Συρρίκνωση οικονομίας Ηνωμένου Βασιλείου τον Απρίλη, εν μέσω πολέμου Μέσης Ανατολής

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS

Header Image

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) μειώθηκε κατά 0,1% τον Απρίλιο, έπειτα από αύξηση 0,3% τον Μάρτιο, ανακοίνωσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία σε σχετική δήλωση

Η οικονομία της Βρετανίας συρρικνώθηκε τον Απρίλιο, καθώς ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή επηρέασε αρνητικά την ανάπτυξη, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Παρασκευή, προκαλώντας νέο πλήγμα στον Πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με πολιτική κρίση.

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) μειώθηκε κατά 0,1% τον Απρίλιο, έπειτα από αύξηση 0,3% τον Μάρτιο, ανακοίνωσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία σε σχετική δήλωση.

Το αποτέλεσμα ήταν σύμφωνο με τις προβλέψεις των αναλυτών και ακολούθησε μια καλύτερη του αναμενομένου επίδοση κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Η άνοδος των τιμών της ενέργειας, που προκλήθηκε από τον πόλεμο ο οποίος ξεκίνησε με αμερικανοϊσραηλινά πλήγματα κατά του Ιράν στις 28 Φεβρουαρίου, αναζωπύρωσε τις πληθωριστικές πιέσεις και απειλεί να εκτροχιάσει την οικονομική ανάπτυξη.

«Πριν τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, η ανάπτυξη ήταν υψηλότερη από ό,τι αναμενόταν και ο πληθωρισμός υποχωρούσε», δήλωσε η Υπουργός Οικονομικών, Ρέιτσελ Ρίβς, σχολιάζοντας τα στοιχεία.

«Δεν πρόκειται για έναν πόλεμο που επιδιώξαμε ή στον οποίο συμμετείχαμε, αλλά είναι ένας πόλεμος που θα έχει αντίκτυπο και στο εσωτερικό της χώρας», πρόσθεσε.

Η αδύναμη οικονομική επίδοση αποτέλεσε νέο πλήγμα για τον Κιρ Στάρμερ, ο οποίος αντιμετωπίζει εκκλήσεις να παραιτηθεί.

Οι Υπουργοί Άμυνας και Ενόπλων Δυνάμεων της Βρετανίας παραιτήθηκαν, την Πέμπτη, έπειτα από διαφωνία σχετικά με τις αμυντικές δαπάνες, αποδυναμώνοντας περαιτέρω την εξουσία του Στάρμερ μόλις μία εβδομάδα πριν από μια αναπληρωματική εκλογή, η οποία θα μπορούσε να πυροδοτήσει προσπάθεια αντικατάστασής του.

Ο Υπουργός Άμυνας, Τζον Χέιλι, παραιτήθηκε προειδοποιώντας ότι το πολυαναμενόμενο Σχέδιο Αμυντικών Επενδύσεων της Κυβέρνησης για τη χρηματοδότηση της άμυνας κατά την επόμενη δεκαετία — το οποίο ο Στάρμερ δεν έχει ακόμη δημοσιεύσει — κινδυνεύει να καταστήσει τη Βρετανία «λιγότερο ασφαλή».

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα