Εκβιασμός Όρμπαν: Μπλόκο στον προϋπολογισμό της ΕΕ αν δεν αποδεσμευτούν παγωμένα κονδύλια για την Ουγγαρία

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS

Header Image

Η ΕΕ έχει αναστείλει δισεκατομμύρια ευρώ που προορίζονταν για τη Βουδαπέστη, καθώς η διαμάχη για το κράτος δικαίου επί Όρμπαν συνεχίζεται.

Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας δεν θα στηρίξει τον νέο επταετή προϋπολογισμό της ΕΕ παρά μόνο εάν οι Βρυξέλλες αποδεσμεύσουν όλα τα ευρωπαϊκά κονδύλια που έχουν «παγώσει», δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας Βίκτορ Όρμπαν.

Τα τελευταία 15 χρόνια, ο εθνικιστικής ηγέτης έχει συγκρουστεί με τις Βρυξέλλες για τις πολιτικές του στη μετανάστευση, τον περιορισμό των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και τη φθίνουσα δημοκρατία, σύμφωνα με επικριτές, στην Ουγγαρία. Η ΕΕ έχει αναστείλει δισεκατομμύρια ευρώ σε κονδύλια που προορίζονταν για την Ουγγαρία, ενώ η διαμάχη για το κράτος δικαίου συνεχίζεται.

«Η έγκριση του νέου επταετούς προϋπολογισμού απαιτεί ομοφωνία και μέχρι εμείς να λάβουμε τα εναπομείναντα (παγωμένα) κονδύλια, δεν θα υπάρξει ούτε ένας νέος προϋπολογισμός της ΕΕ», δήλωσε ο Όρμπαν κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας σε ένα πανεπιστήμιο στη ρουμανική πόλη Μπάιλε Τούσναντ.

Επέκρινε επίσης την ΕΕ επειδή στηρίζει την Ουκρανία και κατηγόρησε τις Βρυξέλλες πως σχεδιάζουν να εγκαταστήσουν μια «φιλο-ουκρανική και υπέρ των Βρυξελλών κυβέρνηση» στην Ουγγαρία στις εθνικές εκλογές του επόμενου έτους.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η νυν ηγεσία της ΕΕ έχει θέσει την Ένωση σε έναν δρόμο που θα οδηγήσει σε έναν εμπορικό πόλεμο, τον οποίο η Ευρώπη «δεν μπορεί να κερδίσει».

«Η νυν ηγεσία της ΕΕ θα είναι πάντα η τελευταία που θα υπογράφει συμφωνίες με τις ΗΠΑ και πάντα τις χειρότερες συμφωνίες», πρόσθεσε ο Όρμπαν, ζητώντας επιτακτικά την αλλαγή της ηγεσίας του μπλοκ.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα συναντήσει τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ αύριο στη Σκωτία, αφού Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και διπλωμάτες είπαν πως αναμένουν την επίτευξη ενός πλαισίου εμπορικής συμφωνίας αυτό το Σαββατοκύριακο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε νωρίτερα αυτόν τον μήνα έναν προϋπολογισμό για την ΕΕ ύψους 2 τρισεκατομμυρίων ευρώ για το διάστημα 2028-2034, με έμφαση στην οικονομική ανταγωνιστικότητα και την άμυνα. 

Επιπλέον, ο Όρμπαν είπε πως οι «υπέρμαχοι της παγκοσμιοποίησης γραφειοκράτες» συνωμοτούν για να διοχετεύσουν τα χρήματα της Ευρώπης προς την Ουκρανία», την ώρα που «οι αγρότες μας ξεσηκώνονται για να υπερασπιστούν το μέλλον τους».

Πηγή: protothema.gr

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε εγγραφή στο newsletter του «Π»

Εγγραφείτε στο Newsletter της εφημερίδας για να λαμβάνετε καθημερινά τις σημαντικότερες ειδήσεις στο email σας.

ΕΓΓΡΑΦΗ

Ακολουθήστε μας στα social media

App StoreGoogle Play