Ο ΑΔΜΗΕ ως φορέας υλοποίησης του έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ (Great Sea Interconnector), διαψεύδει κατηγορηματικά χθεσινό δημοσίευμα της Καθημερινής με τίτλο «Αντί για Κύπρο, το καλώδιο πάει προς Δωδεκάνησα».
«Τα σενάρια που αναπτύσσονται στο εν λόγω δημοσίευμα δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα και υποδηλώνουν άγνοια των όρων που διέπουν τα ευρωπαϊκά έργα κοινού ενδιαφέροντος καθώς και των διαδικασιών με βάση τις οποίες πραγματοποιούνται τα έργα των ηλεκτρικών διασυνδέσεων», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
«Ο ΑΔΜΗΕ παραμένει προσηλωμένος στην υλοποίηση του έργου στρατηγικής σημασίας για τα εμπλεκόμενα κράτη και την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία το χρηματοδοτεί με το ποσό των €657 εκατ. », καταλήγει.
Όπως έγραψε χθες η Καθημερινή, το καλώδιο που κατασκευάζεται για να ποντιστεί στην Ανατολική Μεσόγειο, ώστε να διασυνδέσει την Κρήτη με την Κύπρο, ενδέχεται να βρεθεί τελικά στον βυθό του Αιγαίου.
«Περίπου δύο μήνες μετά την προσωρινή αναστολή πληρωμών από τον ΑΔΜΗΕ προς την κατασκευάστρια εταιρεία του υποβρύχιου καλωδίου, τη γαλλική Nexans, και τις αδιέξοδες προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να επαναφέρει τα ερευνητικά πλοία που είχαν προηγουμένως αποδεσμευτεί για να περιοριστεί η οικονομική έκθεση του ΑΔΜΗΕ, το έργο της εμβληματικής ηλεκτρικής διασύνδεσης (GSI) βρίσκεται εκ νέου στον αέρα», αναφέρθηκε στο δημοσίευμα.