Η χθεσινή έγκριση από το υπουργικό συμβούλιο τής πρότασης για το νέο Σύστημα Αξιολόγησης του Εκπαιδευτικού, αποτελεί casus belli (αιτία πολέμου) για τις εκπαιδευτικές οργανώσεις ΟΕΛΜΕΚ και ΠΟΕΔ, γιατί δεν προηγήθηκε συμφωνία μεταξύ αυτών και του υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας. Οι μεν δύο οργανώσεις επιμένουν ότι δεν εξαντλήθηκε ο διάλογος ούτε υιοθετήθηκαν εισηγήσεις τους – κόκκινες γραμμές, η δε υπουργός Παιδείας, Αθηνά Μιχαηλίδου, απαντά χαρακτηριστικά: «Δεν έχουμε άλλο χρόνο να χάσουμε, πενήντα χρόνια είναι πάρα πολλά, δεν χρειάζεται να αναλωνόμαστε σε συζητήσεις». Η πρότασή μας, σημείωσε, «έχει ως στόχο να αντικαταστήσει το ισοπεδωτικό και αναχρονιστικό σύστημα, που ισχύει εδώ και 50 χρόνια, ένα σύστημα πεπαλαιωμένο, κυρίως όμως άδικο για τα παιδιά μας, αλλά και για τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς». Σύμφωνα με την υπουργό, για την υλοποίηση της μεταρρύθμισης προνοείται μεταβατική περίοδος πέντε χρόνων, κατά την οποία θα μπορούν εκπαιδευτικοί και εκπαιδευτικές οργανώσεις να συμμετέχουν σε θεσμοθετημένες επιτροπές που θα αξιολογούν και θα εξετάζουν την όλη διαδικασία.
Δημήτρης Ταλιαδώρος (ΟΕΛΜΕΚ)
Μιλώντας στον Πολίτη 107.6 & 97.6, ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Δημήτρης Ταλιαδώρος, ανέφερε ότι «σίγουρα αυτή (η πρόταση για αξιολόγηση) δεν είναι αποτέλεσμα ενός πραγματικού, ουσιαστικού και εποικοδομητικού διαλόγου». Ήταν ένας διάλογος, ο οποίος δεν έγινε με στόχο να καταλήξουμε σε μια συμφωνημένη πρόταση, σημείωσε. Πρόσθεσε ότι «η υπουργός λέει ψέματα» αναφορικά με το πρόγραμμα προϋπηρεσιακής επιμόρφωσης, διότι δεν είναι διαφορετικό αυτό που θα γίνεται για ένα χρόνο στο Πανεπιστήμιο από το άλλο που θα γίνεται από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο τον επόμενο χρόνο. Ο κ. Ταλιαδώρος, μάλιστα, άφησε να εννοηθεί ότι η κα Μιχαηλίδου έχει διαφορετική άποψη από αυτήν που περιλαμβάνεται στο νέο Σύστημα Αξιολόγησης του Εκπαιδευτικού. «Και ξέρω και ποια είναι η άποψη της υπουργού [..] Που μας την είπε, αλλά δεν θα την πω. Ας την πει η ίδια» είπε ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, ερωτηθείς σχετικά.
Η ΟΕΛΜΕΚ αποφάσισε όπως, στις 29 Μαΐου, τα μέλη της ψηφίσουν σε δημοψήφισμα για το νέο Σύστημα Αξιολόγησης του Εκπαιδευτικού (να το εγκρίνουν ή να το απορρίψουν). Κληθείς να πει εάν θα βγουν στους δρόμους οι εκπαιδευτικοί ως μέτρο αντίδρασης, ο κ. Ταλιαδώρος είπε: «Το τι θα γίνει και το τι θα πράξουμε δεν θα το πω εγώ. Υπάρχουν τα συλλογικά όργανα [..] Εάν το πράξουμε είναι για να επιβάλουμε τον διάλογο, όχι το Σύστημα».
Ακούστε την παρέμβαση του Δημήτρη Ταλιαδώρου στην «Πρωινή Επιθεώρηση» που μεταδίδεται καθημερινά από τον Πολίτη 107.6 & 97.6:
Μύρια Βασιλείου (ΠΟΕΔ)
Για το ίδιο θέμα μίλησε στον Πολίτη 107.6 & 97.6, σε υψηλούς τόνους, η πρόεδρος της ΠΟΕΔ, Μύρια Βασιλείου. «Θα ξεκινήσω με μία έντονη τοποθέτηση, λέγοντας ότι η ΠΟΕΔ σεβόμενη την ιστορία της και το τι έχει καταγράψει όλα αυτά τα χρόνια που στέκεται εδώ πέρα, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υπογράψει κάτι το οποίο επί της ουσίας δημιουργεί ένα σύστημα χειρότερο από το υφιστάμενο. Επί της ουσίας, αυτό που προτείνεται είναι ένα σύστημα χειρότερο από το υφιστάμενο [..] Δημιουργεί χειρότερο εργασιακό περιβάλλον για τους εκπαιδευτικούς μας» ανέφερε η κα Βασιλείου, υπογραμμίζοντας πως «είναι τουλάχιστον αστείο» να περνά κάτι χωρίς την έγκρισή μας. «Και ταυτόχρονα, αφού πέρασε, να μας αποστέλλεται και να αναφέρεται από κάτω ότι θα μας δοθούν επεξηγήσεις και διασαφηνίσεις κλπ» συμπλήρωσε, κάνοντας λόγο για «μεγάλη προχειρότητα» και ότι «θα πάμε στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα».
Κα Βασιλείου, η ΠΟΕΔ πώς αντιδράσει;
Αφενός, θα ενημερώσουμε τα μέλη μας και στο επόμενο διάστημα, σε γενικές συνελεύσεις, θα ζητήσουμε την εξουσιοδότηση τού κλάδου έτσι ώστε να έχουμε το πράσινο φως από τη βάση να χρησιμοποιήσουμε όλα τα νόμιμα μέτρα, για να διεκδικήσουμε το καλύτερο για τον εκπαιδευτικό κόσμο σε ό,τι αφορά στο μέλλον τους και στο μέλλον των νέων εκπαιδευτικών - και το τονίζω αυτό. Αφετέρου, σε επίπεδο Βουλής, και είναι κάτι το οποίο έχουμε ξανακάνει. Είναι τραγικό να πούμε ότι ο διάλογος θα γίνει στη Βουλή. Δηλαδή, είναι σαν να αποδομούν και τους ίδιους τους εαυτούς τους. Τι σημαίνει ο διάλογος θα γίνει στη Βουλή [..] Δεν θα μας αλλάξουν και την έννοια του κοινωνικού διάλογου.
Ακούστε την παρέμβαση τής Μύριας Βασιλείου στην «Πρωϊνή Επιθεώρηση» που μεταδίδεται καθημερινά από τον Πολίτη 107.6 & 97.6: