Η ζήτηση αργού πετρελαίου θα συνεχίσει να αυξάνεται τουλάχιστον μέχρι το 2050, ανακοίνωσε την Πέμπτη ο Οργανισμός Πετρελαιο-εξαγωγικών Κρατών ΟΠΕΚ, χαρακτηρίζοντας τις προσπάθειες για ταχεία απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα μια ανεφάρμοστη φαντασίωση.
Στην τελευταία ετήσια έκθεσή του σχετικά με τις προοπτικές της ζήτησης πετρελαίου, ο ΟΠΕΚ προβλέπει αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου κατά 18,6%, από 103,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2024, σε περίπου 123 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2050.
Αυτή η αυξανόμενη ζήτηση θα «προκληθεί από την επέκταση της οικονομικής ανάπτυξης, την αύξηση του πληθυσμού, την αυξανόμενη αστικοποίηση, τις νέες ενεργοβόρες βιομηχανίες, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, και την ανάγκη να μεταφερθεί ενέργεια σε δισεκατομμύρια" ανθρώπους που σήμερα δεν την έχουν, αναφέρει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΠΕΚ, Χάιτχαμ Αλ Γκάις, σε πρόλογό του στην έκθεση.
«Δεν υπάρχει κορύφωση της ζήτησης πετρελαίου στον ορίζοντα», είπε.
Αυτή η πρόβλεψη φέρνει τον ΟΠΕΚ, ο οποίος συγκεντρώνει μια σειρά από κορυφαίες χώρες εξαγωγής πετρελαίου στον κόσμο, σε αντίθεση με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, του οποίου τα κράτη μέλη περιλαμβάνουν πολλές χώρες που καταναλώνουν πετρέλαιο.
Ο ΔΟΕ ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα πως αναμένει ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αρχίσει να μειώνεται το 2030, λόγω της αύξησης των ηλεκτρικών αυτοκινήτων και της μετατόπισης από το αργό πετρέλαιο στην παραγωγή ενέργειας.
Ο ΔΟΕ προβλέπει ακόμη και μείωση της ζήτησης πετρελαίου στη Σαουδική Αραβία, μια ισχυρή χώρα του ΟΠΕΚ, καθώς αντικαθιστά το αργό πετρέλαιο με φυσικό αέριο και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για την παραγωγή ενέργειας.
Ο Γκάις είπε ακόμη ότι ο ΟΠΕΚ βλέπει την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου να καθοδηγείται κυρίως από τις αναπτυσσόμενες χώρες και ότι τα ορυκτά καύσιμα εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν περίπου το 80% του παγκόσμιου μείγματος καυσίμων, ελάχιστα διαφοροποιημένα από την ίδρυση του καρτέλ το 1960.
Πρόσθεσε ότι "...έχει γίνει ολοένα και πιο σαφές σε πολλούς υπεύθυνους χάραξης πολιτικής τα τελευταία χρόνια ότι η αφήγηση της ταχείας σταδιακής κατάργησης του πετρελαίου και του φυσικού αερίου έχει θεωρηθεί ως αυτό που είναι: μη λειτουργική και μια φαντασίωση".
Ο επικεφαλής του ΟΠΕΚ κατήγγειλε ότι τα πολλά χρονοδιαγράμματα για την επίτευξη μηδενικών καθαρών εκπομπών άνθρακα δίνουν ελάχιστη προσοχή στην "ενεργειακή ασφάλεια, την προσιτότητα ή τη σκοπιμότητα».
Οι ειδικοί λένε ότι η ταχεία σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων είναι απαραίτητη εάν η υπερθέρμανση του πλανήτη πρόκειται να διατηρηθεί στους 1,5 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.
Πηγή: ΚΥΠΕ