O ρεαλισμός για την επίλυση του εθνικού μας θέματος δεν είναι απλά επιθυμητός, αλλά και αναγκαίος. Μια σειρά από ειδήσεις προσφέρουν την ευκαιρία για να εισέλθει το Κυπριακό πράγματι σε μια πορεία διευθέτησης, αρκεί η ελληνοκυπριακή πλευρά να αναλάβει πρωτοβουλία κινήσεων.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε χθες το διορισμό του πρώην επιτρόπου Γιοχάνες Χαν ως ειδικού απεσταλμένου για την Κύπρο. Η Επιτροπή έκανε γνωστό ότι υπό την ιδιότητα αυτή, ο κ. Χαν θα αναφέρεται στην πρόεδρο Φον ντερ Λάιεν και θα συμβάλει στη διαδικασία διευθέτησης του κυπριακού ζητήματος εντός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών και σε στενή συνεργασία με την προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο κ. Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ. Το τι σημαίνει αυτός ο διορισμός θα το δούμε στην πράξη. Το περιβάλλον σήμερα παραμένει θολό, χωρίς πολλές προσδοκίες.
Στα κατεχόμενα ασχολούνται με τις επιπτώσεις των δικαστικών αποφάσεων για τον σφετερισμό ε/κ περιουσιών, με τον Τ/Κ ηγέτη να μιλά για «τρομοκρατικές ενέργειες» των Ελληνοκυπρίων. Ταυτόχρονα, ο κ. Τατάρ μας λέει ότι η «επιτροπή ακίνητης περιουσίας», η οποία συστάθηκε το 2005, αποτελεί έναν νόμιμο και αποτελεσματικό μηχανισμό για την επίλυση διαφορών στο περιουσιακό, προσφέροντας τρεις βασικές λύσεις: αποζημίωση, ανταλλαγή και αποκατάσταση. O κ. Τατάρ δεν μας λέει, όμως, ότι στις περιπτώσεις σφετερισμού έχουμε καταπάτηση περιουσίας.
Ανάμεσα στις ειδήσεις για την ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ και την αντίδραση του κατοχικού καθεστώτος στις δικαστικές αποφάσεις για σφετερισμό, έχουμε και μια Τουρκία που βλέπει τον εαυτό της ως «κέντρο ειρηνευτικής διπλωματίας» για τον ρόλο που παίζει στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας-Ουκρανίας. Ο Ταγίπ Ερντογάν βλέπει αυτό τον ρόλο του ειρηνευτή να αφορά και περιφερειακές διενέξεις!
Η ρεαλιστική, λοιπόν, προσέγγισή μας υποδεικνύει ότι η Τουρκία δεν έχει υποστεί σημαντικό πολιτικό, οικονομικό ή στρατηγικό κόστος για την κατοχή της Κύπρου. Πρέπει να βρούμε λύση για το Κυπριακό με μια χώρα που παραμένει υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ, διατηρεί ισχυρές σχέσεις με μεγάλες δυνάμεις και συνεχίζει να προβάλλει τον εαυτό της ως ειρηνοποιό στην ευρύτερη περιοχή.
Ο ρεαλισμός υποδεικνύει ότι πρέπει να επενδύσουμε στο ευρωπαϊκό χαρτί. Έχουμε πλέον έναν διορισμό ειδικού απεσταλμένου της Επιτροπής για την Κύπρο και αυτόν τον διορισμό πρέπει να τον αξιοποιήσουμε για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το τουρκικό αφήγημα το οποίο υποβιβάζει την Κυπριακή Δημοκρατία σε έναν ενοχλητικό δρώντα που δεν θέλει πραγματικά λύση και τιμωρεί με οικονομικό στραγγαλισμό τους Τουρκοκύπριους (υπόθεση σφετερισμών).
Η ευρωπαϊκή εμπλοκή προσφέρεται για να δείξουμε στην πράξη ότι επιθυμούμε την οικοδόμηση μιας ενιαίας ευρωπαϊκής Κύπρου. Χρειαζόμαστε τολμηρές πρωτοβουλίες και πρέπει να την ξεδιπλώσουμε τώρα.