Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είπε στον επικεφαλής της ομοσπονδιακής τράπεζας (Fed) Τζερόμ Πάουελ ότι «έκανε λάθος» επειδή δεν μείωσε τα επιτόκια, ανέφερε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, μετά τη συνομιλία που είχαν οι δύο άνδρες νωρίτερα.
«Ο Πρόεδρος (Τραμπ) είπε ότι πιστεύει πως ο Πρόεδρος της Fed έκανε λάθος επειδή δεν μείωσε τα επιτόκια. Αυτό μας βάζει σε λιγότερο πλεονεκτική θέση σε σχέση με την Κίνα και άλλες χώρες», οι κεντρικές τράπεζες των οποίων πρόσφατα μείωσαν τα επιτόκια, δήλωσε η Κάρολαϊν Λέβιτ, κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων στον Λευκό Οίκο.
Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, είχε την Πέμπτη συνάντηση με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο για να συζητήσουν οικονομικές εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένων των εξελίξεων για την ανάπτυξη, την απασχόληση και τον πληθωρισμό, αναφέρει ανακοίνωση του Γραφείου του κ. Πάουελ.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε κατόπιν πρόσκλησης του Προέδρου Τραμπ, αναφέρεται στην ανακοίνωση.
«Ο Πρόεδρος Πάουελ δεν συζήτησε τις προσδοκίες του για τη νομισματική πολιτική, εκτός από το να τονίσει ότι η πορεία της (νομισματικής) πολιτικής θα εξαρτηθεί εξ ολοκλήρου από τις εισερχόμενες οικονομικές πληροφορίες και τι σημαίνει αυτό για τις προοπτικές» της οικονομίας, προστίθεται στην ανακοίνωση.
Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα επιτεθεί στον Πάουελ, δηλώνοντας ότι θέλει να τον δει να αποχωρεί από την κεντρική τράπεζα.
Ο Τραμπ πρότεινε τον κ. Πάουελ για τη θέση του Προέδρου της Fed κατά τη διάρκεια της πρώτης του θητείας στην προεδρία των ΗΠΑ και επαναπροτάθηκε για δεύτερη θητεία από τον Δημοκρατικό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.
«Ο Πρόεδρος Πάουελ δήλωσε ότι αυτός και οι συνάδελφοί του στην FOMC θα καθορίσουν τη νομισματική πολιτική, όπως απαιτείται από το νόμο, για να υποστηρίξουν τη μέγιστη απασχόληση και τις σταθερές τιμές και θα λάβουν αυτές τις αποφάσεις με βάση αποκλειστικά προσεκτική, αντικειμενική και μη πολιτική ανάλυση», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της Fed.
Ο Τραμπ, ο οποίος επιτέθηκε στον Πάουελ για την απόφαση της Fed να μην μειώσει τα επιτόκια, δήλωσε πρόσφατα ότι δεν έχει καμία πρόθεση να προσπαθήσει να απολύσει τον Πάουελ.
Ωστόσο, η πιθανότητα απόλυσης έχει αναστατώσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές που βασίζονται στην ικανότητα μιας ανεξάρτητης Fed, χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις.
Πηγή: ΚΥΠΕ