Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η Κύπρος για ψηφιακές υπηρεσίες - Τι ζητά η ΕΕ

ΓΕΩΡΓΙΑ ΧΑΝΝΗ

facebook-white sharing buttontwitter-white sharing buttonlinkedin-white sharing button
Header Image
Κατσάδες για αερομεταφορές και τελωνειακά δεδομένα.

 

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο παραπέμπει την Κύπρο και ακόμη τέσσερις χώρες της ΕΕ (Τσεχία, Ισπανία, Πολωνία και Πορτογαλία) η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λόγω έλλειψης αποτελεσματικής εφαρμογής του νόμου για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΕ, οι χώρες αυτές δεν όρισαν ή και δεν εξουσιοδότησαν έναν εθνικό Συντονιστή Ψηφιακών Υπηρεσιών (DSC) βάσει του νόμου για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (DSA - Κανονισμός 2022/2065).

Ο DSA απαιτούσε από τα κράτη μέλη να ορίσουν και να εξουσιοδοτήσουν έναν DSC έως τις 17 Φεβρουαρίου 2024, ώστε να διασφαλιστεί η αποτελεσματική εποπτεία και επιβολή των κανόνων του.

Τα κράτη μέλη υποχρεούνται επίσης να εξουσιοδοτήσουν τους DSC τους ώστε να μπορούν να εκτελούν τα καθήκοντά τους βάσει του DSA, και να θεσπίσουν κανόνες σχετικά με τις κυρώσεις που επιβάλλονται σε παραβάσεις του εν λόγω κανονισμού.

Όπως τονίζεται, οι DSC είναι απαραίτητες για την εποπτεία και την επιβολή των κανόνων DSA και για τη διασφάλιση της ομοιόμορφης εφαρμογής του εν λόγω κανονισμού σε ολόκληρη την Ένωση, σε συνεργασία με την Επιτροπή.

Παρόλο που η Τσεχία, η Κύπρος, η Ισπανία και η Πορτογαλία όρισαν από έναν ΑΟ η καθεμία, δεν τους έχουν αναθέσει τις απαραίτητες εξουσίες για την εκτέλεση των καθηκόντων τους βάσει του DSA.

Ο DSA απαιτεί επίσης από τα κράτη μέλη να θεσπίσουν τους κανόνες σχετικά με τις κυρώσεις που επιβάλλονται σε παραβάσεις του εν λόγω κανονισμού, κάτι που δεν έχουν πράξει όλα τα προαναφερθέντα κράτη μέλη.

Κατσάδες για αερομεταφορές και τελωνειακά δεδομένα

Η Επιτροπή αποφάσισε επίσης να αποστείλει αιτιολογημένες γνώμες στο Βέλγιο, τη Βουλγαρία , την Εσθονία , την Ισπανία, την Κύπρο, τη Λετονία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Σλοβενία και τη Φινλανδία για μη μεταφορά ή μόνο μερική μεταφορά στο εθνικό δίκαιο της οδηγίας 2023/958 σχετικά με τους αναθεωρημένους κανόνες της ΕΕ που ισχύουν για τον τομέα των αερομεταφορών, οι οποίοι είχαν προθεσμία μεταφοράς έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023.

Οι τροποποιήσεις αυξάνουν τις φιλοδοξίες στον τομέα των αερομεταφορών και εφαρμόζουν την αντιστάθμιση των εκπομπών άνθρακα και Σχέδιο Μείωσης για τις Διεθνείς Αεροπορικές Μεταφορές.

Σημειώνεται ότι η πλήρης μεταφορά αυτών των οδηγιών στο εθνικό δίκαιο είναι απαραίτητη για την αποφυγή στρεβλώσεων στην εσωτερική αγορά και την ευθυγράμμιση του συστήματος με τους κλιματικούς στόχους της ΕΕ για το 2030 που ορίζονται στον ευρωπαϊκό νόμο για το κλίμα.

Τον Ιανουάριο του 2024, η Επιτροπή απέστειλε προειδοποιητικές επιστολές σε 26 κράτη μέλη επειδή δεν μετέφεραν πλήρως τις δύο οδηγίες στο εθνικό τους δίκαιο. Τα κράτη μέλη εργάζονται για μέτρα μεταφοράς των οδηγιών και των αντίστοιχων διατάξεων, αλλά τα προαναφερθέντα δεν έχουν ανακοινώσει την πλήρη μεταφορά τους στο εθνικό τους δίκαιο ή έχουν ανακοινώσει μόνο εν μέρει. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή αποφάσισε να εκδώσει αιτιολογημένες γνώμες στα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη, τα οποία έχουν πλέον προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσουν και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την πλήρη και ορθή μεταφορά τους στο εθνικό τους δίκαιο. Διαφορετικά, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να παραπέμψει τις υποθέσεις στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ζητά πλήρη τελωνειακά δεδομένα

Επιπρόσθετα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να κινήσει διαδικασίες επί παραβάσει αποστέλλοντας προειδοποιητικές επιστολές στη Δανία,  τη Γαλλία , την Κύπρο, την Αυστρία, την Πορτογαλία και τη Ρουμανία  για μη διαβίβαση πλήρων τελωνειακών δεδομένων στην Επιτροπή. Αυτά τα κράτη μέλη έπρεπε να διαβιβάσουν συγκεκριμένα τελωνειακά δεδομένα στην Επιτροπή μέσω του SURV3, ενός ψηφιακού συστήματος που λειτουργεί από την ΕΕ και στο οποίο έχουν πρόσβαση οι εθνικές τελωνειακές αρχές, έως την 1η Ιανουαρίου 2024, σύμφωνα με τον Ενωσιακό Τελωνειακό Κώδικα [Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 952/2013] και τον Εκτελεστικό Κανονισμό του [ΕΤΟΚ-IA, Κανονισμός αριθ. 2015/2447].

Το σύστημα πληροφορικής SURV3 διασφαλίζει τη συλλογή και την παρακολούθηση τελωνειακών δεδομένων σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, διευκολύνοντας την ομοιόμορφη εφαρμογή των τελωνειακών ελέγχων, την αποτελεσματική διαχείριση κινδύνων και τη συμμόρφωση με τα μέτρα στα σύνορα της ΕΕ.

Σημειώνεται ότι παρά τις αρχικές και τις παρατεταμένες προθεσμίες για τη συμμόρφωση με αυτές τις απαιτήσεις, τα εν λόγω κράτη μέλη συνεχίζουν να χρησιμοποιούν παρωχημένες μορφές και μειωμένα σύνολα δεδομένων. «Αυτή η μη συμμόρφωση θέτει σε κίνδυνο την αποτελεσματικότητα και την αξιοπιστία τόσο των τελωνειακών εργασιών της ΕΕ όσο και των κανονιστικών πλαισίων που τις υποστηρίζουν», υποδεικνύεται.

Ως εκ τούτου, η Επιτροπή αποστέλλει επιστολή επίσημης ειδοποίησης στη Δανία, τη Γαλλία, την Κύπρο, την Αυστρία, την Πορτογαλία και τη Ρουμανία, οι οποίες έχουν πλέον προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσουν και να αντιμετωπίσουν τις ελλείψεις που επισήμανε η Επιτροπή. Ελλείψει ικανοποιητικής απάντησης, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να εκδώσει αιτιολογημένες γνώμες.

Αιτιολογημένη γνώμη για την οδηγία NIS 2

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη σε 19 κράτη μέλη (Βουλγαρία, Τσεχία, Δανία, Γερμανία, Εσθονία, Ιρλανδία, Ισπανία, Γαλλία, Κύπρο, Λετονία, Λουξεμβούργο, Ουγγαρία, Κάτω Χώρες, Αυστρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβενία, Φινλανδία και Σουηδία), επειδή δεν κοινοποίησαν μέτρα πλήρους εφαρμογής της οδηγίας NIS 2 [οδηγία (ΕΕ) 2022/2555]. 

Τα κράτη μέλη όφειλαν να μεταφέρουν την οδηγία NIS 2 στο εθνικό τους δίκαιο έως τις 17 Οκτωβρίου 2024. Η οδηγία NIS 2 αποσκοπεί στη διασφάλιση υψηλού επιπέδου κυβερνοασφάλειας σε ολόκληρη την ΕΕ. 

Καλύπτει οντότητες οι οποίες δραστηριοποιούνται σε κρίσιμους τομείς, όπως οι δημόσιες υπηρεσίες ηλεκτρονικών επικοινωνιών, η διαχείριση υπηρεσιών ΤΠΕ, οι ψηφιακές υπηρεσίες, η διαχείριση λυμάτων και αποβλήτων, το διάστημα, η υγεία, η ενέργεια, οι μεταφορές, η παραγωγή κρίσιμων προϊόντων, οι ταχυδρομικές υπηρεσίες και οι υπηρεσίες ταχυμεταφορών, καθώς και η δημόσια διοίκηση. 

Σημειώνεται ότι η πλήρης εφαρμογή της νομοθεσίας είναι καίριας σημασίας για την περαιτέρω βελτίωση της ανθεκτικότητας και των ικανοτήτων αντιμετώπισης περιστατικών των δημόσιων και των ιδιωτικών οντοτήτων που δραστηριοποιούνται στους εν λόγω κρίσιμους τομείς και στην ΕΕ συνολικά. Για τον λόγο αυτό, η Επιτροπή αποφάσισε να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη σε 19 κράτη μέλη, τα οποία έχουν πλέον προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσουν και να λάβουν τα αναγκαία μέτρα. Διαφορετικά, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να παραπέμψει τις υποθέσεις στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

facebook-white sharing buttontwitter-white sharing buttonlinkedin-white sharing button

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.