Μεταξύ €1.000 με €2.000 εκτιμάται ότι, θα χρεώνει η Αστυνομία τους πολίτες που θα κρίνει ότι διατρέχει κίνδυνο η ζωή τους για τη μίσθωση πιστολιών και πυρομαχικών. Το τιμολόγιο της Αστυνομίας θα περιλαμβάνει και χρέωση για την εκπαίδευση που θα τυγχάνουν στο πεδίο βολής της ΜΜΑΔ, στον Αναλυόντα, όπου θα γίνεται χρήση των πιστολιών.
Σήμερα, αυτά τα πιστόλια με τα πυρομαχικά και την εκπαίδευση παρέχονται χωρίς καμία χρέωση από την Αστυνομία. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», σήμερα κυκλοφορούν και οπλοφορούν ανάμεσά μας με άδεια του Υπουργικού Συμβουλίου περίπου 30 πρόσωπα στα οποία περιλαμβάνονται και πολιτικοί. Ο ονομαστικός κατάλογος των προσώπων που κατέχουν άδεια οπλοφορίας πυροβόλου όπλου θεωρείται άκρως απόρρητος.
Το σχετικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης που κατατέθηκε στη Βουλή, την περασμένη Πέμπτη, δεν αναφέρεται σε ποσά χρέωσης αλλά το αφήνει στη διακριτική ευχέρεια του Αρχηγού της Αστυνομίας, ο οποίος έχει λόγο και στις άδειες οπλοφορίας. Ειδικότερα, εκεί και όπου ο Αρχηγός Αστυνομίας θα αποφασίζει την απόρριψη του αιτήματος, το θέμα δεν θα τίθεται πλέον ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου και η απόφασή του θα είναι τελεσίδικη. Σε περίπτωση που ο Αρχηγός Αστυνομίας πεισθεί ότι συντρέχει προς τούτο πραγματικός λόγος που επιβάλλει τη χορήγηση της άδειας οπλοφορίας, τότε, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, θα χορηγεί την αιτηθείσα άδεια με ή χωρίς όρους εφόσον εξασφαλιστεί η έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου.
Η μίσθωση πιστολιών
Όπως μας λέχθηκε χθες από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, το νομοσχέδιο παρέχει τη δυνατότητα στον Αρχηγό της Αστυνομίας να απαιτεί την καταβολή του κόστους από τον ιδιώτη, το οποίο περιλαμβάνει τη μίσθωση του όπλου, πυρομαχικά και εκπαίδευση στη χρήση του όπλου. Από το Υπουργείο Δικαιοσύνης δεν ήταν σε θέση χθες να μας ενημερώσουν για το ύψος των χρεώσεων. Μας επεσήμαναν, όμως, ότι οι χρεώσεις θα είναι πλήρως αιτιολογημένες.
Δέον να σημειωθεί, ότι η εκμίσθωση του αστυνομικού πιστολιού θα είναι για έναν χρόνο, δηλαδή, όση θα είναι και η διάρκεια της άδειας οπλοφορίας. Το υφιστάμενο νομικό καθεστώς επιτρέπει τη χορήγηση άδειας οπλοφορίας μέχρι και δύο έτη. Το νομοσχέδιο που εκκρεμεί στη Βουλή για συζήτηση και ψήφιση, περιορίζει τη χρονική ισχύ της άδειας οπλοφορίας στον έναν χρόνο. Με τη λήξη της, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι, η ανανέωση της άδειας οπλοφορίας θα μπορεί να γίνεται υπό όρους με νέα απόφαση του Αρχηγού Αστυνομίας και με νέα έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου, η οποία θα εκδίδεται κατόπιν νέας αίτησης του ενδιαφερόμενου, επανεξέταση των δεδομένων όπως αυτά έχουν στο μεταξύ διαμορφωθεί, και εφόσον ο Αρχηγός Αστυνομίας πεισθεί ότι εξακολουθούν να συντρέχουν οι προϋποθέσεις που τελούσαν σε ισχύ κατά την αρχική έκδοσή της. Η πρόνοια αυτή στο νομοσχέδιο αποσκοπεί στο να διασφαλιστεί ότι, η απόκτηση και η κατοχή πιστολιών θα περιορίζεται χρονικά στο απολύτως αναγκαίο. Πρόσθετα, η μικρότερη χρονική διάρκεια ισχύος της άδειας καθώς επίσης και η ανάγκη για ανανέωση της κάθε χρόνο μετά από νέα αίτηση και νέα εξέταση παρέχει καλύτερα εχέγγυα εξασφάλισης ότι, οι λόγοι για τους οποίους η άδεια εγκρίθηκε εξ υπαρχής εξακολουθούν να υφίστανται και ότι η διατήρηση της άδειας σε ισχύ είναι κατά τον ουσιώδη χρόνο επίκαιρη και δικαιολογημένη.
Με το νομοσχέδιο καθίσταται υποχρεωτική η εκπαίδευση των πολιτών που θα εξασφαλίζουν άδεια οπλοφορίας για χρήση πιστολιού. Η εκπαίδευση θα πραγματοποιείται από την Αστυνομία και θα αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την εξασφάλιση της σχετικής άδειας και την παραχώρηση του πυροβόλου όπλου και των πυρομαχικών. Σε περίπτωση αποτυχίας στην εκπαίδευση, η άδεια θα ανακαλείται από τον Αρχηγό Αστυνομίας και θα ενημερώνεται σχετικά το Υπουργικό Συμβούλιο.
Σήμερα, όσοι έχουν άδεια οπλοφορίας περνούν από εκπαίδευση αλλά μέχρι εκεί. Δεν τίθεται καμία προϋπόθεση.
O N. Aναστασιάδης, τα πιστόλια και η έρευνα που δεν έγινε
Περί τα μέσα του 2023 διαβιβάστηκε καταγγελία στην Ελεγκτική Υπηρεσία που έφερε πολιτικό να έχει στην κατοχή του δυο πιστόλια. Όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, η καταγγελία αφορούσε τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, και ήταν καθ' όλα βάσιμη. Όπως διαπιστώθηκε, εκδόθηκε άδεια οπλοφορίας στον Νίκο Αναστασιάδη τον Απρίλιο του 2004 λόγω της στάσης του στο Σχέδιο Ανάν και μάλιστα, χωρίς κανένα χρονικό περιορισμό. Του παραχωρήθηκε από την Αστυνομία ένα πιστόλι τύπου USP των 9 χιλ. και 25 σφαίρες. Το δεύτερο πιστόλι που έχει στην κατοχή του, ένα JAWS 9 χιλιοστών, του δόθηκε ως δώρο από τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα Β΄Αλ-Χουσεΐν κατά την επίσημη επίσκεψή του ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, το 2018. Να σημειωθεί ότι, σε αντίθεση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τους υπουργούς, υφυπουργούς και λοιπούς αξιωματούχους, η πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου και οι βουλευτές δηλώνουν κάθε χρόνο τα δώρα που λαμβάνουν όπως και άλλες χαριστικές παροχές αξίας €50 και άνω και ο κατάλογος δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της Βουλής. Αν πρόκειται για δώρα ιδιάζουσας φύσης ή εξαιρετικής και συλλεκτικής αξίας υποβάλλεται σχετική δήλωση ώστε να αποφασισθεί κατά πόσον το οικείο δώρο θα παραμείνει στην κατοχή της Βουλής.
Στο πλαίσιο, λοιπόν, διερεύνησης της καταγγελίας εναντίον του κ. Αναστασιάδη, η Ελεγκτική Υπηρεσία ζήτησε να της κοινοποιηθούν όλες τις σχετικές αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου μαζί με τις αντίστοιχες προτάσεις που τέθηκαν ενώπιον του Σώματος από το Υπουργείο Δικαιοσύνης στη βάση των οποίων παραχωρήθηκαν άδειες οπλοφορίας για πιστόλια «ώστε να μπορέσουμε να προβούμε σε έλεγχο του κατά πόσο αυτές οι παραχωρήσεις συνάδουν με τις σχετικές αποφάσεις», σημείωνε στην επιστολή της η Ελεγκτική Υπηρεσία.
Ο τέως Αρχηγός Αστυνομίας κ. Στέλιος Παπαθεοδώρου, στην απαντητική του επιστολή προς την Ελεγκτική Υπηρεσία, ημερομηνίας 25/9/2023, αναφέρθηκε στη νομική συμβουλή που έλαβε από τον Γενικό Εισαγγελέα, επικαλέστηκε λόγους δημόσιας τάξης και ασφάλειας και αρνήθηκε να παραχωρήσει στην Ελεγκτική Υπηρεσία τα ζητηθέντα στοιχεία.
Η επιστολή στο Προεδρικό
Μετά την άρνηση του τέως Αρχηγού Αστυνομίας, η Ελεγκτική Υπηρεσία απέστειλε επιστολή στις 3/10/2023 στο Προεδρικό, ζητώντας από τη γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου κ. Πηνελόπη Παπαβασιλείου όπως υποβάλει η ίδια τις σχετικές αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου για τις παραχωρήσεις πιστολιών που εγκρίθηκαν κατά τα τελευταία τρία χρόνια. Για να μπορέσει έτσι η Ελεγκτική Υπηρεσία να ελέγξει, μεταξύ άλλων, κατά πόσο τα πιστόλια παραχωρήθηκαν μόνο σε πρόσωπα για τα οποία δόθηκε έγκριση με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και εάν τηρήθηκαν τυχόν όροι ή προϋποθέσεις που είχαν τεθεί στις εν λόγω αποφάσεις. Η επιστολή της Ελεγκτικής Υπηρεσίας δεν απαντήθηκε από το Προεδρικό.