Σε χθεσινοβραδινή τηλεοπτική συζήτηση στην εκπομπή «Ευθέως» του ΡΙΚ1 οι πέντε υποψήφιοι για τη θέση δημάρχου στον δήμο Αγλαντζιάς είχαν την ευκαιρία να τοποθετηθούν αναλυτικά για τις θέσεις τους έναντι και της προοπτικής αξιοποίησης παλιάς κλινικής για άτομα με ψυχιατρικά προβλήματα ως κέντρου φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων, εγκύων, άλλων μη ασυνόδευτων γυναικών και μελών της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ, που είναι αιτητές πολιτικού ασύλου και κρίνεται ότι δεν μπορούν να διαμένουν με ασφάλεια στα κέντρα φιλοξενίας στο Πουρνάρα και την Κοφίνου.
Διεφάνη από τη συζήτηση, την οποία συντόνισε η Γωγώ Αλεξανδρινού, ότι μόνο η υποψήφια του Κινήματος Οικολόγων, Έφη Ξάνθου, υποστήριξε χωρίς περιστροφές ότι αν προηγηθεί δημόσια διαβούλευση και ενημέρωση των κατοίκων, αλλά και αν ξεπεραστούν θέματα αδειοδοτήσεων, δεν βλέπει κανένα πρόβλημα φιλοξενίας αυτών των ανθρώπων στο συγκεκριμένο κτήριο στην Αγλαντζιά.
Υποστήριξε μάλιστα ότι τα προβλήματα για τους περίοικους ίσως να είναι μεγαλύτερα αν το συγκεκριμένο κτήριο (Παλλάδιο) στο Πλατύ δεν αξιοποιηθεί ως κέντρο φιλοξενίας ασυνόδευτων αιτητών ασύλου, λόγω πιθανής εμπορικής εκμετάλλευσης από τον ιδιοκτήτη.
Οι υπόλοιποι υποψήφιοι φάνηκε να θέλουν να αποφύγουν την αντιπαράθεση, σε προεκλογική περίοδο, με τους αντιδρούντες κατοίκους και οι πλείστοι κρύφτηκαν πίσω από τη χθεσινή δήλωση του υπουργού Εσωτερικών Νίκου Νουρή πως ούτε η περιοχή, ούτε το κτήριο προσφέρονται για φιλοξενία αιτητών ασύλου.
Την Τετάρτη πραγματοποιήθηκαν δύο εκδηλώσεις στην Αγλαντζιά: Μία εναντίον της λειτουργίας του Παλλαδίου ως κέντρου φιλοξενίας μικρού αριθμού ασυνόδευτων αιτητών ασύλου και μία υπέρ της φιλοξενίας και της στήριξης αυτών των ανθρώπων. Η φωτογραφία είναι από τη δεύτερη εκδήλωση.

Μαρία Βασιλειάδου
Η υποψήφια Μαρία Βασιλειάδου, που υποστηρίζεται από την ΕΔΕΚ, ανέφερε ότι «επικοινωνήσαμε με το ΥΠΕΣ και μάθαμε ότι το συγκεκριμένο κτήριο (Παλλάδιο Κέντρο) δεν έχει άδεια λειτουργίας και έχει θέματα/προβλήματα πολεοδομικής υφής. Δεν μπορούμε να εκφράσουμε ξεκάθαρη θέση από την στιγμή που δεν είναι ξεκάθαρα τα δεδομένα». Η Γωγώ Αλεξανδρινού διερωτήθηκε αν χωρίς αυτά τα νομικά ζητήματα η κυρία Βασιλειάδου θα τασσόταν υπέρ της χρήσης του κέντρου για φιλοξενία συγκεκριμένων ομάδων αιτητών ασύλου, για να πάρει την εξής απάντηση: «Θα άκουα πρώτα τους πολίτες. Ο πολίτης έχει πάντα τον πρώτο λόγο. Μέσω δημόσιας διαβούλευσης πρέπει να ενημερώνονται οι δημότες. Έγιναν μελέτες για τη βιωσιμότητα του έργου; Θέλουμε να γίνει μελέτη για θετικές ή αρνητικές επιπτώσεις, τι θα εξυπηρετήσει αυτός ο χώρος, ήδη κάποιοι μετανάστες ζουν εκεί παράνομα. Δεν μπορώ να τοποθετηθώ σε αυτή τη φάση ξεκάθαρα, αφού εκκρεμούν διάφορα».
Σε άλλο στάδιο της εκπομπής, η κυρία Βασιλειάδου είπε πως δεν πρέπει να γίνονται σπασμωδικές κινήσεις, πρέπει να υπάρχει ένα πλάνο που να τιμά πραγματικά αυτούς τους ανθρώπους. «Όχι στις σπασμωδικές κινήσεις», είπε συγκεκριμένα «που προκαλούν πυρήνες αντίδρασης και ρατσιστικά συναισθήματα, τα οποία στο τέλος γίνονται πολιτικά εκμεταλλεύσιμα από ακραίες καταστάσεις. Είναι ευθύνη του κράτους και όχι δική μας αυτό το πράγμα (σ.σ. εννοούσε των υποψηφίων δημάρχων)
Έφη Ξάνθου
Πολύ πιο ξεκάθαρη ήταν η υποψήφια των Οικολόγων Έφη Ξάνθου. «Ως θέση αρχής δεν έχω κανένα πρόβλημα να χωροθετηθεί κέντρο φιλοξενίας αιτητών ασύλου οπουδήποτε στην Κύπρο. Αλλά ως Οικολόγοι επιμένουμε πάντα στο θέμα της δημόσιας διαβούλευσης για αδειοδότηση οποιουδήποτε πολεοδομικού έργου. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, δόθηκαν άδειες πολεοδομικές για την κλινική (Παλλάδιο), έγινε προσπάθεια για αλλαγή χρήσης και πρέπει να γίνει νέα δημόσια διαβούλευση. Όμως, υπήρχε (σ.σ. υπάρχει, έστω ανενεργή) κλινική στην περιοχή με κλίνες και δεν υπήρχε πρόβλημα στη χρήση της. Και ερωτώ: Το να έρθουν στη συγκεκριμένη κλινική και να φιλοξενούνται ανήλικοι, έγκυες και ασυνόδευτες γυναίκες, για να μην αφήνονται αυτές οι ομάδες ανθρώπων να ζουν στην Πουρνάρα ή στην Κοφίνου, όπου ζουν πολλοί μονήρεις άντρες, για να είμαστε εντελώς ξεκάθαροι, προκαλεί πρόβλημα;». Σε άλλο σημείο είπε και το εξής: «Υπήρχαν κλίνες για άτομα με ψυχιατρικά προβλήματα και ήταν εντάξει και τριάντα κλίνες για αιτητές ασύλου δεν είναι εντάξει;».
Σε ερώτηση της δημοσιογράφου «άρα δεν βλέπετε προβλήματα;» η κυρία Ξάνθου απάντησε: «Γιατί να υπάρχει πρόβλημα να γίνει κάπου αυτό το κέντρο; Πρέπει να είμαι ξεκάθαρη με τις αρχές μου. Πρακτικά και νομικά ζητήματα να τα δούμε. Προσωπικά θεωρώ ότι υπάρχουν περισσότερα πρακτικά προβλήματα να αντιμετωπίσουν οι κάτοικοι αν ο χώρος αυτός δεν γίνει κέντρο φιλοξενίας. Πήγα στον χώρο και δεν είδα άτομα να μένουν εκεί. Για την εκδήλωση διαμαρτυρίας την Τετάρτη είχα τους ενδοιασμούς μου γιατί είχαμε πληροφορίες ότι θα συμμετείχε το ΕΛΑΜ. Πράγμα που επιβεβαιώθηκε. Δεν υπήρχε περίπτωση να συμμετάσχω σε εκδήλωση στην οποία υπήρχε τόση έντονη συμπαράσταση από το ΕΛΑΜ.
Κώστας Κόρτας
Ο Κώστας Κόρτας, υποψήφιος δήμαρχος που στηρίζεται από το ΔΗΚΟ και το ΑΚΕΛ και ο οποίος συμμετείχε στην εκδήλωση διαμαρτυρίας την Τετάρτη (σ.σ. το ΑΚΕΛ διαχώρισε τη θέση του από την εκδήλωση), είπε πως το συγκεκριμένο κτήριο όντως είχε άδεια για ψυχιατρική κλινική και οποιαδήποτε άλλη χρήση θα πρέπει να εξασφαλίσει πολεοδομική άδεια. «Η νομοθεσία», είπε «προβλέπει ότι η Πολεοδομία πρέπει να στείλει επιστολές στους περίοικους και να ζητήσει την άποψη τους ή να προβεί σε δημοσίευση στον ημερήσιο τύπο και να ζητήσει την άποψη των κατοίκων. Αυτό μέχρι σήμερα δεν έγινε. Εξ όσων έχω πληροφορηθεί, ακόμα δεν έχουν υποβληθεί αιτήσεις για εξασφάλιση των αδειών». Και πρόσθεσε: «Θεωρώ προσωπικά ότι το συγκεκριμένο κτήριο δεν είναι κατάλληλο για να φιλοξενήσει αυτά τα άτομα».
Ρωτήθηκε όμως από την Γωγώ Αλεξανδρινού: «Αν τα τεχνικά θέματα και τα νομικά λυθούν όλα, θα δεχόσασταν;». Και ο κ. Κόρτας απάντησε: «Εγώ συμφωνώ με τη δήλωση του υπουργού Εσωτερικών ότι το συγκεκριμένο κτήριο, στη συγκεκριμένη περιοχή, δεν προσφέρεται για να φιλοξενηθούν αυτά τα άτομα. Από την άλλη, αν υπάρχουν υποδομές που να διασφαλίζουν μια καλύτερη ζωή σε αυτά τα πρόσωπα, σίγουρα δεν είμαστε ρατσιστές. Εξαρτάται όμως από την περιοχή και την προτεινόμενη υποδομή. Διαφωνώ βέβαια με την προσπάθεια πολιτικοποίησης της εκδήλωσης των κατοίκων από το ΕΛΑΜ».
Αντρέας Κωνσταντίνου
Ο ανεξάρτητος υποψήφιος Αντρέας Κωνσταντίνου που υποστηρίζεται από τον ΔΗΣΥ και υπηρετεί ως δημοτικός σύμβουλος είπε: «Ήμουν στην εκδήλωση της Τετάρτης, ήμουν και σε εκδήλωση το περασμένο Σάββατο. Επιβεβαιώνω ότι έμεναν μέσα στο κτήριο άνθρωποι, χωρίς να υπάρχουν οι άδειες. Ενημέρωσα σχετικά το δημαρχείο, όπως έπρεπε να κάνω. Από την στιγμή που ο αρμόδιος υπουργός δηλώνει ότι ούτε το κτήριο ούτε η περιοχή είναι κατάλληλα για να φιλοξενήσουν αυτά τα άτομα δεν έχω παρά να συμφωνήσω μαζί του. Το θέμα όμως δεν είναι να μην βάλουμε αυτούς τους ανθρώπους εδώ και να τους πάρουμε κάπου αλλού. Θεωρώ ότι αυτούς τους ανθρώπους πρέπει ως κοινωνία να βρούμε κατάλληλες υποδομές να τους φιλοξενήσουμε».
«Αλλά όχι στην Αγλαντζιά;» ρώτησε η δημοσιογράφος. «Δεν είπα αυτό» απάντησε ο κ. Κωνσταντίνου. «Πρέπει να βρεθούν οι κατάλληλες υποδομές. Αν υπάρχει κατάλληλη υποδομή στην Αγλαντζιά, γιατί όχι; Αν έρθει το υπουργείο και μας πει ‘σε αυτό το κτήριο μπορούμε να φιλοξενήσουμε κόσμο’ γιατί όχι; Αλλά για το συγκεκριμένο κτήριο ο υπουργός λέει ότι δεν είναι κατάλληλο και ότι η άδεια είναι από το 1980…».
Παρενέβηκε εκ νέου η δημοσιογράφος και υπέβαλε: «Νομίζω ότι αυτή η δήλωση του υπουργού σάς έχει βολέψει λίγο όλους… γιατί επιτρέπει να μην έχετε ξεκάθαρη θέση επί της αρχής. Και ο υποψήφιος του ΔΗΣΥ απάντησε: «Μα πήρε ξεκάθαρη θέση ο υπουργός. Δεν είναι θέμα τόπου. Είναι θέμα κατάλληλου χώρου. Κι εγώ είμαι πρόσφυγας και γνωρίζω πως ένιωσαν οι δικοί μου».
Παναγιώτης Πέτρου
Ο υποψήφιος της Ανεξάρτητης Κίνησης Αγλαντζιάς και νυν δημοτικός σύμβουλος Παναγιώτης Πέτρου ανέφερε με επικριτική διάθεση πως «αυτό που λένε κάποιοι είναι ότι ‘δεν το δεχόμαστε το κέντρο αιτητών ασύλου σε αυτή την περιοχή, αλλά αν είναι στην Κάτω Αγλαντζιά δεν έχουμε πρόβλημα’. Πρέπει όμως να είμαστε ξεκάθαροι, δεν κρυβόμαστε εμείς πίσω από το δάκτυλο μας. Είμαι και εγώ πρόσφυγας, έπαιρνα τρόφιμα ως μικρό παιδί από το συσσίτιο (σ.σ. για πρόσφυγες) και αργότερα στη Λεμεσό δίναμε εμείς τρόφιμα σε πρόσφυγες Παλαιστίνιους του Λιβάνου. Η θέση μας λοιπόν είναι ξεκάθαρη: Όταν πρόκειται για περιπτώσεις προσφύγων από εμπόλεμη ζώνη, ναι, να έρθουν στην περιοχή μας. Δεν θα είναι το συγκεκριμένο κτήριο; Να βρούμε άλλο. Δεν φοβόμαστε να έρθουν στην περιοχή μας. Όμως, όχι στη συγκεκριμένη περιοχή. Αυτό το κτήριο πρέπει να χαλαστεί. Μπορεί να βρούμε άλλο κτήριο. Όμως, αν πρόκειται για άτομα που έρχονται στην Κύπρο εκμεταλλευόμενα τα πραγματικά προβλήματα αυτών των κατατρεγμένων ανθρώπων και θέλουν τα επιδόματα και τα στερούν από τον δικό μου λαό τότε είμαστε εναντίον βέβαια. Και δεν δεχόμαστε να φιλοξενηθούν ούτε στη συγκεκριμένη περιοχή, ούτε στην (σ.σ. παλιά) Αγλαντζιά, ούτε στο Περνέρα. Αυτή είναι η διαφορά μας».