω από ένα εκατομμύριο θεατές.  

«Πρέπει να δείξουμε την περιφρόνησή μας μπροστά σε αυτό το φρικτό έγκλημα και να πούμε ότι δεν πρόκειται να πτοηθούμε από αυτό το είδος τρομοκρατίας και δεν πρόκειται να αλλάξουμε τον τρόπο που ζούμε στην όμορφη πόλη μας», δήλωσε σήμερα ο Πρωθυπουργός της Νέας Νότιας Ουαλίας, Κρις Μινς.

 

Στο Χονγκ Κονγκ, η επίδειξη πυροτεχνημάτων που είχε προγραμματιστεί ακυρώθηκε ως φόρος τιμής στους 161 ανθρώπους που σκοτώθηκαν σε μια πυρκαγιά που κατέστρεψε ένα συγκρότημα πολυκατοικιών τον Νοέμβριο.  

Στη Σεούλ, χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο περίπτερο Bosingak, όπου μια μπρούντζινη καμπάνα χτυπά 33 φορές τα μεσάνυχτα, μια παράδοση που έχει τις ρίζες της στη βουδιστική κοσμολογία, συμβολίζοντας τους 33 παραδείσους. Οι κωδωνοκρουσίες πιστεύεται πως διώχνουν την κακοτυχία και υποδέχονται την ειρήνη και την ευημερία για τη χρονιά που έρχεται.

To 2026 καλωσόρισε η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και η Βόρεια Κορέα:

2026 στην Κίνα:

Εορταστικές εκδηλώσεις για την έλευση του νέου έτους και μια παράσταση με τύμπανα πραγματοποιήθηκαν στο πέρασμα Juyong, στο Σινικό Τείχος λίγο έξω από το Πεκίνο. Το πλήθος κρατούσε πινακίδες που έγραφαν 2026 και είχαν το σύμβολο ενός αλόγου. Ο Φεβρουάριος σηματοδοτεί την άφιξη της Χρονιάς του Αλόγου στο κινεζικό σεληνιακό ημερολόγιο.

Ταϊλάνδη, Βιετνάμ, Καμπότζη και Τζακάρτα υποδέχτηκαν το 2026:

Άλλαξε ο χρόνος στην Αδελαΐδα:

 

Φωτογραφίες από τη Νέα Ζηλανδία:

Στο Ρίο ντε Τζανέιρο, στην μεγάλη γιορτή της έλευσης του νέου έτους αναμένονται περί τα 2.5 εκατομμύρια άνθρωποι στην παραλία της Κοπακαμπάνα.

Την ίδια ώρα, στην Κροατία, το πρωτοχρονιάτικο πάρτι ξεκίνησε από νωρίς. Από το 2000, στην πόλη Φούζινε η αντίστροφη μέτρηση πραγματοποιείται το μεσημέρι τοπική ώρα, μια παράδοση που έκτοτε έχει εξαπλωθεί σε ολόκληρη τη χώρα. Τα πλήθη ζητωκραυγάζουν, κερνούν ο ένας τον άλλο σαμπάνια και χορεύουν στους ρυθμούς της μουσικής, όλα αυτά κατά τη διάρκεια του μεσημεριού. Οι πιο θαρραλέοι, φορώντας σκουφάκια του Άγιου Βασίλη, βούτηξαν στα παγωμένα νερά της λίμνης Μπάγιερ.

Σε άλλες περιοχές του κόσμου, οι προετοιμασίες βρίσκονται σε εξέλιξη για πιο παραδοσιακές προπόσεις τα μεσάνυχτα. Σε θερμοκρασίες υπό το μηδέν, στη Νέα Υόρκη, οι διοργανωτές ξεκίνησαν να τοποθετούν κιγκλιδώματα ασφαλείας και στήνουν σκηνές εν αναμονή του πλήθους που θα συρρεύσει στην Τάιμς Σκουέρ για την ετήσια πτώση της μπάλας.

Εντυπωσιακό το σόου σε Παρίσι και Ρώμη:

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επέλεξε να στείλει ένα μήνυμα αυτοπεποίθησης για το 2026, χρονιά όπου θα διεξαχθούν οι ενδιάμεσες εκλογές. «Δεν είναι θαυμάσιο που έχουμε ένα ισχυρό σύνορο, δεν υπάρχει πληθωρισμός, διαθέτουμε έναν ισχυρό στρατό και μια ακμάζουσα οικονομία; Καλή Χρονιά!», έγραψε στο μέσο του κοινωνικής δικτύωσης Truth Social.

Εντυπωσιακό σόου στο Ντουμπάι:

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ / ΚΥΠΕ

 

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα