«Δώστε σε μένα τους φτωχούς, τους καταφρονεμένους σας
που τσάκισαν οι συμφορές και λαχταρούν γι' ανάσα Ελεύθερη
στείλτε μου εδώ τους ανεμοδαρμένους, τους άστεγους, τους ναυαγούς
κι όλο τ' ανθρωπολόι που περισσεύει ανέλπιδο
στις σκυθρωπές ακτές σας»
Έμα Λάζαρους, ποιήτρια, 1883
Οι πιο πάνω στίχοι είναι γραμμένοι σε πινακίδα υποδοχής και βρίσκονται στην είσοδο του αγάλματος της Ελευθερίας, έξω από τη Νέα Υόρκη. Είναι εκεί εδώ και 200 περίπου χρόνια για να θυμίζει πως οι ΗΠΑ στη βάση τους είναι χώρα μεταναστών. Πως ο πληθυσμός της σε μεγάλο βαθμό είναι μετανάστες που έφτασαν εκεί, γιατί άκουσαν πως μια νέα χώρα δημιουργείται, ένα νέο έθνος βρίσκεται στα σκαριά και πως θέλει όλους που θα φτάσουν εκεί να βοηθήσουν στην οικοδόμησή του.
«Δώστε σε μένα τους φτωχούς, τους καταφρονεμένους σας
που τσάκισαν οι συμφορές και λαχταρούν γι' ανάσα Ελεύθερη»
Τους πιο πάνω στίχους του ποιήματος φιλοδοξεί να κατεβάσει και να πετάξει στη λίμνη ο ξανθός «μάγος», ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων Ντόναλντ Τραμπ στις επερχόμενες για τον Νοέμβριο προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.
Μόλις προχθές έδωσε το σύνθημα της εφόδου του: «Οι μετανάστες δεν είναι άνθρωποι αλλά ζώα». Χωρίς περιστροφές, χωρίς κομπασμούς, με ύφος χιλίων καρδιναλίων, ξεστόμισε αυτή τη φράση συνδέοντάς την με τα εκατομμύρια των χρεών του που προσπαθεί να μαζέψει και να… ξεχρεώσει. Με ποια λογική τα «ζώα οι μετανάστες» κατάφεραν και δημιούργησαν τόσα εκατομμύρια χρέη στον ξανθό υποψήφιο δεν μπορούμε να απαντήσουμε. Έχει δική του «λογική», αφού καταφέρνει ως ο πιο ανόητος ανθρωπολόγος να υποβιβάσει ανθρώπινες υπάρξεις στην οντολογία του ζώου.
Το τραγικότερο όλων δεν είναι που ο αντίπαλός του δεν μπορεί να απαντήσει. Ο Τζο Μπάιντεν, γηραλέος και ανίκανος να επιδείξει αυτοκυριαρχία, κοντράρεται με τον ξανθό μπουμπούνα. Ο Τραμπ δεν είναι βλάκας. Είναι ένα σακί ανωριμότητας αλλά κι επιθετικότητας. «Αν νικήσει ο Μπάιντεν -είπε την ίδια μέρα που αναφέρθηκε στα… ζώα- τότε η Αμερική θα πάψει να υπάρχει»!
Ας μην προσδώσουμε στον ξανθό φαφλατά διάφορα άλλοθι και δικαιολογίες. Ο Τραμπ εκφράζει μεγάλο μέρος του εκλογικού Σώματος των Ηνωμένων Πολιτειών. Τόσο μεγάλο που δεν αποκλείεται να τον ξαναστείλει στον Λευκό Οίκο βυθίζοντας τις ΗΠΑ σ' αυτό που δοκίμασε στο Καπιτώλιο όταν έχασε τις εκλογές.
Η ιστορία για τις ΗΠΑ είναι τραγική. Δυο υποψήφιοι Πρόεδροι εντελώς ακατάλληλοι για να αναλάβουν την εξουσία μιας διχοτομημένης εκλογικά κι όχι μόνον χώρας-υπερδύναμης, που με τα όσα συμβαίνουν στον πλανήτη διακυβεύεται και το δικό της μέλλον αλλά και όλου του υπόλοιπου διεθνούς συστήματος. Το ότι η Ρωσία αναμένει νίκη του ξανθού φαφλατά αποκαλύπτει πως επενδύει πάρα πολλά στην ανατροπή του Μπάιντεν. Τι θα συμβεί με Πρόεδρο τον Τραμπ είναι αδιανόητο να εικάσουμε. Οι ΗΠΑ θα σιωπήσουν, θα απομονωθούν και θα αποτραβηχτούν στο κυνήγι των μεταναστών. Ένα κλίμα ήδη διχαστικό θα ρέπει προς έναν νέο εμφύλιο… Με κεντρικό νοητικό σύνθημα: «Κάντε ό,τι θέλετε, έχουμε δικά μας προβλήματα».