Καθ’ όλη τη διάρκεια της χθεσινής τελευταίας μέρας της στην Κύπρο, η προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ συνέχισε τις επαφές της σε μια ύστατη προσπάθεια να δημιουργήσει συνθήκες για αναζήτηση συμβιβαστικής φόρμουλας στο θέμα των οδοφραγμάτων, τόσο με επισκέψεις σε συγκεκριμένα σημεία της νεκρής ζώνης, (βρέθηκε στην περιοχή της Λεύκας), όσο και με μια ακόμη μακρά διαβούλευση με τους διαπραγματευτές των δύο πλευρών. Η κ.Ολγκίν εξετάζει μαζί με τους συνεργάτες της διάφορα σενάρια τα οποία έχουν στόχο την ικανοποίηση κάποιων εκ των θέσεων των δύο πλευρών για τα οδοφράγματα, τα οποία ως έχουν εξελιχθεί τα δεδομένα είναι το μόνο ζήτημα για το οποίο διατηρείται και συντηρείται ο διάλογος, αφού αναζητούνται λύσεις αμοιβαιότητας για τις δυο πλευρές
Όπως είναι γνωστό, στο τραπέζι των επαφών της Ολγκίν τις τελευταίες ημέρες έχουν τεθεί όλα τα σημεία διέλευσης, όπως τα έχει κωδικοποιήσει ο ΓΓ μετά την Πενταμερή της Γενεύης, δηλαδή το οδόφραγμα Μιας Μηλιάς, η δίοδος από το Πυρόι στην Αθηένου, η διασύνδεση της Λουρουτζίνας προς Λύμπια, η εκκρεμότητα που υφίσταται στη διασύνδεση του Άρσους με την Πύλα, και βεβαίως η διάνοιξη του οδοφράγματος στα Κόκκινα.
Η δίοδος της Ληδήνης
Ταυτοχρόνως, στις συζητήσεις της τίθενται ως εναλλακτικές επιλογές και περιοχές εντός της παλιάς Λευκωσίας, κυρίως για την πρόταση που αφορά τη διάνοιξη διόδου για τους πεζούς στην οδό Ληδήνης, η οποία βρίσκεται πίσω από το νέο δημαρχείο της πόλης. Μια πρόταση, η υλοποίηση της οποίας μπορεί να σώσει τα προσχήματα ώστε η Πενταμερής να μην βρεθεί στα κενό αλλά να έχει κάτι να παρουσιάσει ο Γενικός Γραμματέας.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι εντός της Λευκωσίας είχαν προταθεί στο παρελθόν και άλλες δίοδοι. Η πρόταση για διάνοιξη της οδού Ληδήνης ανήκει στον Τουρκοκύπριο δήμαρχο Μεχμέτ Χαρμαντζί και έχει συζητηθεί, τόσο με τον τέως δήμαρχο Λευκωσίας Κωνσταντίνο Γιωρκάτζη, όσο και με τον σημερινό δήμαρχο Χαράλαμπο Προύντζο. Η πρωτοβουλία των δημάρχων της Λευκωσίας ενσωματώνει και άλλα οδοφράγματα για πεζούς, με βασικό στόχο να υπάρξει βελτίωση της κινητικότητας αλλά και διευκόλυνση των κατοίκων της πόλης, και από τις δύο πλευρές.
Οι δυσκολίες δεν εξέλιπαν
Με βάση την έως τώρα πληροφόρηση από τις συζητήσεις για τα οδοφράγματα στις οποίες εμβαθύνει η Μαρία Ανχελα Ολγκίν, δύσκολα διαφαίνεται μια συμφωνία, έστω και περιορισμένης μορφής στην οποία να εμπεριέχεται το στοιχείο της αμοιβαιότητας. Ο Τ/Κ ηγέτης, με νέες χθεσινές του δηλώσεις, επί της ουσίας δεν άφησε περιθώρια για συμφωνία διάνοιξης, έστω και μερικών εκ των προτεινόμενων οδοφραγμάτων, αφού εκ νέου απορρίπτει την πρόταση για τη διάνοιξη του οδοφράγματος στο Πυρόι. Όπως είπε, δεν πρόκειται να αποδεχθεί τον «διάδρομο», κατά την έκφρασή του, που ενώνει την περιοχή. Η επιχειρηματολογία για τον τράνζιτ διάδρομο την οποία επαναφέρει ο Τατάρ δεν αφήνει περιθώρια συναντίληψης η οποία να οδηγεί και την ε/κ πλευρά να αποδεχθεί την διάνοιξη της Μιας Μηλιάς. Όπως υποστηρίζει ο Τατάρ, «δεν είναι δυνατόν να δώσουμε άδεια σε διάδρομο». Μπορεί, πρόσθεσε, να κάνει οποιαδήποτε συζήτηση για σημεία διέλευσης/οδοφράγματα, όχι όμως για «διαδρόμους/διελεύσεις», ενώ επανέλαβε τη δική του πρότασή η οποία αφορά τα οδοφράγματα στη Μια Μηλιά και στη Λουρουτζίνα.
Στην ουσία ο Τατάρ φρόντισε να ακυρώσει την όποια προσπάθεια βρίσκεται στο τραπέζι αυτή την ώρα για συμφωνία στα σημεία διέλευσης, όπως θα ήθελε και η προσωπική του απεσταλμένη του ΓΓ.
Οι συζητήσεις, όπως πληροφορείται ο «Π», δεν έχουν ευμενή κατάληξη τη δεδομένη στιγμή, κυρίως σε σχέση με τη διάνοιξη όλων των προτεινόμενων οδοφραγμάτων. Αυτό, ωστόσο, όπως εικάζουν διπλωματικές πηγές μπορεί να αλλάξει στην ίδια την Πενταμερή της ερχόμενης εβδομάδας. Όπως σημείωναν οι ίδιες πηγές, είναι πιθανά όλα τα σενάρια. Να υπάρξει στη Νέα Υόρκη συμφωνία, είτε για το σύνολο των οδοφραγμάτων, είτε για κάποιον αριθμό, ή ακόμη για τη διάνοιξη μόνο της οδού Ληδήνης για πεζούς εντός της Λευκωσίας.