Δύο χρόνια μετά που αναγκαζόταν να μην πάει στο συνέδριο του ΔΗΣΥ, υπό τον φόβο των αντιδράσεων από μέλη και στελέχη προς το πρόσωπό του, ο Νίκος Αναστασιάδης θεώρησε ότι ήρθε η ώρα να επιχειρήσει το πολιτικό του comeback. Στην παρουσίαση του έργου του ευρωβουλευτή Λουκά Φουρλά, εμφανίστηκε επικριτικός προς τον ΔΗΣΥ, λέγοντας πως το κόμμα έχει παρεκκλίνει από την «ορθή πορεία», υπέδειξε ότι οφείλουν όλοι να καταλάβουν ότι ο ΔΗΣΥ δεν δημιουργήθηκε για να ικανοποιεί προσωπικές φιλοδοξίες αλλά για να υπηρετεί τις ανάγκες της χώρας -την ευημερία της, την απελευθέρωση και τη δημιουργία συνθηκών βιώσιμης λύσης, και κάλεσε όλους να αναλογιστούν τις ιδρυτικές αρχές και αξίες του ΔΗΣΥ, τις οποίες και θα πρέπει να θέσουν ως πρώτιστο. Προαναγγέλλοντας παράλληλα συχνότερες παρεμβάσεις του.
Ποιες, όμως, είναι αυτές οι ιδρυτικές αρχές και αξίες που υπηρέτησε ο Νίκος Αναστασιάδης, τις οποίες θα πρέπει όλοι να υπηρετήσουν; Ποιες αρχές και αξίες υπηρέτησε γενικότερα; Μήπως τον στόχο της απελευθέρωσης; Τη δημιουργία συνθηκών βιώσιμης λύσης; Υπηρέτησε τη γενικότερη ευημερία; Δούλεψε για το κράτος δικαίου; Και πότε ο ΔΗΣΥ παρέκκλινε από την ορθή πορεία;
Στα δέκα χρόνια που βρέθηκε στο πηδάλιο της χώρας, ο Νίκος Αναστασιάδης ηγήθηκε κάθε προσπάθειας διατήρησης του status quo. «Μοίρασε» την ΑΟΖ της χώρας, ανέδειξε το ζήτημα της λειτουργικότητας με τρόπο που ερχόταν σε πλήρη σύγκρουση με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, αμφισβήτησε την ίδια τη βάση λύσης με τρόπο που κανένας άλλος Πρόεδρος δεν έκανε. Στην κρίσιμη στιγμή, όταν το μομέντουμ ήταν εκεί, αποχώρησε από τις συνομιλίες. Με τη ρητορική και τις ενέργειές του φρόντισε να κατεδαφίσει κάθε προοπτική, γιγαντώνοντας τη διαίρεση εντός κοινωνίας και σφραγίζοντας την πορεία προς τη διχοτόμηση, ανοίγοντας παράλληλα τη συζήτηση για λύση δύο κρατών. Δεν είναι τυχαίο ότι όσοι στάθηκαν απέναντι στον Τάσσο Παπαδόπουλο το 2004 βρέθηκαν απέναντί του. Και όσοι διαχρονικά τάχθηκαν απέναντι στον Γλαύκο Κληρίδη στο πλευρό του.
Άφησε, επίσης, ένα κράτος κατά γενική ομολογία διεφθαρμένο και την αξιοπιστία της χώρας στα τάρταρα. Η Προεδρία του στιγματίστηκε, περισσότερο από κάθε άλλη, από φαινόμενα διαφθοράς τα οποία δεν αφορούσαν μεμονωμένες περιπτώσεις αλλά έλαβαν θεσμικό χαρακτήρα, με την Κύπρο να καθίσταται άντρο απατεώνων και να γίνεται παγκοσμίως γνωστή από το βίντεο του Al Jazeera που έφερε ολόκληρο σχεδόν τον μηχανισμό του κράτους και τους θεσμούς να διαπλέκονται, για να δοθεί διαβατήριο στον κάθε απατεώνα που το ζητούσε. Ούτε βέβαια υπηρέτησε την ευημερία. Ξεχείλωσε νομοθεσίες για να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένες ομάδες συμφερόντων, άνοιξε και συντήρησε παράθυρα για να αξιοποιηθούν από τον στενό οικογενειακό και φιλικό του περίγυρο. Με αυτόν Πρόεδρο, η Κύπρος βρέθηκε στη μαύρη λίστα του ΟΟΣΑ, ενώ το όνομά του έγινε κομμάτι των Pandora Papers, και ο ίδιος ο πρώτος Πρόεδρος με ονομαστική αναφορά σε ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για τη διαφθορά.
Φεύγοντας, άφησε ως προίκα ένα απόλυτα πελατειακό κράτος και μια δεκαετία γεμάτη σκάνδαλα και «άριστους των αρίστων». Ίσως κανένας άλλος Πρόεδρος στο παρελθόν δεν αμφισβήτησε τα όρια του Συντάγματος και δεν ανέδειξε τα κενά του ελέγχου όσο αυτός. Κανένας δεν αμφισβήτησε σε τέτοιο βαθμό τους ανεξάρτητους θεσμούς. Επί διακυβέρνησής του, η χώρα βίωσε φαινόμενα πρωτόγνωρης κατάπτωσης και αυταρχικής συμπεριφοράς. Με τον ίδιο να επιμένει για ένα μεγάλο διάστημα πως δεν υπάρχει τίποτε το μεμπτό να ταξιδεύει οικογενειακώς για διακοπές με ιδιωτικά τζετ ανθρώπων που αιτούνταν και στη συνέχεια λάμβαναν, με συνοπτικές διαδικασίες, πολιτογράφηση και να καταφέρεται δημοσίως εναντίον δημοσιογράφων. Η δε επιλογή του να τοποθετήσει στη θέση του Γενικού και Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα δύο στενούς του συνεργάτες έριξε τεράστιες σκιές στην ανεξαρτησία της Νομικής Υπηρεσίας και γιγάντωσε την αμφισβήτηση προς τον θεσμό. Είναι να απορεί κανείς -πότε ήταν στις ιδρυτικές αρχές και αξίες του ΔΗΣΥ τα δύο κράτη, η διαφθορά, η κατάλυση του κράτους δικαίου;
Όσο για το κόμμα το οποίο, σύμφωνα με τον ίδιο, έχει παρεκκλίνει της πορείας του, το άφησε σε πλήρη ανυποληψία και με τη φυσιογνωμία του εμφανώς αλλαγμένη. Απόρροια των δικών του επιλογών και ενεργειών είναι η εικόνα αποσύνθεσης που παρουσιάζει σήμερα. Η διακυβέρνησή του αποστασιοποίησε ένα μεγάλο κομμάτι της βάσης και αγκαλιάστηκε από το βαθύ κράτος και την εθνικιστική και λαϊκίστικη δεξιά, καθιστώντας κύριους εκφραστές του κόμματος τους Νουρή, Πελεκάνο και Δίπλαρο και μετατρέποντας το κόμμα βορά για την ακροδεξιά. Ο τρόπος που διαχειρίστηκε το ζήτημα των προεδρικών εκλογών -επιχειρώντας με αδέξιες ακροβασίες να είναι αυτός που θα επιλέξει τον διάδοχό του- έφερε τον υποψήφιο της παράταξης εκτός δεύτερου γύρου και τον ΔΗΣΥ ενώπιον της μεγαλύτερης ίσως κρίσης στην ιστορία του. Ενώ ο τυχοδιωκτισμός, με τον οποίο παρενέβη μετά την πρώτη Κυριακή, οδήγησε το κόμμα ένα βήμα πριν τη διάσπαση.
Τη στιγμή που η νέα ηγεσία του ΔΗΣΥ προσπαθεί απεγνωσμένα να αναχαιτίσει την πορεία πτώσης στην οποία βρίσκεται, αποτέλεσμα κυρίως της δεκαετούς διακυβέρνησής του, ο Νίκος Αναστασιάδης επιχειρεί να ξαναγίνει κομμάτι του Δημοσίου. Επικαλείται τις αρχές και αξίες του κόμματος και ανησυχεί επειδή το κόμμα παρεκκλίνει της ορθής πορείας. Το μόνο όμως που πετυχαίνει, με κάθε παρέμβασή του, είναι να υπενθυμίζει όσα οδήγησαν τον ΔΗΣΥ εδώ που βρίσκεται σήμερα. Και όλα από τα οποία θα πρέπει να απαλλαγεί για να μπορέσει να επανέλθει. Με πρώτο και κύριο τον ίδιο.
https://x.com/AntonisPolydoro