Την τροποποίηση της κείμενης νομοθεσίας που διέπει την Τοπική Αυτοδιοίκηση αποφάσισε το Υπουργείο Εσωτερικών με στόχο τη βελτίωση των νομοθετικών αδυναμιών που διαπιστώθηκαν μετά την εφαρμογή της μεταρρύθμισης.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», οι αλλαγές στην υφιστάμενη νομοθεσία στοχεύουν στη διόρθωση των ακόλουθων διαπιστώσεων – στρεβλώσεων:
1. Αριθμός νέων δήμων προέκυψαν από συνενώσεις που δεν έγιναν βάσει πληθυσμιακών κριτηρίων με αποτέλεσμα τα οφέλη να μην είναι για όλους τους δήμους στον ίδιο βαθμό.
2. Πολύ μεγάλος αριθμός αντιδημάρχων αν και πληρώνονται αδρά σχεδόν δεν κάνουν τίποτα καθώς οι δήμαρχοι δεν τους αναθέτουν αρμοδιότητες, εξυπηρετώντας δικές τους σκοπιμότητες. Σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών, είναι απαραίτητη η δραστική μείωση του αριθμού των αντιδημάρχων, με ιδεατό σενάριο τον έναν αντιδήμαρχο ανά δήμο με συγκεκριμένα καθήκοντα.
3. Παραχώρηση του 60% των εσόδων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης από την αδειοδότηση στους δήμους με αποτέλεσμα να προκύπτει οικονομικό κενό για τους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης. Στην προκειμένη περίπτωση είτε θα πρέπει να μειωθεί το ποσοστό του 60% ή αν καταργηθεί, θα πρέπει να βρεθεί άλλος τρόπος για να βελτιώσουν τα οικονομικά τους οι δήμοι.
4. Διασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας των νέων δήμων μέσα από την ορθολογιστική διαχείριση των οικονομικών τους πόρων.

Το μεγάλο στοίχημα του Κ. Ιωάννου για το 2025
Τέσσερις είναι οι σημαντικές προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει με τον νέο χρόνο ο Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου, τις οποίες ο ίδιος ιεράρχησε και ως προτεραιότητες του:
* Αποτελεσματική εποπτεία της λειτουργίας των νέων οντοτήτων που προέκυψαν μέσα από την μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με ιδιαίτερη έμφαση στους νεοσύστατους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης και εφαρμογή νέων μέτρων για απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης των αναπτύξεων.
* Διασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας των νέων οντοτήτων μέσα και από την παραχώρηση και κατανομή κρατικής χορηγίας προς τους δήμους και τις κοινότητες.
* Παροχή εκπαίδευσης και διοικητικής υποστήριξης σε Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης και συμπλέγματα κοινοτήτων.
* Επίλυση δυσλειτουργιών που έχουν διαφανεί στη λειτουργία των νέων οντοτήτων με την κατάθεση τροποποιητικών νομοσχεδίων στη Βουλή.